Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα σήμερα για την γ’ λυκείου – Τα SOS για την επιστροφή στα θρανία

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Το σχολικό κουδούνι ξαναχτυπάει σήμερα μετά από δύο μήνες με κλειστά τα σχολεία. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία, όμως οι προβλέψεις κάνουν λόγο για «μισοάδειες» τάξεις από την επόμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τη νέα τάξη πραγμάτων στο σχολικό περιβάλλον υπό την απειλή νέας έξαρσης του κορονοϊού, όμως ο φόβος των γονέων, σε συνδυασμό με το ότι πολλοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα προτιμήσουν να εστιάσουν στη μελέτη τους για την καλύτερη προετοιμασία τους, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά την πρώτη εβδομάδα, πολλοί μαθητές να μη συνεχίσουν να πηγαίνουν στην τάξη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη προαναγγείλει ένα ελαστικό πλαίσιο δικαιολόγησης απουσιών των μαθητών για όσους νοσούν από κορονοϊό ή συμβιώνουν με άτομα σε ευπαθείς ομάδες, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση από γονείς. Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι απορίες των γονέων αλλά και των μαθητών είναι πολλές, σύμφωνα με πληροφορίες. Διευθυντές των σχολείων καλούνταν την προηγούμενη εβδομάδα να απαντούν σε «βροχή» αποριών, καθώς ειδικά οι μαθητές που είχαν ήδη πολλές απουσίες δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να «χάσουν» τη χρονιά.

Απορίες και φόβοι εκφράζονται όμως και από τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, για τους οποίους οι σχολικές τάξεις ανοίγουν στις 18 Μαΐου. Οι περισσότεροι διευθυντές έχουν ειδοποιήσει τους γονείς να ενημερώσουν για το αν επιθυμούν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, με αρκετούς εξ αυτών να εκφράζουν ανησυχία.
Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, η απουσία από τις τάξεις θα φανεί, όπως όλα δείχνουν, προς το τέλος της εβδομάδας ή από την επόμενη, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις πολύ πιθανόν να φανεί άμεσα.

Πυρετός προετοιμασιών

Οι προετοιμασίες στα σχολεία έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα με νέα τοποθέτηση θρανίων βάσει των μέτρων ασφαλείας απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών, με εξοπλισμό από αντισηπτικά αλλά και απολυμάνσεις των κτιρίων.

Η επιστροφή των μαθητών, βέβαια, επιβάλλει τη σωστή ενημέρωση τόσο των μαθητών όσο και των γονέων και εκπαιδευτικών, σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και την πιστή ακολουθία των οδηγιών για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων.

Στην καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνθηκε μεταξύ άλλων και στους γονείς, που αποτελούν σημαντικό κρίκο στη συλλογική προσπάθεια για την επανεκκίνηση των σχολείων.

Τι πρέπει να πράξουν/γνωρίζουν οι γονείς:

• Να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα για τον ιό και να ενημερώνονται από επίσημες και αξιόπιστες πηγές και να μη διαβάζουν μύθους στο Διαδίκτυο.

• Να αναγνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα της νόσου: πυρετός, δύσπνοια, βήχας, αλλά και πονοκέφαλος, μυαλγίες, ρίγος, απώλεια γεύσης και όσφρησης.

• Οταν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, να συνεννοηθούν με γιατρό, να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι και να του εξηγήσουν ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

• Εάν το ίδιο το παιδί ή κάποιος μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, υπάρχει η δυνατότητα το παιδί να μην παρακολουθεί την τάξη διά ζώσης.

• Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά σωστά για τους κανόνες υγιεινής, την τήρηση αποστάσεων, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, την απόρριψη του χαρτομάντιλου αμέσως μετά τη χρήση του.

• Ειδικά σε ό,τι αφορά την υγιεινή των χεριών, να μάθουν στα παιδιά την ορθή τεχνική του πλυσίματος των χεριών, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, και όταν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι πώς να χρησιμοποιούν αντισηπτικό.

• Είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργούν ευχάριστες συνθήκες με παιχνίδι και χαλάρωση με τα παιδιά και να υπάρχουν κάποιες σταθερές συνήθειες ειδικά πριν το παιδί πάει για ύπνο.

• Να δώσουν στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε όλη αυτή η κατάσταση και να τους εξηγήσουν με παραδείγματα για το πότε και πώς θα εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής.

Την πρώτη μέρα (και τη δεύτερη, καθώς τα μαθήματα θα γίνονται εκ περιτροπής) οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά πώς να πλένουν τα χέρια τους και να συμβάλλουν μαζί στον συχνό καθαρισμό των θρανίων τους. Πρόκειται για «μέρα ενημέρωσης» για το σύνολο της σχολικής κοινότητας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν με ασφάλεια τα μαθήματα.

Πέραν των οδηγιών, υπάρχουν και ορισμένοι δήμοι που λαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των γονέων. Στα σχολεία στον Δήμο Γλυφάδας θα γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών, με εργαζομένους του δήμου να βρίσκονται στις εισόδους των σχολείων με ειδικό εξοπλισμό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δήμος Αθηναίων: Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοζάνη: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία – Βλάβη στον κεντρικό αγωγό τηλεθέρμανσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ανακοινώθηκε πώς θα παρελάσουν φέτος τα σχολεία και οι μαθητές – Δείτε τι θα ισχύσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές είναι οι τιμές για τα κυλικεία των σχολείων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεσολόγγι: Κλειστές σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες λόγω της κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχέδιο για συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία φέρνει αντιδράσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom