Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρικάκος: Οι πέντε ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης

Άνοιγμα της εστίαση από τις 25 Μαΐου - Τη ζητά η κυβέρνηση από την Υγειονομική Επιτροπή

Newsroom eleftherostypos.gr

Όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.


Παράλληλα. όπως ανακοίνωσε, την Τέταρτη αναμένεται να κατατεθεί η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο λειτουργιάς των καταστημάτων εστίασης στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε στον ΣΚΑΙ ότι η εστίαση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τα μαγαζιά να ανοίξουν , να κάνουν τζίρους και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρίες και θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 1,80 μέτρου για να περνάνε οι πεζοί.

Όπου δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, το υπουργείο θα πει στους δήμους να μειώσουν στο μισό τα δημοτικά τέλη. Ο κ Θεοδωρικάκος τόνισε ότι σε όσους παρανομούν θα τους επιβάλλεται την πρώτη φορά πρόστιμο και αν ξανακάνουν την παρανομία θα τους αφαιρείται η αδεία.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης, που θα κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη, είπε ότι θα προβλέπονται τα εξής:

1. Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

2. Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.

3. Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.

4. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

5. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες σε πρώτη φάση θα υπάρξουν πρόστιμα και σε δεύτερη αφαίρεση αδειών. «Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην καθοριστική συμβολή της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αναγνώρισε ότι στη συγκεκριμένη περίοδο οι δήμοι έχουν μειωμένους πόρους και πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει την αυτοδιοίκηση». Ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί η πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης για τους ΟΤΑ για να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στο νοσοκομείο με έντονους πόνους ο Θεοδωρικάκος – Του συστήθηκε αγωγή και ανάπαυση

Ανδρέας Ντίνης

Και με τη «βούλα» του ΣτΕ, συνταγματική η καπνοαπαγόρευση – Έχασαν τη μάχη καπνιστές και επιχειρηματίες

Ανδρέας Ντίνης

Kι όμως το κράτος υπάρχει

Kon

Μόρια: Μήνυμα Θεοδωρικάκου σε τοπικούς φορείς στη Λέσβο: Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος: Στα σχολεία όλο το προσωπικό καθαριότητας

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος για άνοιγμα σχολείων: Τα μέτρα και οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν

Tinad

Αθόρυβη μεταρρύθμιση

Kon

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν οι μάσκες και στα ιδιωτικά σχολεία

Μιχάλης Μάρδας

Ανακοινώθηκε η νέα παράταση στις δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Τελευταία ευκαιρία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου!

Μιχάλης Μάρδας