ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Καραντίνα και ξένες γλώσσες: Δείτε πώς θα κάνετε δωρεάν μαθήματα στο διαδίκτυο

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων ο ελεύθερος χρόνος τις επόμενες μέρες μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος και πολλές δραστηριότητες που μέχρι πρότινος αναβάλλαμε πλέον να τις θέσουμε σε προτεραιότητα.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί μία πρόκληση για τους περισσότερους, από φοιτητές μέχρι και εργαζομένους ή ακόμα και ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μία πρακτική που τις τελευταίες εβδομάδες, στην εποχή του κορονοϊού, ακούγεται πολύ έντονα, όμως προϋπήρχε των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών εξ αποστάσεως είναι μια λύση για πολλούς αυτές τις μέρες και τα εργαλεία που διατίθενται ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε «μαθητή». Ενα από τα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής είναι ότι παρέχονται δεκάδες επιλογές για τους ενδιαφερομένους από διαδραστικά παιχνίδια μέχρι συζητήσεις με υπολογιστή, γραπτές ή ακουστικές, και διαδικτυακά μαθήματα ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του μαθητή καθ’ όλη τη διαδικασία.

Στο Διαδίκτυο, αλλά ακόμα και σε εφαρμογές στο κινητό, υπάρχουν δεκάδες επιλογές με ποικιλία ξένων γλωσσών. Για όσους θεωρούν ότι χρειάζονται μία επανάληψη των αγγλικών τους ή επιθυμούν να μπορούν να συνεννοούνται και να γνωρίζουν τα βασικά από κάποια άλλη γλώσσα (γαλλικά ή γερμανικά, για παράδειγμα) διατίθενται μια σειρά από εφαρμογές που προσφέρουν πρόσβαση σε αυτήν τη γνώση ακόμα και δωρεάν.

Παράλληλα, για όσους επιθυμούν να πάνε ένα βήμα παραπάνω στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας υπάρχει μία σειρά από δωρεάν ιστοσελίδες ενημερωμένες με ασκήσεις γραμματικής και λεξιλογίου, διαδικτυακά μαθήματα και οδηγίες για τη σωστή χρήση των λέξεων και της γραμματικής. Πλούσιο υλικό, σε αρκετές από αυτές τις γλώσσες, διαθέτουν και αρκετοί φορείς, όπως για παράδειγμα:

  • Για αγγλικά η ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα έχει ενημερωθεί και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους βρίσκονται στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας.
  • Για κορεάτικα, για όσους επιθυμούν μια πρωτότυπη επιλογή εκμάθησης ξένης γλώσσας η ιστοσελίδα του ομώνυμου Πανεπιστημίου της Ν. Κορέας Korean Sogang αποτελεί πληρέστατη πηγή εκμάθησης της γλώσσας.
  • Για ισπανικά, το BBC προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή εκμάθησης γλώσσας στην ιστοσελίδα του, που περιλαμβάνει και αγγλική εκδοχή. Ισπανόφωνες και αγγλόφωνες σειρές για να «δοκιμάσει» ο μαθητής τις ακουστικές του επιδόσεις, σταυρόλεξα, τεστ, ακόμα και ειδήσεις είναι μερικές από τις επιλογές που απευθύνονται από αρχάριους έως και πιο προχωρημένους που θέλουν να ξαναθυμηθούν κάποιες βασικές αρχές της γλώσσας.
  • Για γερμανικά, η ιστοσελίδα της Deutche Welle διαθέτει μία σειρά από διαδικτυακά μαθήματα για αρχάριους αλλά και προχωρημένους.
  • Για ιταλικά υπάρχει επίσης μία πληθώρα επιλογών, όπως το Babbel, το surfacelanguage και το oneworlditaliano, τα οποία μέσω Διαδικτύου παραθέτουν δεκάδες ψηφιακά αρχεία από εκπαιδευτικό υλικό με λεξιλόγιο, συχνές φράσεις, σταυρόλεξα και βίντεο με ασκήσεις που απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους.
  • Για αραβικά, μια επιλογή που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, υπάρχει επιλογή μέσω Διαδικτύου. Ιστοσελίδες όπως το learnarabiconline.com, arabiconline, salaamarabic.com δίνουν τη δυνατότητα για εκμάθηση της γλώσσας. Μάλιστα, ορισμένες εξ αυτών έχουν επιλογή ακόμα και για εκμάθηση εταιρικής ορολογίας, που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιους εργαζομένους. Οι ιστοσελίδες αυτές προσφέρουν, κυρίως, πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα και ασκήσεις.
  • Για γαλλικά, οι προτάσεις ποικίλλουν. Η βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι μια πολύ καλή επιλογή με πληθώρα βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές επιλογές και σε άλλες ιστοσελίδες, όπως το bonjourdefrance, με θεωρία και ασκήσεις, και ielanguages, που παρέχει τα βασικά κομμάτια της γαλλικής γραμματικής. Και σε αυτήν τη γλώσσα, η ιστοσελίδα του BBC παρέχει κάποια online μαθήματα.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ σε ρόλο δασκάλου

Στο Διαδίκτυο διατίθεται και μία πληθώρα πλατφορμών που προσφέρουν μέσω παιχνιδιών και διαδραστικών δραστηριοτήτων έναν ελκυστικό τρόπο εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Η πλατφόρμα duolingo.com αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς έχει στηθεί στη λογική ενός παιχνιδιού. Ο παίκτης-μαθητής επιβραβεύεται για τις καλές του επιδόσεις και χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, ώστε να μπορεί να γράφει, να κατανοεί και να μιλάει επαρκώς τη γλώσσα.

