Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Υγείας: Fake news η καταγγελία για ακατάλληλες ιατρικές μάσκες στο «Σωτηρία»

Στο «Σωτηρία» οι επαναπατρισθέντες Έλληνες του Diamond Princess

Newsroom eleftherostypos.gr

Σχετικα με την καταγγελία δύο ιατρών του ΓΝΝΘ  Αθηνών «Η Σωτηρία» και της ΕΙΝΑΠ για την ακαταλληλότητα μασκών στο νοσοκομείο, πηγές του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν οτι «ο αριθμός που επισημαίνεται (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος. Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news».

Θυμίζουμε ότι σε σχέση με το ακατάλληλο προστατευτικό υλικό, οι γιατροί αναφέρουν στην επιστολή, που παρατίθεται πιο κάτω, τα εξής:

«Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως ‘υψηλής αναπνευστικής προστασίας’ – FFP2 (SAN QI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα).

Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν . Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet , ανακαλύπτουμε  ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής  που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι. Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής».

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σε αυτούς τους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Καλό μήνα με μάσκες παντού, τέλος στα ορθάδικα και όριο σε ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και νοσοκομεία: Τι ισχύει πλέον για ασθενείς, συνοδούς και ιατρικούς επισκέπτες

Tinad

Ιερώνυμος για μάσκες στις εκκλησίες: Θα υπακούσουμε αν το πουν οι ειδικοί

Μιχάλης Μάρδας

Μάσκες παντού: Σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι υποχρεωτικές – Τι ισχύει για το δημόσιο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Μάσκες παντού αλλά και αύξηση της πληρότητας στα πλοία – Τι αποκάλυψε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Μιχάλης Μάρδας

Παρατείνεται έως τις 12 Σεπτεμβρίου η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων ειδών ατομικής προστασίας

Evanthia Karra

Έκθεση – σοκ του ΟΗΕ: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και αντισηπτικών λόγω κορωνοϊού

Tinad

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες αντισωμάτων κορωνοϊού

Tinad