ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρές δονήσεις στο Γεωδυναμικό: Πόλεμος σεισμολόγων για μια καρέκλα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Κοινό μυστικό αποτελεί ότι μετά από κάθε σεισμό στα έγκατα της γης ακολουθούσαν… τεκτονικές, επιστημονικές συγκρούσεις στους κόλπους των σεισμολόγων. Οι διαφορετικές επιστημονικές μέθοδοι οδηγούσαν και σε διαφορετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε «συγκρούσεις κορυφής» ανάμεσα στις ομάδες των σεισμολόγων και τους επικεφαλής τους.

Μια ιστορία που πάει αρκετά παλιά, σχεδόν από τη δεκαετία του 1980, όταν η ομάδα ΒΑΝ μελέτησε την πειραματική ερευνητική μέθοδο για την πρόγνωση σεισμών, η οποία δέχτηκε έντονη κριτική από συναδέλφους τους.

Η σημερινή εκλογή του νέου διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει βάλει φωτιές, με μερίδα σεισμολόγων να καταγγέλλει τη συμμετοχή του νυν διευθυντή και εκ νέου υποψήφιου Ακη Τσελέντη. Η αρχή έγινε με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος με δημόσια ανάρτησή του ζήτησε την παραίτηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και απευθυνόμενος σε εκείνον έγραψε ότι «μετά από 35 χρόνια παράλληλης πορείας δικαιούμαι να σου απευθυνθώ δημόσια. Εθεσες και πάλι υποψηφιότητα για δ/ντής στο Γεωδυναμικό. Επειδή έχεις υπερβεί το όριο ηλικίας που θέτει ο νόμος, προσκόμισες χαρτιά για νεότερη ηλικία, λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία! Η αλλαγή ηλικίας νομικά δεν γίνεται δεκτή. Αλλά ούτε με την κοινή λογική στέκει. Γιατί αν ισχύει, μπήκες στο πανεπιστήμιο 15-16 χρόνων!!! Συνεπώς, φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση τα μέλη της επιτροπής».

Η απάντηση ήρθε άμεσα και από τον ίδιο τον κ. Τσελέντη, αλλά και από τον σεισμολόγο, στενό του φίλο και συνεργάτη επί χρόνια Γεράσιμο Χουλιάρα. «Εδώ και καιρό δέχομαι ενορχηστρωμένες επιθέσεις από συγκεκριμένη κλίκα με αιχμή πρώην συνάδελφο και νυν συνταξιούχο. Δεν δίστασε μάλιστα αυτός παραμονές της εκλογής του νέου διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, όπου τυχαίνει να είμαι υποψήφιος, να ζητήσει με δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα την παραίτησή μου -προς όφελος φυσικά άλλου υποψηφίου που προφανώς τον υποκινεί- με το πρόσχημα δήθεν πλαστής εκ μέρους μου κατάθεσης δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την ηλικία μου. Αφού λοιπόν δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πρόοδο της διαδικασίας εκλογής, προσπαθούν ως έσχατο μέσο να με εκφοβίσουν διασύροντάς με στην κοινή γνώμη, που βέβαια δεν μπορεί να έχει γνώση της νομοθεσίας. Επειδή αυτή τη φορά το ψέμα και η δολιότητα ξεπέρασαν τα όρια, δηλώνω ότι κινούμαι ήδη νομικά εναντίον αυτού αλλά και όσων με άτιμους τρόπους προσπαθούν να πλήξουν το κύρος, την ηθική και την επιστημονική μου υπόσταση», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Στο χορό των δηλώσεων και ο κ. Χουλιάρας. «Γιατί, κ. Παπαδόπουλε, δεν λέτε όλη την αλήθεια; Δηλαδή ότι ο κ. Τσελέντης δεν διορίζεται επειδή είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και άρα με τον εκεί υπηρεσιακό του φάκελο. Γιατί δεν λέτε το απλό, ότι όταν συμμετέχεις για να διοριστείς σε ένα διαγωνισμό συμμετέχεις με ό,τι λέει η ταυτότητά σου; Μας λέτε δηλαδή ότι πλαστογράφησε την ταυτότητά του ο κ. Τσελέντης; Και ελπίζω να έχετε αποδείξεις γιατί όπως τα βλέπω μάλλον σε μπελάδες μπαίνετε», είπε.

Οι δονήσεις για την ανάληψη της θέσης του διευθυντή μπορεί δημόσια να μην είχαν γίνει τόσο γνωστές, ωστόσο ήταν η συνήθης συζήτηση στον κύκλο των σεισμολόγων, όταν δηλαδή έγινε γνωστή η εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Τσελέντη μαζί με τους κυρίους Ευθύμιο Λέκκα και Αθανάσιο Γκανά.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η πλευρά Παπαδόπουλου, ο κ. Τσελέντης είχε δηλώσει ως χρονολογία γέννησης το 1957, αντί του 1955. Με χρονολογία γέννησης το 1955 ο κ. Τσελέντης δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αφού το όριο ηλικίας που τίθεται από το νόμο είναι τα 64 έτη κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Με χρονολογία γέννησης το 1957, όμως, ο κ. Τσελέντης δεν έχει κώλυμα λόγω ηλικίας.
Ο πόλεμος συνεχίστηκε και με τα δεκάδες σχόλια που αναρτήθηκαν κάτω από τις συγκεκριμένες δηλώσεις, με αρκετούς πολίτες κυρίως από την Κρήτη, στην οποία τις τελευταίες ώρες σημειώνονται δεκάδες σεισμικές δονήσεις, να τους καλούν να σταματήσουν τους καβγάδες και να ασχοληθούν με τους σεισμούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτό είναι κάτι σαν lockdown – Τι αποδεικνύουν τα σεισμογραφήματα στο Θησείο

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός – Τσελέντης: Ο Μητσοτάκης μου τηλεφώνησε μετά τον σεισμό – Δεν με έχει πάρει Πρωθυπουργός ποτέ στα 30 χρόνια καριέρας μου

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός στην Σάμο – Τσελέντης: Τσουνάμι χτύπησε το νησί – Βίντεο ντοκουμέντο

Ανδρέας Ντίνης

Ισχυρός σεισμός στη Νίσυρο: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ

Tinad

Σεισμοί στις Αλκυονίδες: Έντονη δραστηριότητα στον Κορινθιακό το τελευταίο δίμηνο – Τι λέει ο Παπαδόπουλος

Evanthia Karra

«Σεισμός» στις τάξεις των σεισμολόγων για την ηλικία του Τσελέντη – Η καταγγελία και η απάντηση

Μιχάλης Μάρδας

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα – Η εκτίμηση Τσελέντη

Δημήτρης Κατσάκος

Σεισμός στην Ελλάδα: Το ελληνικό σεισμικό τόξο έχει αποσταθεροποιηθεί λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Μιχάλης Μάρδας

Τσελέντης: Αποκλείεται να ενεργοποιηθεί ρήγμα στην Ελλάδα από τον σεισμό στην Αλβανία 

Ανδρέας Ντίνης