Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλες οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες

Κορωνοϊός: Τo σχέδιο για το lockdown - Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Τη «Βίβλο» επιβίωσης στην εποχή της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με την οποία ξεκινάει η τέταρτη εβδομάδα της κρίσης του κορονοϊού, εξέδωσε χθες η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν, χωρίς κυρώσεις, τις μετακινήσεις τους. Ανάλογα με την κατηγορία υπάρχουν δύο «φόρμες» τις οποίες πρέπει να συμπληρώσουν και να έχουν μαζί με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο προκειμένου να μεταβούν είτε στην εργασία τους είτε σε διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης καθημερινών αναγκών, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ιατρεία, τράπεζες κ.λπ. Ωστόσο, τα πρότυπα των βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, καθώς, για παράδειγμα, δεν προβλέπεται πουθενά η μετάβαση πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες ή ΕΛΤΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από αργά το βράδυ της Κυριακής έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο forma.gov.gr  οι σχετικές βεβαιώσεις μετακίνησης, τύπου Α και Β, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν, να εκτυπώσουν, να συμπληρώσουν και να έχουν μαζί τους κατά την έξοδό τους.

Οι δύο περιπτώσεις

Το έγγραφο τύπου Α είναι η πάγια «Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου», απαραίτητη για τη μετάβαση του πολίτη προς και από την εργασία του κατά τις εργάσιμες ώρες, και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυταπασχολούμενου. Στο έγγραφο αυτό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, η περιφέρεια στην οποία κινείται και το ωράριο του εργαζομένου, το όνομα της εταιρείας, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου της εταιρείας (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση).

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις προβλέπεται η «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» (τύπου Β), που αφορά τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Β1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Β2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Β3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Β4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Β5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
  • Β6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία μετακινήσεων (τύπου Β) οι πολίτες έχουν τρεις επιλογές: είτε τη δωρεάν αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13033, είτε την εκτύπωση και συμπλήρωση του εντύπου βεβαίωσης κίνησης, είτε της χειρόγραφης βεβαίωσης.

1) Αποστολή SMS

Οι πολίτες μπορούν να στείλουν από το κινητό τους μήνυμα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει το λόγο της εξόδου (π.χ. Β1, Β2, Β3 κ.ο.κ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

2) Συμπλήρωση εντύπου

Εναλλακτικά, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν, να συμπληρώσουν και να φέρουν μαζί τους τη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών». Η βεβαίωση αυτή υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα καθώς και το λόγο της μετακίνησής του, σημειώνοντας «Χ» στο αντίστοιχο «κουτάκι».

3) Χειρόγραφη βεβαίωση

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφη φόρμα, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

  • Ονομα/επίθετο
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τους πολίτες που βρίσκονται σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, απαιτείται κατά τη μετακίνησή τους να έχουν μαζί τους «Βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης», που λαμβάνεται από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

Αψήφησαν τις συστάσεις

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και την καμπάνια  «Μένουμε σπίτι», και το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς αψήφησαν τις συστάσεις και βρέθηκαν σε πόλεις τις περιφέρειας. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες στη Χαλκιδική, με τη Χερσόνησο της Κασσάνδρας να θυμίζει ένα τυπικό καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο. «Οι Θεσσαλονικείς -κυρίως ηλικιωμένοι- ήρθαν στα εξοχικά τους, έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ δημιουργώντας συνωστισμό και άρχισαν τις βόλτες στην παραλία! Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από την Αστυνομία να βγάλει περιπολικά στους δρόμους προτρέποντάς τους -τουλάχιστον- να μείνουν στα εξοχικά τους. Αδικος κόπος. Την ίδια ώρα, οι δημότες μου ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Αντίστοιχο σκηνικό με «εκδρομείς» του Σαββατοκύριακου, αλλά και με πολλούς που βρέθηκαν σε παραλίες του Λεκανοπεδίου κάνοντας μπάνιο και… παίζοντας ρακέτες, επικράτησε και στην πρωτεύουσα. Οσον αφορά στις διελεύσεις από τα διόδια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», την Παρασκευή 14.962 οχήματα πέρασαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Λαμία. Το Σάββατο «εκμεταλλεύτηκαν» τον καλό καιρό 8.379 οχήματα, όταν την περασμένη εβδομάδα, ίδια μέρα ήταν 17.040, οι οποίοι δεν πειθάρχησαν στις συστάσεις του κράτους. Χθες ο αριθμός των πολιτών που επέστρεψαν στην Αθήνα ήταν 6.162, ενώ προς Λαμία και μέχρι τις 19.00 τα διόδια κατέγραψαν 5.033 συναλλαγές.

Μηνύματα

Πάντως, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις με την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας άρχισαν να αποστέλλονται τα προειδοποιητικά μηνύματα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Νόσησε από κορωνοϊό και ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι

Tinad

Κορωνοϊός: Ασθενείς με ήπια συμπτώματα ανέπτυξαν αντισώματα – Τι διαπίστωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ

Tinad

Τσιόδρας: Είναι νωρίς να καταδικάσουμε τη χλωροκίνη

Tinad

Τσιόδρας: Αν ακολουθούσαμε άλλη τακτική θα είχαμε 13.685 νεκρούς

Tinad

Τίτλοι τέλους στο καθημερινό ραντεβού των Ελλήνων με τον Τσιόδρα – Συγκίνησε ο αποχαιρετισμός του!

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Στα 10 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Συνολικά 2.892 – 173 τα θύματα

Tinad

«Καμπανάκι» Μόσιαλου για την παρουσία πιστών στις λειτουργίες – «Μην παίρνετε αψήφιστα τις οδηγίες των επιστημόνων»

Tinad

Κορωνοϊός: Τρία νέα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι

Tinad

Κορωνοϊός – Ισπανία: Η κυβέρνηση κηρύττει 10ήμερο πένθος

Tinad