Ο χρήστης πρέπει να φτιάξει ένα προφίλ στο οποίο επιλέγει τον χρόνο που επιθυμεί να διαθέσει για το κάθε μάθημα. Η διαδικασία είναι δωρεάν και το ψηφιακό υλικό πλούσιο καλύπτοντας αρκετές πτυχές του λεξιλογίου και της γραμματικής στην επιλεγόμενη γλώσσα.

Η εκμάθηση ξένης γλώσσας δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με αυτό το λεξιλόγιο. Στις περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες, ο ενδιαφερόμενος εξετάζεται για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται και μπορεί να ξεκινήσει την εκμάθηση, ακριβώς από το σημείο όπου παρουσιάζει κενά. Διατίθεται πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά παρουσιάζονται και οι ιδιομορφίες της κάθε γλώσσας στη γραμματική, ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση διαθέτει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο των βιβλίων και εκμεταλλεύεται τα γραφικά, ώστε να δημιουργήσει ένα εικονικό περιβάλλον που κάνει την εκπαίδευση «παιχνίδι», ενώ προσφέρει και ένα φιλικό περιβάλλον προς τον χρήστη, ακόμα και γι’ αυτόν που δεν έχει πολύ καλές γνώσεις υπολογιστή.

Το mondly είναι ακόμα μια εφαρμογή που λειτουργεί ακόμα και σε κινητό και σε tablet, προσφέροντας μία τεράστια γκάμα επιλογών σε γλώσσες. Διαθέτει δωρεάν εφαρμογή και όποιος επιθυμεί να συνεχίζει μετά από κάποια μαθήματα πληρώνει μία συνδρομή. Η εφαρμογή διαθέτει τη δυνατότητα να γράφεις μηνύματα και να απαντάς σε ερωτήσεις ή ακόμα και να μιλάς μέσω της εφαρμογής για να εξασκήσεις την ξένη γλώσσα που επιθυμείς. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται και αυτή με τη σειρά της τη διαδραστικότητα και τη διαδικασία της εκμάθησης μέσω της επιβράβευσης του παίκτη-μαθητή. Ο μαθητής μαζί με τους φίλους του «ανταγωνίζονται» στο μάθημα και ο καλύτερος  επιβραβεύεται.

Αντίστοιχα και η εφαρμογή FunEasyLearn διαθέτει δωρεάν εκδοχή για τις βασικές γνώσεις σε μία γλώσσα, ενώ για τους πιο προχωρημένους υπάρχει και η δυνατότητα της συνδρομής. Μία ενδιαφέρουσα επιλογή που προσφέρουν αυτές οι εφαρμογές είναι και η δυνατότητα της εκμάθησης ακόμα και χωρίς τη συνδρομή του Διαδικτύου. Σε περίπτωση, δηλαδή, που ο μαθητής δεν διαθέτει Ιντερνετ κάποια στιγμή μπορεί να συνεχίσει την εκμάθησή του.

Για τους πιο προχωρημένους, το Coursera.com προσφέρει σειρά μαθημάτων, μεταξύ αυτών και ξένων γλωσσών. Κατά καιρούς παραδίδονται ανά επίπεδο της γνώσης της ξένης γλώσσας διάφορα μαθήματα σε γλώσσες από αγγλικά μέχρι και ρωσικά. Διακρίνεται για την οργάνωση των μαθημάτων αλλά και για την ευκολία της χρήσης του.

Για όσους επιθυμούν να μάθουν τις πιο πρακτικές πτυχές της γλώσσας, το busuu.com μέσα από φράσεις και διαλόγους χτίζει μια βάση για τον «μαθητή», ώστε να μπορέσει να συνεννοηθεί ή να κατανοήσει έναν ομιλητή σε ξένη γλώσσα. Στα θετικά του είναι το γεγονός ότι ικανοποιεί ακόμα και λιγότερο δημοφιλείς επιλογές ξένων γλωσσών, όπως πολωνικά και ιαπωνικά.

Ολες οι παραπάνω εφαρμογές χρησιμοποιούν την επιβράβευση, καθώς και πολλά διαδραστικά παιχνίδια με διδακτικό υλικό, ώστε να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του μαθητή και να μην παρατήσει την προσπάθεια. Τα επίπεδα δυσκολίας ποικίλλουν και ο καθένας μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο που επιθυμεί: Από μία ικανοποιητική γνώση για να μπορεί να συνεννοηθεί σε επίπεδο ομιλίας μέχρι την ενίσχυση του λεξιλογίου του με χιλιάδες νέες λέξεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Self test: Πώς θα απομονωθούμε αν βγούμε θετικοί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Κίνα: Σε καραντίνα ολόκληρη πόλη γιατί βρέθηκαν 6 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα – Τι ισχύει για όσους νόσησαν και για τους εμβολιασμένους

Tinad

Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη: Σε καραντίνα γιατροί μετά από χειρουργείο σε ασθενή με φυματίωση

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάσχα με περιορισμούς, καλοκαίρι με μάσκα – Τι λέει στον «Ε.Τ.» ο Δημήτρης Παρασκευής

Μιχάλης Μάρδας

ΕΕ: Έκκληση της Κομισιόν σε 6 χώρες για να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους

Μαρίνα Μπενέκου

Τηλεργασία από το κρεβάτι: Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Η Μ.Βρετανία πληρώνει 4.500 κάθε εθελοντή που θα μολυνθεί με κορωνοϊό στα πλαίσια έρευνας

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Χιλιάδες υπάλληλοι της Amazon στην Αγγλία διαγνώστηκαν λανθασμένα μετά από τεστ

Μαρίνα Μπενέκου