Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Γέφυρα ασφαλείας: Τι ανοίγει στο 2ο στάδιο την Δευτέρα 11 Μαΐου

Γέφυρα ασφαλείας: Τι ανοίγει στο 2 στάδιο την Δευτέρα 11 Μαΐου

Newsroom eleftherostypos.gr

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (οι λοιπές κατηγορίες όσων δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου) εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls) η ημερομηνία άρσης του λουκέτου των οποίων, παραμένει ασαφής.

Ακόμη επιστρέφουν οι δραστηριότητες βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, στις σχολές οδηγών, ενώ επανέρχονται και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε κατάστημα. 

Σε κατάστημα με εμβαδόν έως 20 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα μέχρι 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες), από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. έως 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ., για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα συν 1 άτομο, ανά 15 τ.μ. Οσον αφορά στις επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ., που αναπτύσσονται σε επίπεδα, θα ισχύει ο περιορισμός 1 άτομο, ανά 10 τ.μ., σε κάθε όροφο.

Από εκεί και πέρα, ορίζεται η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 10 π.μ. και παράλληλα προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση. Υπάλληλοι και πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας.

Στο μεταξύ, συνιστάται να μη γίνεται χρήση ανελκυστήρων. Εφόσον θεωρείται αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο πρέπει να είναι 40%. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

3ο στάδιο – 18 Μαΐου

Από τις 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων, ενώ συνιστάται αυστηρά η χρήση μάσκας και, βέβαια, δεν θα επιτρέπονται οι παραστάσεις σε αυτούς τους χώρους. Παράλληλα, θα ανοίξουν για τους επισκέπτες μόνο οι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπου επίσης θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων.

4ο στάδιο – 1 Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στα εμπορικά κέντρα θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στο προσωπικό και στους πελάτες, τα γάντια για τους εργαζομένους και η εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους. Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες.

Στα εστιατόρια και στις καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών/stand ορίζεται στα δύο μέτρα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών από τους εργαζομένους, καθώς και το αντισηπτικό, ενώ ο μέγιστος αριθμός πελατών θα είναι ένας ανά τρία τ.μ. και η μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι τα τέσσερα άτομα.

5ο-7ο στάδιο

Οι ημερομηνίες γι’ αυτά τα τρία στάδια θα προσδιοριστούν μέσα στον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, κατά το πέμπτο στάδιο θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, με την απόσταση του καθίσματος από το μπροστινό να ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα θα διαμορφώνεται στο 60%.

Στο έκτο στάδιο θα λειτουργήσουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους με τους προαναφερόμενους περιορισμούς.

Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο θα λειτουργήσουν και οι εναπομείνασες κλειστές επιχειρήσεις, δηλαδή τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε εσωτερικούς χώρους, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και τα νυχτερινά κέντρα, τα καταλύματα διακοπών, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι χώροι κατασκήνωσης, οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γυμναστήρια με συγκεκριμένους κανόνες.

Προτεινόμενα για εσάς

Επίθεση αγνώστων στην Ερμού – Ζημιές σε καταστήματα

Ανδρέας Ντίνης

«Λουκέτο» σε δύο καταστήματα σε Πλάκα και Γκάζι λόγω συνωστισμού

Tinad

Άρση μέτρων: Αυτά είναι τα νέα «τσουχτερά» πρόστιμα σε καταστήματα – Τι προβλέπεται για το «λουκέτο»

Tinad

«Λουκέτο» σε 1.200 καταστήματα Zara σε όλον τον κόσμο

Tinad

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση μέτρων – Πού έπεσαν πρόστιμα 6.300 ευρώ

Tinad

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τις πόρτες τους μπαρ και κέντρα διασκέδασης – Οι κανόνες λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας

Tinad

Αυτές είναι οι δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας!

Tinad

ΣΕΒ: Ηλεκτρονικό εμπόριο και έξυπνα καταστήματα το μέλλον του λιανικού εμπορίου

Ανδρέας Ντίνης

Στην αγορά των Αμπελοκήπων ο Κώστας Μπακογιάννης – «Διευκολύνσεις για τους καταστηματάρχες»

Tinad