Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα για το τρίπτυχο «ΧΑΜ» – Αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα

Πρεμιέρα για το τρίπτυχο «ΧΑΜ» - Αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

δεύτερη φάση της επιδημίας ξεκινά σήμερα και έχει ως σύνθημά της το «ΧΑΜ», όπως ονόμασε το νέο σχέδιο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτό ερμηνεύεται ως Χέρια (πλένουμε), Αποστάσεις (κρατάμε), Μάσκες (φοράμε).

Η μάσκα είναι απαραίτητη στις δραστηριότητες του πληθυσμού, αν και μειώθηκαν οι χώροι όπου καθίσταται υποχρεωτική. Ετσι, υποχρεωτική χρήση μάσκας για το κοινό ισχύει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί, στους ανελκυστήρες, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Μέχρι και το Σάββατο, όταν δόθηκαν νέες διευκρινίσεις για τις μάσκες, αυτές ήταν υποχρεωτικές και σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, σούπερ μάρκετ. Πλέον, η χρήση της μάσκας για τους συγκεκριμένους χώρους αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια του πληθυσμού -ισχύει, βέβαια, σύσταση από την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας-, καθώς από τη μια αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» ώστε να μπει «φρένο» στη διασπορά του ιού, από την άλλη όμως δεν παύει να είναι επικίνδυνη για μόλυνση από τον νέο ιό από λάθος χρήση της.

Επιπροσθέτως, και καθώς οι πολίτες επιβαρύνονται σημαντικά αναλαμβάνοντας την προμήθεια των μασκών, καθίσταται σαφές ότι η επιβολή προστίμου δεν μπορεί να είναι εκτεταμένη. Η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, πάντως, συστήνει τη χρήση μάσκας από το κοινό σε γραφεία, σε σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, σε χώρους λατρείας, σε καταστήματα εστίασης, στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε ανοιχτούς χώρους, στα καταστήματα λιανεμπορίου, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής.

Η χρήση της μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό σε καταστήματα εστίασης (εξωτερικός χώρος), στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στους ανελκυστήρες, στα νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και στα κομμωτήρια – κέντρα αισθητικής.

Ο λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε τη χθεσινή καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Σωτήρη Τσιόδρα, συνέστησε τη χρήση μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η τήρηση απόστασης. Οπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο κ. Τσιόδρας, έτσι και ο κ. Χατζηγεωργίου, με αφορμή τη νέα φάση στην οποία περνά η χώρα, τόνισε πως όλοι πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να έχουν οι ίδιοι τον ιό και δεν θέλουν να τον μεταδώσουν. «Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε ο υποπτέραρχος.

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας, η μάσκα δεν πρέπει να δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας, που είναι: φυσική απόσταση, υγιεινή των χεριών, αποφυγή αγγίγματος προσώπου, αναπνευστική υγιεινή (π.χ. κάλυψη προσώπου κατά το βήχα ή πτάρνισμα με χαρτομάντιλο ή μέσα στον αγκώνα).

Η επιτροπή εξέδωσε, μάλιστα, συγκεκριμένες οδηγίες για απλή και οικονομική κατασκευή υφασμάτινης μάσκας με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί δεν συστήνουν χρήση ιατρικών μασκών.

 

Εν τω μεταξύ, σε σχέση με ανησυχίες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την περίπτωση της Γερμανίας, που «έκανε πίσω» όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε το Σάββατο ότι, παρόλο που η Γερμανία έχει ένα πολύ προηγμένο σύστημα υγείας και ευρύ εργαστηριακό έλεγχο, δεν έχει τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά στη θνητότητα. «Δεν έχει καθολική κάλυψη των ΜΕΘ και των θανάτων από κορονοϊό, όπως έχουμε εμείς, τα οποία είναι πολύ ισχυροί δείκτες της παρακολούθησης της επιδημίας σε μια χώρα. Και μάλιστα, αν δει κανείς και συγκρίνει τις δύο χώρες από πλευράς θανάτων, που εκεί ξέρουμε ότι δεν καταγράφονται συνολικά όπως σε εμάς, θα δει ότι η Γερμανία έχει περίπου 8 φορές παραπάνω θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Καταλαβαίνετε τι κατόρθωμα είναι αυτό από την πατρίδα μας σε σχέση με έναν κολοσσό, παγκόσμιο κολοσσό, σε όλα τα επίπεδα.

Να το πω λοιπόν με καλό εγωισμό, όχι κακό εγωισμό, τον οποίο καταδικάζω, αλλά καλό εγωισμό ο οποίος αφορά τη χώρα μας. Καταφέραμε σχεδόν το ακατόρθωτο, παρά τις απώλειες, παρά τους τραυματισμούς μας, είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, με αδιάσειστα δεδομένα, σκληρά δεδομένα, που τα παρακολουθούμε καθολικά στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Κινητές μονάδες

Εν τω μεταξύ, στο δρόμο είναι από σήμερα οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, που θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικά τεστ στον πληθυσμό, στο πλαίσιο μαζικότερου εργαστηριακού ελέγχου που εντείνεται από σήμερα. Και, καθώς οι απαγορεύσεις αίρονται, η αύξηση του αριθμού των τεστ θα δίνει μια εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων, συνεπώς καλύτερη διαχείριση της επιδημίας.

Οι έλεγχοι θα είναι τυχαίοι αλλά στοχευμένοι, με ιδιαίτερη σημασία να δίνεται σε κλειστές δομές όπως είναι οι φυλακές ή χώροι όπου συγχρωτίζονται άτομα και ηλικιωμένοι. Σήμερα το μεσημέρι τέσσερις κινητές μονάδες θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στο 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει 500 κινητές ομάδες.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Άρση μέτρων: Η «νέα καθημερινότητα» σε εικόνες – Μάσκες, αποστάσεις και έλεγχοι

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός μετέτρεψε ταράτσες σε γυμναστήρια και κλαμπ – Η καθημερινότητα από άλλη πλευρά! [εικόνες]

Tinad