Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία: Πώς θα κάθονται οι μαθητές, τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται

Ελπίδα Οικονομίδη

Τοποθέτηση μαθητών σε ζιγκ ζαγκ μέσα στην τάξη, απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα στα διαλείμματα και σταδιακή είσοδος και έξοδος μαθητών στα σχολεία περιλαμβάνουν οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς διευθυντές και εκπαιδευτικούς για την επαναλειτουργία των σχολείων από τις 11 Μαΐου.

Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες γίνεται υπό αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν επιτρέπουν συνωστισμό και υπαγορεύουν τήρηση των οδηγιών υγιεινής των χεριών. Οι τάξεις θα αναμορφωθούν, το προαύλιο θα «χωριστεί» σε μέρη ώστε να μην έρχονται όλοι οι μαθητές σε επαφή, ενώ ακόμα και την ώρα του παιχνιδιού θα μπουν αυστηροί όροι.

Ποιες είναι οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας:

– Τα τμήματα χωρίζονται σε δύο ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών. Το υπουργείο Παιδείας προτείνει τη ζιγκ ζαγκ τοποθέτηση των μαθητών ανά θρανίο ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη απόσταση και να βρίσκονται εντός της αίθουσας 15 μαθητές, ορίζει όμως ότι σε περίπτωση που η αίθουσα είναι μικρή και δεν καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια, γίνεται περαιτέρω διαχωρισμός του τμήματος. Οι μαθητές προτείνεται να χωριστούν ανά αλφαβητική σειρά.

– Το πρακτικό μάθημα «Εργαστήρια Πληροφορικής» πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.

– Στην παράλληλη διδασκαλία ορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό. Σημειώνεται ότι η σύσταση για μαθητές και εκπαιδευτικούς εντός της τάξης κάνει λόγο για προαιρετική χρήση μάσκας.

– Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, εφόσον τα τμήματα Προσανατολισμού είναι κάτω των 15 ατόμων (σ.σ.: αφορά περίπου το 66% των Γενικών Λυκείων) δίνεται η δυνατότητα να κάνουν μαθήματα ακόμα και κάθε μέρα. Δηλαδή, οι μαθητές θα χωριστούν σε τμήματα εκ περιτροπής (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ή Τρίτη-Πέμπτη), όμως ακόμα κι αν δεν είναι η μέρα τους να πάνε σχολείο, μπορούν να πάνε να παρακολουθήσουν το μάθημα κατεύθυνσης, εφόσον δεν ξεπερνάνε συνολικά οι μαθητές τα 15 άτομα. Οι εκπαιδευτικοί θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα και θα ενημερώσουν τους μαθητές για το αν θα τους δοθεί αυτή η προαιρετική δυνατότητα.

– Μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.

– Οι μαθητές μπαίνουν και βγαίνουν σταδιακά στο σχολείο, στο προαύλιο και την τάξη, ενώ ορίζεται διαφορετικός χώρος για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.

– Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.

– Τα διαλείμματα ορίζονται στα 15 λεπτά το καθένα ώστε να αερίζονται οι σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια που γίνονται. Ανάμεσά τους προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες των 45 λεπτών η καθεμία.

– Εκτός από τους μαθητές, οι απαραίτητες αποστάσεις θα πρέπει να τηρούνται και από τους καθηγητές. Στην αίθουσα διδασκαλίας θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ διευθυντής και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής απαντάει σε 12 + 1 ερωτήματα για την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές τάξεις.

Πώς θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μέσα στην τάξη;

Τα τμήματα των 30 μαθητών ανά τάξη θα διασπαστούν σε δύο μέρη. Πλέον θα υπάρχουν τμήματα με 15 μαθητές, οι οποίοι θα κάνουν μάθημα μέρα παρά μέρα. Τα θρανία θα έχουν απόσταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο, ενώ εντός των σχολικών χώρων θα υπάρχουν αντισηπτικά και σαπούνι, ώστε να τηρούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς οι κανόνες υγιεινής για το πλύσιμο των χεριών τους. Τα διαλείμματα θα γίνονται χωριστά για κάθε τμήμα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, και τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν εντός του σχολείου.

