Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Live μάθημα για τα παιδιά στο σπίτι αλλά χωρίς κάμερες

Συναγερμός για καθηγήτρια αγγλικών που δίδασκε σε τρία δημοτικά της Αθήνας - Είναι διασωληνωμένη με covid

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Μία κοινή προσπάθεια Πολιτείας και σχολικής κοινότητας για τη «νέα» επιστροφή στα σχολεία μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων δεν άργησε να πάρει πολιτικές διαστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσαν απαντήσεις στις κατηγορίες για «κάμερες στα σχολεία» υπογραμμίζοντας το δημόσιο συμφέρον, αλλά και διαψεύδοντας τις κατηγορίες για μηχανισμούς ελέγχου μέσα στην τάξη, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη διδασκαλίας των παιδιών που μένουν αποκλεισμένα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορονοϊού.

Το υπουργείο Παιδείας έλαβε την πρωτοβουλία να «εξελίξει» την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος για τα παιδιά που λόγω των έκτακτων συνθηκών της απειλής μιας νέας έξαρσης του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν στο σχολείο. Η Ανεξάρτητη Αρχή σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση της με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που αντέδρασαν σφόδρα στην τροπολογία, προβάλλοντας επιχειρήματα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, απάντησε στις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κρίνοντας σύννομη την ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε όσους βρίσκονται στο σπίτι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στην ειδική περίπτωση επιδημικών νόσων.

Αντίστοιχα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διέψευσε τα επιχειρήματα περί τοποθέτησης καμερών, σημειώνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που διαχειρίζονταν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της άρσης αναστολής των σχολείων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό. Το μάθημα θα μεταδίδεται ζωντανά αποκλειστικά για τους μαθητές που βρίσκονται στο σπίτι, δεν θα καταγράφεται ούτε θα αποθηκεύεται και θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες των μαθητών που δεν μπορούν να παρευρεθούν στη τάξη.

Η εν λόγω τροπολογία από την πρώτη στιγμή σκόνταψε στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών που τάχθηκαν απέναντι από την υπουργό αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση που «είδε» Οργουελικές τακτικές προσπαθώντας να πείσει ότι θα εγκατασταθούν κάμερες στα σχολεία. Αντιθέτως, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υποστήριξε ότι έδωσε το «πράσινο» φως για τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αντικρούοντας τις «ανησυχίες» περί προσωπικών δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι ακολουθείται στην ειδική περίπτωση των επιδημικών νόσων.

Τα σχολεία συνέχισαν χθες για δεύτερη μέρα τη λειτουργία τους με μειωμένη συμμετοχή μαθητών, ενώ παράλληλα το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου για να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει ομαλά η επόμενη σχολική χρονιά. Στις 29 Ιουνίου αναμένεται να γίνουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό το καθεστώς υπό το οποίο θα γίνει η εξέταση.

Οι μαθητές που επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ήδη υπάρχοντα πρότυπα αλλά και σε όσα πειραματικά μετατραπούν με υπουργική απόφαση τις επόμενες μέρες θα εξεταστούν σε Μαθηματικά και Κατανόηση Κειμένου. Οι εξετάσεις αφορούν τους μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν στην Α’ Γυμνασίου και Λυκείου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δήμος Αθηναίων: Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοζάνη: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία – Βλάβη στον κεντρικό αγωγό τηλεθέρμανσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ανακοινώθηκε πώς θα παρελάσουν φέτος τα σχολεία και οι μαθητές – Δείτε τι θα ισχύσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές είναι οι τιμές για τα κυλικεία των σχολείων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεσολόγγι: Κλειστές σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες λόγω της κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχέδιο για συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία φέρνει αντιδράσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom