Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Κατατέθηκαν οι ΠΝΠ με τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού

«Ανταρσία» ΟΛΜΕ για τη σχολική επανεκκίνηση - Γιατί αντιδρούν

Newsroom eleftherostypos.gr

Κατατέθηκαν στη Βουλή, προς κύρωση, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», τα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» και τα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Στις ΠΝΠ παρατίθενται τα μέτρα πρόληψης υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Προβλέπεται δυνατότητα σύναψης συμβάσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για την αγορά υγειονομικού υλικού ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να διατάσσεται αναγκαστική διάθεση στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, ΜΕΘ.

Εν όψει του γεγονότος ότι πολλές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επλήγησαν από τα επιβαλλόμενα μέτρα, εισάγεται η προθεσμία καταβολής ΦΠΑ και η αναστολή είσπραξης οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, χωρίς επιβαρύνσεις και προσαυξήσεις, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Επίσης μπορεί να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και να αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση για την παράταση με ΚΥΑ, άτοκα και χωρίς προσαυξήσεις, της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Στις ΠΝΠ περιλαμβάνονται και τα προσωρινά μέτρα για την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας και θεσπίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και ο ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει προσωρινά απαγορευτεί.

Εισάγονται επίσης και οι ρυθμίσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ και προβλέπεται και η ματαίωση των στρατιωτικών παρελάσεων και των παρελάσεων της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας για την 25η Μαρτίου.

Εξάλλου περιλαμβάνονται και τα έκτακτα μέτρα για την τροφοδοσία της αγοράς και λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων και των επιχειρήσεων εστίασης και τα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής.

Περιλαμβάνονται επίσης οι ρυθμίσεις για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, σε προνοιακούς φορείς.

Προτεινόμενα για εσάς

Ασβεστοχώρι: Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας

Tinad

Κορωνοϊός – Δραματική προειδοποίηση Σύψα: Θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα – Συναγερμός για τον αριθμό ρεκόρ

Tinad

Κορωνοϊός – Νέες αεροπορικές οδηγίες: Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς Τουρκία – Τι αλλάζει

Tinad

Χαλκιδική: Πώς ένα ξέφρενο πάρτι σε beach bar μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού

Tinad

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη με 85 κρούσματα, ακολουθεί η Αττική με 66 – Πού εντοπίζονται τα 262 νέα

Tinad

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 262 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και δύο νέοι θάνατοι – 24 διασωληνωμένοι

Tinad

Συναγερμός για τα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι – Τσιόδρας: Από εργαζόμενο προήλθαν τα 36 περιστατικά

Tinad

Ιταλοί πήγαν διακοπές στην Κέρκυρα και γύρισαν με κορωνοϊό: «Φορούσαμε μάσκα και μας κοιτούσαν σαν Αρειανούς»

Tinad

Κορωνοϊός: Δεύτερος θάνατος σε ένα 24ωρο – Κατέληξε 88χρονη στο ΑΧΕΠΑ -Συνολικά 216 τα θύματα

Tinad