2 Τι προβλέπεται για τη χρήση της μάσκας μέσα στο σχολείο;

Η χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, είναι προαιρετική, καθώς κρίθηκε ότι η πληθυσμιακή ομάδα εντός του σχολείου είναι συγκεκριμένη, σε αντίθεση με άλλους κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μη ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας ενδέχεται να εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μη χρήση και δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας επιφέροντας χαλάρωση των υπόλοιπων μέτρων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη σύσταση έχει προκαλέσει αμφιβολίες και φόβο σε γονείς και εκπαιδευτικούς ακόμα και για την εμφάνιση φαινομένων bullying μεταξύ των μαθητών. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να επανέλθει στην επιτροπή, με τη σύσταση μέχρι στιγμής να παραμένει η ίδια, περί προαιρετικής χρήσης της μάσκας.

3 Πώς θα επιτυγχάνεται ο καθαρισμός των σχολείων;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη επικοινωνήσει με τους δημάρχους σε όλη τη χώρα για να ενημερωθεί για την παρουσία καθαριστριών στα σχολεία. Καθαρίστριες θα υπάρχουν και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ενώ έχει δοθεί και η δυνατότητα όπου καταγραφούν ελλείψεις να καλυφθούν άμεσα. Οι δήμοι έχουν προχωρήσει στις απολυμάνσεις των σχολικών κτιρίων, ενώ έχει δοθεί και οδηγία να αερίζεται ο χώρος φυσικά.

4 Γιατί τα όρια κοινωνικής αποστασιοποίησης διαφοροποιούνται για τα σχολεία;

Οπως επισήμανε και ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα που δικαιολογούν την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς και τα διαφοροποιημένα όρια κοινωνικής αποστασιοποίησης για αυτά:

  • Οι λοιμώξεις παρατηρούνται με πολύ μικρότερη συχνότητα στα παιδιά.
  • Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους ηπιότερα συμπτώματα.
  • Το ποσοστό παιδιών με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1%.
  • Τα παιδιά μολύνονται, κυρίως, εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά απ’ ό,τι για τους ενήλικες.
  • Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη.

5 Τι ακριβώς θα ισχύσει με τις απουσίες;

Προβλέπεται η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο να μην επιστρέψουν στα σχολεία. Με μία δήλωση γονέα/κηδεμόνα για ύπαρξη ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι ή κάποιου που νοσεί, ο μαθητής θα μπορεί να μην πηγαίνει στο σχολείο. Οι απουσίες καταγράφονται από τους εκπαιδευτικούς, αλλά με ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο δικαιολόγησής τους. Το υπουργείο σημειώνει ότι η Πολιτεία δείχνει εμπιστοσύνη στους πολίτες και την ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμίας αλλά και στους ειδικούς και καλεί τους γονείς να συμπληρώσουν την εν λόγω δήλωση μόνο εφόσον ισχύουν οι παραπάνω λόγοι.

6 Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για τα διαλείμματα;

Οι έφηβοι που θα επιστρέψουν στο σχολείο θα πρέπει να κρατάνε αποστάσεις από τους συμμαθητές τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στον προαύλιο χώρο. Οι μαθητές προτείνεται να μιλάνε με τους συμμαθητές τους, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή μαζί τους όχι μόνο στο διάλειμμα αλλά ακόμα και στις σκάλες και στους υπόλοιπους χώρους του σχολείου.

7 Μπορούν οι μαθητές να δανείζονται προσωπικά αντικείμενα των συμμαθητών τους, όπως ένα στιλό ή μία γόμα;

Οι σχετικές οδηγίες προτείνουν να αποφεύγουν οι μαθητές να δανείζονται προσωπικά τους αντικείμενα και ο καθένας να έχει φροντίσει να έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα για το μάθημά του. Αποφεύγεται να μοιράζονται οι μαθητές γόμες, μολύβια, τετράδια, χαρτιά, ενώ, στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να γίνει, θα πρέπει να καθαρίζεται το εν λόγω αντικείμενο και στη συνέχεια ο μαθητής να καθαρίζει τα χέρια του.

8 Τι πρέπει να κάνει ένας μαθητής αν αισθανθεί αδιαθεσία;

Ο έφηβος που πηγαίνει στο σχολείο καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την υγεία του. Στην περίπτωση που ένα πρωί ξυπνήσει και δεν αισθάνεται καλά θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τους γονείς του, τον γιατρό αλλά και το σχολείο. Θα πρέπει να θερμομετρηθεί και στη συνέχεια να παραμείνει σπίτι του και να παρακολουθεί την υγεία του.

