Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σχέδιο για αποσυμφόρηση των φυλακών

Ναρκωτικά, μαχαίρια, τσεκούρια και κινητά βρέθηκαν σε 639 έρευνες φυλακών τον Μάρτιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Ενας από τους χώρους που υπάρχει ακόμη μεγάλος συνωστισμός ανθρώπων είναι και οι ελληνικές φυλακές και όπως όλα δείχνουν αυτό θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ετοιμάζει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης όλης της χώρας εν όψει των μέτρων για τον κορονοϊό.

Στόχος είναι να μειωθούν κατά περίπου 1.500 οι κρατούμενοι, με την «αποχώρηση» από αυτές πολλών ελαφροποινιτών. Πληροφορίες ανέφεραν πως το μέτρο της αποσυμφόρησης θα αφορά αρχικά κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινές έως πέντε έτη, εφόσον έχουν εκτίσει κάποιο μέρος της ποινής.

Κατά τις ίδιες πηγές, τη ρύθμιση θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και όσοι κρατούμενοι έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους και τους απομένει υπόλοιπο κάτω των δώδεκα μηνών, ανεξαρτήτως της ποινής στην οποία είχαν καταδικαστεί, ενώ θα μπορούν να αποφυλακιστούν και οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής.

Σήμερα στις ελληνικές φυλακές, που θεωρούνται από τις πλέον συνωστισμένες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκονται πάνω από 12.000 κρατούμενοι.

Μέσα σε αυτούς που είναι πολύ πιθανό να αποφυλακιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι και οι υπόδικοι που έχουν προφυλακιστεί, κατηγορούμενοι για ειδεχθή εγκλήματα. Το Σύνταγμα απαγορεύει την προσωρινή κράτηση ενός κατηγορουμένου για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, κάτι που σημαίνει πως εάν δεν προλάβουν να διεξαχθούν οι σχετικές δίκες, οι κρατούμενοι αυτοί θα πρέπει επίσης να αποφυλακιστούν. Σε αυτούς περιλαμβάνεται π.χ. ο ελληνικής καταγωγής κατηγορούμενος για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, εφόσον η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Οι δίκες με 18μηνο περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις της σχετικής ΠΝΠ και μπορούν να διεξάγονται, εφόσον το αποφασίσουν οι δικαστές, ωστόσο οι δικαστικές αίθουσες δεν είναι και οι… πλέον ευρύχωρες. Πάντως, ακόμη και αν οι κρατούμενοι με 18μηνο αποφυλακιστούν, τότε μπορούν να τους επιβάλλονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως κατ’ οίκον περιορισμός.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Η μάσκα επιβραδύνει την εξάπλωση του – Το παράδειγμα ενός κομμωτηρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στην Πάρο – Βρέθηκε θετική μια γυναίκα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊος: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων – Αυτά είναι τα νέα μέτρα για να αποφευχθεί η «τυφλή» διασπορά

Ανδρέας Ντίνης

O κορωνοϊός απειλεί και το καρναβάλι του Ρίο στην Βραζιλία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ο εφιάλτης επιστρέφει: Αυτές οι χώρες έθεσαν περιοχές τους εκ νέου σε καραντίνα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 34 εισαγόμενα και οκτώ στην Αττική – Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός-Σερβία: Επιδεινώνεται η κατάσταση στη χώρα – 13 νεκροί και 344 νέα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Κλείνει και απολυμαίνεται η κατασκήνωση στη Χαλκιδική – Θα κάνουν τεστ στο προσωπικό

Evanthia Karra