Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

60.895 ασφαλισμένοι έκαναν άυλη συνταγογράφηση μέσα σε 32 ώρες – Βήμα βήμα η διαδικασία

60.895 ασφαλισμένοι έκαναν άυλη συνταγογράφηση μέσα σε 32 ώρες - Βήμα βήμα η διαδικασία

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Συνωστισμό επισκεπτών στις πρώτες ώρες λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας για τις ψηφιακές συνταγές, που είναι διαθέσιμη στο gov.gr, καταγράφουν οι επιτελείς της οδού Φραγκούδη.

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 2.000 ασφαλισμένοι την ώρα προχώρησαν στην πιστοποίησή τους στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης. Συνολικά, από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή το μεσημέρι 60.895 πολίτες δήλωσαν ότι επιθυμούν να λαμβάνουν τις συνταγές για τα φάρμακά τους είτε με ένα SMS στο κινητό τους είτε με ένα e-mail στις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους με χρόνιες παθήσεις, αλλά και τους ηλικιωμένους, καθώς ιδιαίτερα μετά και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας εξαιτίας του κορωνοϊού απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στα ιατρεία.

Οπως πρώτος παρουσίασε ο «Ε.Τ.» το Σάββατο, η εγγραφή μέσα από το gov.gr γίνεται για μία και μοναδική φορά άπαξ, δίνοντας απλώς τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ. Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς ο ασθενής, μετά από επικοινωνία με τον προσωπικό του γιατρό, λαμβάνει στο κινητό του με μορφή ενός κωδικού (barcode) τη συνταγή του και ο φαρμακοποιός με τη σειρά του την εκτελεί είτε «σκανάροντας» τον barcode είτε αναζητώντας τη με τον ΑΜΚΑ.

Σημειώνεται ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και όποιος ασθενής το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να τη λαμβάνει εκτυπωμένη χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.

Για να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει ψηφιακά τη συνταγή του θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια απλά βήματα:

1) Εισέρχεται στην πλατφόρμα gov.gr, επιλέγει την κατηγορία «υγεία και πρόνοια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «φάκελος υγείας», όπου θα βρει την εφραρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα μπει χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ του.

2) Επειτα, πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να λαμβάνει τη συνταφή μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή και e-mail. Στο στάδιο αυτό, του αποστέλλεται μέσω μηνύματος η βεβαίωση ότι ολοκλήρωσε την εγγραφή του.

3) Στη συνέχεια επικοινωνεί με το γιατρό του, ο οποίος προχωρά στην κατάριστη της συνταγής του ασθενούς του μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr, που υπάρχει ήδη για τους γιατρούς. Οταν ο γιατρός καταχωρίσει τη συνταγή, ο ασθενής λαμβάνει είτε SMS στο κινητό του είτε e-mail, με το οποίο ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής μαζί με τον barcode.

4) Με την επίδειξη λοιπόν του SMS ή του e-mail στο φαρμακοποιό, ο ασθενής προμηθεύεται τα φάρμακά του. Σε περίπτωση που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, ο ασφαλισμένος μπορεί να δώσει τον ΑΜΚΑ του και να αναζητήσει ο φαρμακοποιός τη συνταγή και να την εκτελέσει.

Για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, άτυπα την εγγραφή τους μπορεί να την κάνει είτε κάποιο συγγενικό πρόσωπο είτε ο γιατρός τους είτε ακόμα και ο λογιστής τους.

Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους χωρίς χρόνια νοσήματα, μπορούν να κάνουν επίσης την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ακολουθώντας τα δύο πρώτα βήματα. Ωστόσο, αν αρρωστήσουν, θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους και μετά την εξέταση να τους γράψει τα φάρμακα με την ίδια διαδικασία και να λάβουν μήνυμα στο κινητό τους αντί να πάρουν εκτυπωμένη τη συνταγή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Μετά την άυλη συνταγογράφηση, έρχονται τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων

Ανδρέας Ντίνης

15+1 «ψηφιακά» όπλα στη μάχη της πανδημίας

Μιχάλης Μάρδας

ΗΔΙΚΑ: Οδηγίες για την ενεργοποίηση της «άυλης» συνταγογράφησης

Ανδρέας Ντίνης

Η άυλη συνταγογράφηση παρουσιάστηκε επίσημα σε τηλεδιάσκεψη με τον Μητσοτάκη – Δείτε τα οφέλη

Μιχάλης Μάρδας

60.895 ασφαλισμένοι έκαναν άυλη συνταγογράφηση μέσα σε 32 ώρες – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Μιχάλης Μάρδας

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές

Kon

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Οι ευκαιρίες για αυξημένη σύνταξη – Οδηγός για 1 εκατ. ασφαλισμένους

Ανδρέας Ντίνης

Οι 10 αλλαγές που φέρνει το 2020 για 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Δημήτρης Κατσάκος

Αυξήσεις και αναδρομικά για 10 επικουρικά ταμεία φέρνει το 2020

Δημήτρης Κατσάκος