9 Τι θα γίνει σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στο σχολείο;

Σε κάθε μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων. Ο μαθητής που κρίνεται ως ύποπτο κρούσμα απομακρύνεται από την τάξη, τον παραλαμβάνουν οι γονείς του και κάνει τεστ. Αν το τεστ βγει αρνητικό, επιστρέφει ύστερα από 3 μέρες στο σχολείο. Αν βγει θετικό, γίνονται ιχνηλάτηση πιθανών επαφών του μαθητή, ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των αιθουσών. Ο μαθητής επιστρέφει 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και 3 ημέρες μετά την υποχώρηση πυρετού. Το τμήμα κλείνει για 10 μέρες και ακολουθείται 10ήμερη απομάκρυνση και στους συμμαθητές του.

10 Πώς θα γίνεται το μάθημα στα σχολεία σε χώρους όπου γίνεται κοινή χρήση εξοπλισμού;

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής δεν χρησιμοποιούμε αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή πολλά άτομα ή δεν πραγματοποιούμε ασκήσεις που απαιτούν στενή επαφή. Ειδικά, το πρακτικό μάθημα Εργαστηρίων Πληροφορικής πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη. Συνιστάται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, πριν και μετά την είσοδο στην αίθουσα, ώστε να τηρείται η σωστή υγιεινή των χεριών. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες θα πρέπει να καθαρίζεται συχνά και οι χρήστες έπειτα από κάθε επαφή να πλένουν καλά τα χέρια τους.

11 Τι θα πρέπει να προσέχει ένας καθηγητής κατά τη διάρκεια του μαθήματος;

Ο εκπαιδευτικός επιφορτίζεται με τη σωστή ενημέρωση των μαθητών για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και για το σωστό πλύσιμο των χεριών. Οι καθηγητές θα πρέπει να ενημερώσουν τους μαθητές όχι μόνο για την υγιεινή των χεριών τους αλλά και να τους μάθουν να καθαρίζουν και τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα θρανία τους. Η στήριξη και η σωστή ενημέρωση από την πλευρά τους προς τους μαθητές προβλέπεται να είναι καθοριστικές για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. Τέλος, ο καθηγητής θα παρακολουθεί καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και θα ενημερώνει τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξηθεί.

12 Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού, να ενημερώσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους και να τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν συμπτώματα που εμφανίσουν τα παιδιά και άμεσα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να ενημερώσουν το σχολείο.

12+1 Πώς θα γνωρίζει ο γονέας αν ένα παιδί αντιμετωπίζει διαταραχές;

Η παρατεταμένη απαγόρευση των μέτρων και η αποχή από τη σχολική καθημερινότητα ενδέχεται να επιφορτίσουν αρνητικά την ψυχολογία των μαθητών. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής: Διαταραχές πέψης • Αλλαγές στην όρεξη • Αύξηση βάρους • Πονοκέφαλοι • Κούραση και αδυναμία • Πόνος στο στήθος και ταχυπαλμία • Αλλαγή στην αναπνοή • Αϋπνία ή υπνηλία • Πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος • Ανησυχία • Θυμός • Φόβος • Συναισθηματική απομόνωση.

Το Υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ έχουν προβλέψει γραμμή ιατρικής υποστήριξης και παρέμβασης στα τηλέφωνα: 2105212054, 2105212056, 2105212058 και ψυχολογικής υποστήριξης στο τηλέφωνο: 2152156060.

Προτεινόμενα για εσάς

Κεραμέως στον Ε.Τ.: Σύστημα Pisa από εφέτος σε γυμνάσιο, λύκειο – Το 60% των σχολείων έχει ήδη υποβάλει αναφορές αξιολόγησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχολεία: Έρχονται 5.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δήμος Αθηναίων: Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοζάνη: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία – Βλάβη στον κεντρικό αγωγό τηλεθέρμανσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ανακοινώθηκε πώς θα παρελάσουν φέτος τα σχολεία και οι μαθητές – Δείτε τι θα ισχύσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom