Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Η ζωή στη καραντίνα: #MenoumeSpiti και το καθαρίζουμε – Πώς να κάνετε σαν καινούρια ψυγείο και κουζίνα

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά αλλά στην εποχή που ζούμε είναι και κάτι παραπάνω: Είναι «διαβατήριο» για την υγεία.

Την ευκαιρία να ασχοληθούμε σε βάθος με την καθαριότητα του σπιτιού μάς δίνει η αναγκαστική αλλά άκρως απαραίτητη καραντίνα, που επιβάλλεται στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού. Επειδή όμως δεν είμαστε επαγγελματίες στην καθαριότητα, απευθυνθήκαμε στους εξπέρ του είδους, οι οποίοι μοιράζονται με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής μερικά από τα μυστικά τους.

Οι οικιακές βοηθοί της υπηρεσίας καθαρισμού της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras.gr, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερους από 45.000 καθαρισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μας δίνουν συμβουλές και έξυπνα tips για να καθαρίζουμε σωστά το σπίτι τώρα που το ζούμε περισσότερο από ποτέ.

ΨΥΓΕΙΟ ΣΑΝ… ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΕ 5 ΚΙΝΗΣΕΙΣ!

Οπως όλα τα άλλα σημεία μέσα στο σπίτι, έτσι και το ψυγείο βρομίζει. Ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός του, επομένως, είναι απολύτως απαραίτητος!

› Για να καθαρίσεις το ψυγείο σου εύκολα και γρήγορα θα χρειαστείς: Πράσινο σαπούνι ή λευκό ξίδι • Σφουγγάρι • Μαλακές πετσέτες • Ζεστό νερό •  1 οδοντόβουρτσα • 1 λεμόνι.

1 Βγάλε την πρίζα και αφαίρεσε τα τρόφιμα

Αν έχεις εύκολη πρόσβαση στην πρίζα, καλό θα ήταν να αποσυνδέσεις το ψυγείο για όση ώρα θα το καθαρίζεις. Απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να γίνει σωστά η δουλειά, είναι να αφαιρέσεις όλο το περιεχόμενο από το εσωτερικό του. Τοποθέτησε όλα τα τρόφιμα που κινδυνεύουν να χαλάσουν σε μια λεκάνη γεμάτη πάγο.

› Tip: Προτίμησε να κάνεις καθαρισμό στο ψυγείο σου μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες αγορές σου στο σούπερ μάρκετ, ώστε να είναι όσο πιο άδειο γίνεται.

2 Αφαίρεσε όλα τα αποσπώμενα μέρη

Αφού αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη, δηλαδή τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου σου, τοποθέτησέ τα δίπλα στον νεροχύτη, για να τα πλύνεις με σαπούνι και νερό. Προσοχή! Μη ρίξεις ζεστό νερό πάνω τους όταν τα βγάλεις από το ψυγείο. Η μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει ράγισμα ή σπάσιμο του γυαλιού. Ρίξε πρώτα πάνω τους κρύο νερό ή, ακόμα καλύτερα, άφησέ τα για λίγο να προσαρμοστούν σε θερμοκρασία δωματίου.

3 Καθάρισε το εσωτερικό

Εφτασε η ώρα να καθαρίσεις το εσωτερικό του ψυγείου σου. Πρώτα πρέπει να φτιάξεις ένα διάλυμα από ζεστό νερό και σαπούνι ή λευκό ξίδι. Βούτηξε το σφουγγάρι στο διάλυμα και ξεκίνησε το καθάρισμα από πάνω προς τα κάτω. Η οδοντόβουρτσα θα σου χρειαστεί για να καθαρίσεις εσοχές και κρυφά σημεία, όπως είναι το κάτω μέρος του λάστιχου της πόρτας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα λεμόνι για να περάσεις τις επιφάνειες του ψυγείου και στη συνέχεια να τις καθαρίσεις με το σφουγγάρι.

4 Στέγνωσε το εσωτερικό και τα ράφια με μια στεγνή πετσέτα

Ο καθαρισμός ψυγείου φτάνει στο τέλος του. Στέγνωσε το εσωτερικό του ψυγείου και τα ράφια με την καθαρή πετσέτα. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή με τα ράφια και τα συρτάρια, γιατί ενδέχεται να γλιστρούν αρκετά μετά το πλύσιμο. Αφού τα στεγνώσεις, τοποθέτησέ τα και πάλι πίσω στη θέση τους.

5 Τοποθέτησε τα τρόφιμα πίσω στη θέση τους (αφού τα καθαρίσεις)

Πριν βάλεις όλα τα τρόφιμα πίσω στη θέση τους, βεβαιώσου ότι οι συσκευασίες τους είναι καθαρές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πάλι ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι ή λευκό ξίδι για να καθαρίσεις τις βρομιές στο εξωτερικό μέρος των τάπερ που θα τοποθετήσεις στο ψυγείο σου.

ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΟΣ… ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΕ 6 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

1 Καθάρισε το τζάμι

Το τζάμι του φούρνου σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις την κατάσταση του φαγητού σου. Ενα βρόμικο τζάμι όχι μόνο δεν σου παρέχει την απαραίτητη ορατότητα αλλά τα λίπη που έχει πάνω του επηρεάζουν και την ποιότητα του φαγητού που ψήνεται.

Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσεις το τζάμι ύστερα από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί. Μόλις κρυώσει λίγο ο φούρνος πάρε ένα βαμβακερό πανί που το έχεις βρέξει λίγο και καθάρισε το τζάμι του φούρνου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα προλάβει να συσσωρευτεί λίπος στην επιφάνειά του και δεν θα είναι χρονοβόρος ο καθαρισμός του.

Εφόσον η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες, ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται ως εξής:

Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Επειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου.

2 Αφαίρεσε τις σχάρες

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη του φούρνου, δηλαδή τις σχάρες. Τοποθέτησε τες στον νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό.

3 Φτιάξε οικολογικό καθαριστικό

Οσον αφορά στον καθαρισμό του φούρνου, πρέπει να φτιάξεις το κατάλληλο διάλυμα.

Για να καθαρίσεις τον φούρνο σου εύκολα και γρήγορα θα χρειαστείς: 1 ζευγάρι γάντια • 1 πετσέτα • 1 πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι • 50 γραμμ. μαγειρική σόδα (3 – 4 κουταλιές του γλυκού) • 100 ml λευκό ξίδι.

Ρίξε τη μαγειρική σόδα μέσα στο πλαστικό μπουκάλι και γέμισε το υπόλοιπο με νερό. Ανακίνησε για αρκετή ώρα, ώστε να διαλυθεί καλά η σόδα. Οσο πιο βρόμικος είναι ο φούρνος τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα χρειαστεί να προσθέσεις, για να καθαρίσει αποτελεσματικά. Αν, λοιπόν, έχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο καθάρισμα, μη διστάσεις να προσθέσεις λίγη περισσότερη μαγειρική σόδα, από την προτεινόμενη δοσολογία, μέσα στο νερό.

4 Ψέκασε

Αφού φτιάξεις το διάλυμα, θα έχει έρθει η ώρα να ψεκάσεις τον φούρνο σου. Αφησέ το να δράσει για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες. Μόλις περάσουν οι πρώτες 2 – 3 ώρες, έλεγξε αν έχει δράσει αποτελεσματικά η μαγειρική σόδα ή αν είναι ακόμα κολλημένα τα λίπη και οι βρομιές. Αν έχουν μαλακώσει, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά, θα πρέπει να ψεκάσεις λίγο ακόμη και να περιμένεις περίπου άλλη μία ώρα.

5 Καθάρισε με μια βρεγμένη πετσέτα

Για να καθαρίσεις τον φούρνο από τα καμένα λίπη στα τοιχώματα, πρέπει να βάλεις γάντια και να χρησιμοποιήσεις μια υγρή πετσέτα για να αφαιρέσεις τα καμένα λίπη και τη μαγειρική σόδα από τα τοιχώματα του φούρνου σου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις σύρμα ή κάποιο άλλο σκληρό υλικό, γιατί μπορεί να καταστρέψεις τον φούρνο σου. Αφού καθαρίσεις με την πετσέτα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του φούρνου με λίγο λευκό ξίδι, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσα σημεία έχουν μείνει υπολείμματα βρομιάς και σόδας θα δεις αφρό, λόγω της αντίδρασής της με το ξίδι. Μην ανησυχήσεις!

6 Επανατοποθέτησε τις σχάρες στη θέση τους

Τώρα που ο φούρνος σου λάμπει σαν καινούργιος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσεις τις σχάρες πίσω στη θέση τους. Καθάρισε και σκούπισε τις σχάρες καλά, προτού τις βάλεις πίσω.

Επαγγελματική ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Πάντως, αν ακόμα σας δυσκολεύει η καθαριότητα του σπιτιού, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για τη νέα υπηρεσία Ολικού Καθαρισμού του Douleutaras.gr, η οποία συνδυάζει τον καθαρισμό του χώρου με μία ώρα απολύμανση όλων των επιφανειών.

Info

Το Douleutaras.gr είναι διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία βρίσκεις περισσότερους από 3.000 εξειδικευμένους επαγγελματίες για το σπίτι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από την ίδρυσή του το 2015, το Douleutaras.gr έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 160.000 εργασίες. Οι ειδικότητες των επαγγελματιών καλύπτουν όλο το φάσμα εργασιών για το σπίτι, όπως επείγουσες εργασίες (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, εγκατάσταση κλιματιστικού), τεχνικές εργασίες (π.χ. κουφώματα αλουμινίου, βάψιμο σπιτιού), μετακομίσεις, ανακαίνιση σπιτιού και καθαρισμό σπιτιού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Άλλος άνθρωπος: Η… καραντινάτη δίαιτα του Δημήτρη Σκαρμούτσου!

Βρετανία: Σε πλήρη απομόνωση τελικά ο Μπόρις Τζόνσον και ο Υπουργός Οικονομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΗΠΑ: Αλεξιπτωτιστής διαπέρασε την στέγη σπιτιού και προσγειώθηκε στην…κουζίνα

Μαρίνα Μπενέκου

«Ανάσα» για τον τουρισμό: Χωρίς καραντίνα οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα από τις 19 Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άρση μέτρων: Χτυπάει κόκκινο η κυκλοφορία στους δρόμους της Αττικής

Κορωνοϊός – NOTAM: Χωρίς καραντίνα οι ταξιδιώτες από επτά χώρες – Η λίστα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός – NOTAM: Για ποιους επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα – Οι οδηγίες για τους ταξιδιώτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Πώς θα απομονωθούμε αν βγούμε θετικοί

Κορωνοϊός – Κίνα: Σε καραντίνα ολόκληρη πόλη γιατί βρέθηκαν 6 κρούσματα