Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Λιγότερη ύλη, νέα βιβλία, κατάργηση των πανελλαδικών

Μείωση της ύλης από την επόμενη χρονιά, πιστοποίηση ξένων γλωσσών, περαιτέρω τροποποιήσεις στα ολοήμερα, νέα σχολικά εγχειρίδια και στο βάθος, συγκεκριμένα μέχρι το 2020, θα καταργηθούν και οι Πανελλήνιες και θα αντικατασταθούν από άλλο εισαγωγικό σύστημα. Αυτές είναι οι προτάσεις που προέκυψαν από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή σε μία πολυσέλιδη έκθεση που επιμελήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Γαβρόγλου και έχει σταλεί στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Αναμένονται και οι υπόλοιπες επιτροπές του διαλόγου να συνοψίσουν τα συμπεράσματά τους και μετά θα τοποθετηθεί το υπουργείο Παιδείας επί των αλλαγών.

Διαρροές

Το υπουργείο Παιδείας αλλά και οι συμμετέχοντες στον Εθνικό Διάλογο σημειώνουν ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και έχει αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για μια προσχηματική προσπάθεια, όμως οι διαρροές συνεχίζονται. Χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ανακοίνωσε σε σκληρή γλώσσα την αποχώρησή της από τον Εθνικό Διάλογο σημειώνοντας ότι αρνείται «να συμμετέχει σε μία διαδικασία απόλυτου ευτελισμού». Τις προηγούμενες εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τις διαδικασίες ως προσχηματικές, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων έχει ανακοινώσει την αποχώρησή της.

Αλλαγές με χρονοδιάγραμμα

  1. Μείωση της ύλης: Σύμφωνα με την έκθεση, η διδακτέα ύλη, ακόμα και σε σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού, είναι υπερβολική σε έκταση και δεν αντιστοιχεί στον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο. Μάλιστα, για το Γυμνάσιο και Λύκειο, εκτός της Γ’ Λυκείου, προτείνεται η εξεταστέα ύλη να αντιστοιχεί στο 75% της διδακτέας. Μάλιστα, όσον αφορά τις αλλαγές, οι οποίες κρίνονται ως αναγκαία παρέμβαση, η έκθεση προτείνει να ξεκινήσει η εφαρμογή της από το ερχόμενο Σεπτέμβρη, με την έναρξη δηλαδή της νέας σχολικής χρονιάς 2016-2007.
  1. Νέα σχολικά εγχειρίδια: Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018 κρίνεται σκόπιμη και η αξιολόγηση των υπαρχόντων προγραμμάτων σπουδών αλλά και η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρος σχολικών εγχειριδίων με νέα.
  1. Ξένες Γλώσσες-Πιστοποίηση: Υιοθέτηση του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Ξένων Γλωσσών προτείνει η έκθεση, στη λογική του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Ξένες Γλώσσες: διδασκαλία, μάθηση, αξιολόγηση και εξάβαθμη κλίμακα γλωσσομάθειας. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η εκπόνηση σχολικών εγχειριδίων για τα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά ώστε να μην επιβαρύνονται οι μαθητές με την αγορά εξωσχολικών εγχειριδίων. Το θέμα της πιστοποίησης ξαναπέφτει στο τραπέζι, με την έκθεση να σημειώνει ότι μέσω του σχολείου να γίνεται προετοιμασία για τη συμμετοχή στις εθνικές εξετάσεις ξένων γλωσσών για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Ειδικότερα, για το ζήτημα της πιστοποίησης κρίνεται ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, παράλληλα με το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ξεκινώντας από Α’ και Β’ Δημοτικού.
  1. Πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σε υποψήφιους εκπαιδευτικούς: Αλλαγές όσον αφορά τη λήψη του πιστοποιητικού προτείνει η εν λόγω έκθεση που ζητάει να λαμβάνεται από τους εκπαιδευτικούς μετά το τέλος των σπουδών τους στα παιδαγωγικά τμήματα, ως εξειδίκευση. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα γίνει σε βάθος χρόνου κι έπειτα από συνεννόηση με τα Ιδρύματα αλλά και με θεσμοθέτηση των εν λόγω προγραμμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς

Ποτέ Ανδρέας…

Kon

Χέρι που δεν γράφει, άνθρωπος ανήμπορος να επιβιώσει…

Kon

Το κράτος παίρνει κάτω από τη βάση στην Παιδεία

Kon

Προβληματισμός από βάσεις στα ΑΕΙ

Kon

Μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση

Kon

Μητσοτάκης: Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης

Ανδρέας Ντίνης

Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, Λύκειο – Επιστρέφουν λατινικά

Ανδρέας Ντίνης

Σχολεία: Έτσι θα είναι οι νέες τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα, αποστάσεις και μεμβράνες

Ανδρέας Ντίνης

Μετά τα σχολεία επιστροφή και στα φροντιστήρια – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Ανδρέας Ντίνης