Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ: Ψάχνουν… ύποπτες επαφές στο δρόμο – Ελέγχονται καθημερινά 10 με 20 περιπτώσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

10 έως 20 πιθανές περιπτώσεις παραβατών της 14ήμερης καραντίνας ερευνούν καθημερινά τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τις ειδοποιήσεις που δέχονται από τα κέντρα ιχνηλατήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής και αυτό της διαχείρισης πληροφοριών και επικοινωνίας στο Χαλάνδρι, οι οποίοι διαπιστώνουν αρχικά την τηλεφωνική απουσία!

Το κέντρο του Χαλανδρίου από τις 11 Μαρτίου 2020 έχει συλλέξει τα στοιχεία 10.530 επιβατών 110 αεροπορικών πτήσεων και έχει κάνει τηλεφωνική επικοινωνία… παρουσίας τους στους δηλωμένους χώρους διαμονής τους στους 5.500. Το κέντρο της ΓΑΔΑ έχει λάβει λίστα του ΕΟΔΥ με 233 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά προέκυψαν 741 υψηλού κινδύνου (high risk) στενές επαφές τους και 371 χαμηλού κινδύνου (low risk).

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι επαναλαμβανόμενοι, και μετά από 2-3 «αναπάντητες» τηλεφωνικές κλήσεις του προσωπικού των κέντρων με τους πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα, ειδοποιούνται οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές για διά ζώσης ελέγχους τήρησης των όρων της υποχρεωτικής απομόνωσης. Από τους συνολικά 1.120 δειγματοληπτικούς ελέγχους των τελευταίων ημερών, εντοπίστηκαν 99 πολίτες να έχουν παραβιάσει τη 14ήμερη καραντίνα και να βρίσκονται εκτός σπιτιού. Ενδεικτικά το τελευταίο 48ωρο έγιναν 58 έλεγχοι επιβεβαιωμένων και ασυμπτωματικών πλέον κρουσμάτων που όλοι ήταν σπίτια τους, αλλά σε έλεγχο 345 επαφών τους οι 19 έκαναν βόλτες.

Πρόστιμα

Σε όλους τους παραβάτες της καραντίνας επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα των 5.000 ευρώ και οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι ένα ποσοστό 2-3% δεν συμμορφώνεται στην υποχρεωτική απομόνωση, αλλά αυτό το ποσοστό έχει διαρκώς πτωτική τάση, ωστόσο οι έλεγχοι όσο φθάνουμε στο κρίσιμο χρονικό στάδιο τις πιθανολογούμενης κορύφωσης της πανδημίας στην χώρα μας οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι σαρωτικοί.

Ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση Ελληνα οδηγού νταλίκας που είχε έρθει από την Ισπανία, έσπασε την καραντίνα και τον «μαρτύρησε» η μάνα του! Ο νταλικέρης είχε φθάσει στην Ελλάδα από την Ισπανία στις 22 Μαρτίου και άμεσα τέθηκε σε καραντίνα στο πατρικό του σπίτι στη Χαλκίδα. Εκεί δεν βολευόταν και είχε κάποιες προστριβές με τη μητέρα του, έσπασε την καραντίνα και κατευθύνθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να μείνει σε ξενοδοχείο. Η μητέρα του όμως απευθύνθηκε άμεσα στην Αστυνομία για την επιπολαιότητα του παιδιού της. Εκείνος εντοπίστηκε στην Ομόνοια, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Χαλκίδα για τη συνέχιση της καραντίνας, έχοντας χάσει και 5.000 ευρώ από την επιβολή του προστίμου.

Επιβάτες πτήσεων

Στο μεταξύ, τα κέντρα σε ΓΑΔΑ και Χαλάνδρι επικοινωνούν με τους 167 επιβάτες των πτήσεων από Ισπανία, που συνεχίζουν την καραντίνα στα σπίτια τους, αλλά και τις επαφές τους. Δύο από αυτούς τους επιβάτες δεν βρέθηκαν τηλεφωνικά, καθώς κοιμόντουσαν με τα τηλέφωνα σε σίγαση, αλλά τους βρήκε αργότερα η Αστυνομία. Επίσης, γίνονται επικοινωνίες με τους συγγενείς και οικείους των 33 Ελλήνων που έφθασαν προχθές στην Ελλάδα από Κωνσταντινούπολη και βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα σε ξενοδοχείου του Μεταξουργείου, αναμένοντας τα αποτελέσματα των τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στις οικίες τους κατοικούν ευπαθείς ομάδες ή κάποιοι που νοσούν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, στο πλαίσιο των οποίων από την Πέμπτη το πρωί έως και το μεσημέρι της Παρασκευής βεβαιώθηκαν 1.502 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 4.452 παραβάσεις. Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων παρά τη σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Από τις 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 271 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 280 άτομα.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΕΩΝ

-10.530 στοιχεία επιβατών 110 αεροπορικών πτήσεων έχει συλλέξει το κέντρο του Χαλανδρίου από τις 11 Μαρτίου

-5.500 εξ αυτών έχουν βρεθεί στους δηλωμένους χώρους διαμονής

-233 επιβεβαιωμένα κρούσματα περιλαμβάνει η λίστα του ΕΟΔΥ που εστάλη στη ΓΑΔΑ

-741 υψηλού κινδύνου (high risk) στενές επαφές τους και 371 χαμηλού κινδύνου προέκυψαν από τα 233 επιβεβαιωμένα κρούσματα

-58 έλεγχοι επιβεβαιωμένων και ασυμπτωματικών κρουσμάτων έδειξαν ότι όλοι ήταν σπίτια τους, ωστόσο από τις 345 επαφές τους οι 19 έκαναν βόλτες

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός-Νέες αεροπορικές οδηγίες: Τι ισχύει για τους μη Ευρωπαίους – Ποιοι εξαιρούνται

Ανδρέας Ντίνης

Kορωνοϊός: 18 τα εισαγόμενα κρούσματα – Ανεβαίνουν επικίνδυνα στην Αττική

Ανδρέας Ντίνης

Kορωνοϊός: 35 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Ανδρέας Ντίνης

Ισπανία-Κορωνοϊός: Τη θανάτωση 100.000 μινκ που προσβλήθηκαν από τον ιό διέταξαν οι Αρχές

Ανδρέας Ντίνης

Παρατηρητήριο για κορωνοϊό: Αύξηση κρουσμάτων και τεστ αλλά στο 0,4 ο επιδημιολογικός δείκτης

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» σε Μύκονο και Κέρκυρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συναγερμός και με τη βούλα – Ο Χαρδαλιάς επιστρέφει στην τηλεόραση

Μιχάλης Μάρδας

Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΕΟΦ για τα τεστ αυτοδιάγνωσης κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Παράταση των μέτρων προστασίας στις παραλίες μέχρι τέλη Ιουλίου – Τι θα γίνει με τα πανηγύρια

Tinad