Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο νέος χάρτης με τις 222 λαϊκές

Ιωάννα Φεντούρη

Σε 111 ανέρχονται, για την ώρα, οι λαϊκές αγορές σε 43 δήμους της Αττικής που «έσπασαν» στα δύο, προς αποφυγή συγχρωτισμού, εξαιτίας της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει πως, βάσει της δυνατότητας που δίνει ο νόμος, λειτουργεί μία δεύτερη λαϊκή σε κοντινή οδό με εκείνην που, παραδοσιακά, γίνεται η πρώτη σε κάθε συνοικία, την ίδια ημέρα και ώρα. Συνολικά, δηλαδή, διαμορφώνονται σε 222.

Σε καθένα από τα «ζευγάρια» των παράλληλων αγορών μπορεί να μοιραστεί ισόποσα (50%) το σύνολο των παραγωγών που δραστηριοποιούνταν στην υπάρχουσα λαϊκή προ πανδημίας. Συνεπώς, δύναται να δουλέψει και το υπόλοιπο 50% των παραγωγών, καθότι από την 23η Μαρτίου έχει μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των παραγωγών στις λαϊκές αγορές.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν παράλληλες υπαίθριες λαϊκές αγορές στις εξής περιοχές:

* Δήμος Τρίπολης: κάθε Σάββατο στην πλ. Μαντινείας και κάθε Τετάρτη στην πλ. Θεοκρίτου.

* Κοινότητα Κρύας Βρύσης, Δήμου Πέλλας: Η περιοχή λειτουργίας, κάθε Τετάρτη, της παράλληλης υπαίθριας λαϊκής αγοράς περιλαμβάνει τμήμα της οδού Αισχύλου, από τη διασταύρωσή της με την οδό Παπατζανέτη μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Θεμιστοκλέους.

* Κοινότητα Γιαννιτσών, Δήμου Πέλλας: Η περιοχή λειτουργίας, κάθε Πέμπτη, της παράλληλης υπαίθριας λαϊκής αγοράς περιλαμβάνει τμήμα της οδού Κολοκοτρώνη, από τη διασταύρωσή της με την οδό Κύπρου μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Παλαιολόγου, καθώς και τμήμα της οδού Τσακμάκη, από τη διασταύρωσή της με την οδό Κολοκοτρώνη μέχρι και το τέλος του κτιρίου του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Γιαννιτσών.

«Λουκέτα»

Από εκεί και πέρα, με απόφαση που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών, κλείνουν ακόμη τέσσερις λαϊκές αγορές, έως τις 22.4.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Η μία εξ αυτών είναι στις Σέρρες και οι υπόλοιπες στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη λαϊκή της Νιγρίτας του Δήμου Βισαλτίας, του Χαϊδαρίου, τη λαϊκή επί της οδού Χατζηκυριάκου του Δήμου Πειραιά και επί της οδού Ιακωβίδου (Πατήσια) του Δήμου Αθηναίων.

Προσθέτως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε κατά τη χθεσινή, απογευματινή ενημέρωση, πως αναστέλλεται η λειτουργία ακόμη τριών λαϊκών αγορών (σ.σ.: μέχρι τις 23.4.2020) λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων δημόσιας υγείας. Πρόκειται γι’ αυτήν επί της οδού Γεωργίου Θεοτόκη στον Πειραιά, του Δήμου Ορχομενού και του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, γιατί αυτό απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Προτεινόμενα για εσάς

Λαϊκές αγορές: Πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο, αποφάσισαν οι παραγωγοί – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λαϊκές αγορές: Τα 5 άρθρα της οργής – «Μάχη» για τις αλλαγές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λαϊκές αγορές: 5 «γκρίζες ζώνες» στον εκσυγχρονισμό τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκλειστικό: Λαϊκές αγορές με delivery και e-shop – Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λαϊκές αγορές: Ερχονται μεγάλες αλλαγές – Πώς οι καταναλωτές θα έχουν στα κινητά τους τις τιμές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε θετικό κλίμα η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές – Τι συζητήθηκε

Νέα εποχή για τις λαϊκές αγορές με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης

Ανοικτές οι λαϊκές αγορές τα Σάββατα στις περιοχές που είχαν τεθεί σε αναστολή

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεωργιάδης: Έρχονται αλλαγές στις λαϊκές αγορές

Evanthia Karra