Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σκληρό μέτρο η καραντίνα του πληθυσμού – Τι δηλώνει καθηγητής του Στάνφορντ [βίντεο]

Έρχεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα

Newsroom eleftherostypos.gr

«Η καραντίνα του πληθυσμού είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία σε χίλια δυό άλλα νοσήματα, στην οικονομία, η οποία οδηγεί σε προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Τζον Ιωαννίδης, καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας του πανεπιστήμιου Στάνφορντ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, γίνονται εντατικές προσπάθειες για την παρασκευή του εμβολίου αλλά και την εύρεση μιας θεραπείας ενάντια στον ιό.

«Γίνονται εντατικές προσπάθειες και στα δύο μέτωπα, αλλά τα αποτελέσματα τουλάχιστον για το εμβόλιο θα χρειαστούν πιθανότατα ένα χρόνο, αν όχι δύο χρόνια», είπε.

Για τις θεραπείες απέναντι στον COVID-19 ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πιο αισιόδοξος, σημειώνοντας ωστόσο: «αν δεν έχουμε τις σωστές κλινικές δοκιμές, για να ξέρουμε αν κάνουμε περισσότερο καλό ή κακό δίνοντας μια θεραπεία, θα ήμουν επιφυλακτικός να πω ότι έχουμε βρει τη λύση».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τους φορείς του COVID-19 στην Ελλάδα είπε: «η δική μου εκτίμηση σε αυτό το σημείο θα είχε μια μεγαλύτερη αβεβαιότητα, θα έλεγα ότι η ποιο αισιόδοξη εκτίμηση είναι γύρω 4.000 αλλά υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ξεπεράσει τις 100.000. Πριν από μερικές μέρες, ανέφερα τον αριθμό 2.000 με 50.000, τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν αναχαίτισαν την επιδημία σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα ο διπλασιασμός των κρουσμάτων να έρχεται σε μικρό χρόνο. Χωρίς να το ξέρουμε μπορεί να έχουμε 100.000. Πρέπει να αποκτήσουμε μία σαφή εικόνα για το που βρισκόμαστε, 2.000, 4.000. Να προβούμε σε τυχαία δειγματοληψία, να βρούμε που είμαστε, που πηγαίνουμε και πως απαντάει η επιδημία στα μέτρα που λαμβάνουμε. Καταλαβαίνετε ότι η καραντίνα του πληθυσμού είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία σε χίλια δυό άλλα νοσήματα, στην οικονομία, η οποία οδηγεί σε προβλήματα υγείας».

Προτεινόμενα για εσάς

Οι «αερογέφυρες» που εξετάζει η Βρετανία για να παρακαμφθεί η καραντίνα στους ταξιδιώτες

Tinad

Ρώμη σε Αθήνα: Να δεχθεί η Ελλάδα Ιταλούς τουρίστες – Αντιδράσεις στη γειτονική χώρα για την καραντίνα

Tinad

Κορωνοϊός: Οι κανόνες για τις παραλίες – Τι θα ισχύσει για αποστάσεις, καφέ και μουσική

Tinad

Νέα μελέτη: Αυτή η απόσταση «σκοτώνει» τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Τεστ και καραντίνα το… διαβατήριο εισόδου – Προβληματισμός στα ξενοδοχεία

Μιχάλης Μάρδας

Ο Τσιόδρας μίλησε για την επιτυχία του lockdown αλλά και την αλληλεγγύη που ανέδειξε η πανδημία

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα και 4 θάνατοι – Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Μιχάλης Μάρδας

Προσοχή: Ποιοι ταξιδιώτες θα μπαίνουν σε καραντίνα και μετά τις 15 Ιουνίου – Τι ανακοίνωσε η ΥΠΑ

Μιχάλης Μάρδας

ΗΠΑ-κορωνοϊός: Πελάτες υπογράφουν έντυπα αποποίησης ευθύνης σε περίπτωση που μολυνθούν

Ανδρέας Ντίνης