Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Φρούριο» ο Έβρος – Ενίσχυση Frontex στα σύνορα και σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο

Αγγελος Αγγελίδης

Περιπολίες τόσο στο φράχτη των Καστανιών όσο και γενικότερα σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου πραγματοποιούν πλέον στελέχη της Frontex που έφτασαν στην περιοχή για να συνδράμουν στο έργο του Ελληνικού Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αστυνομικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία, Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία και άλλοι που αναμένονται επιτηρούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έτοιμοι να αποτρέψουν τις όποιες προσπάθειες επιχειρούν οι μετανάστες να εισέλθουν, καθοδηγούμενοι και βοηθούμενοι από τους Τούρκους και συγκεκριμένα τη Στρατοφυλακή. Η συμβολή τους αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς τα επεισόδια από τους μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά και οι συνεχείς ρίψεις μολότοφ, καπνογόνων, ακόμη και δακρυγόνων είναι συνεχείς. Οι αστυνομικοί της Frontex αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Εβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσταση που επικρατεί στη συνορογραμμή. Στη συνέχεια, μετέβησαν στην Ορεστιάδα, όπου έλαβαν οδηγίες από τους αξιωματικούς τους.
Στο πλευρό της Ελλάδας

Το μήνυμα που στέλνουν Αθήνα και Frontex είναι ξεκάθαρο: τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και παραμένουν κλειστά. Η Frontex στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας και διακηρύσσει ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Η ενίσχυση της Frontex δίνει στον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφάλειας μία βαθιά «ανάσα» μετά από δύο εβδομάδες συνεχών προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων. Οι επιτελείς του Στρατού και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε ανασύνταξη των δυνάμεων σφραγίζοντας και τα τελευταία δυνητικά περάσματα του Εβρου.

Επεισόδια

Προχθές το βράδυ σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια, τα οποία ήταν καθοδηγούμενα από την τουρκική Στρατοφυλακή. Οι μετανάστες εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά στο φράχτη, επιχείρησαν να τον ρίξουν και όταν οι ελληνικές δυνάμεις αντέδρασαν, άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα, δακρυγόνα, ακόμη και μολότοφ, με τα οποία είχαν εφοδιαστεί από τις τουρκικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά το φράχτη, καθημερινά πραγματοποιούνται εργασίες επιδιόρθωσης και ενίσχυσής του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού, ώστε να διατηρήσει την αποτρεπτική του δυνατότητα, ενώ σχεδιάζεται και η επέκτασή του.

Δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική και ενορχηστρωμένη αναζωπύρωση του μεταναστευτικού και μέρα με τη μέρα, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα της περιφρούρησης του ελληνικού εδάφους, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία συλλήψεων και αποτροπών, έχουν επιτύχει, πέραν της απόδειξης στην πράξη του απρόσβλητου των συνόρων της χώρας, και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, η οποία αντικατοπτρίζεται και στους ρυθμούς της καθημερινότητας των κατοίκων του ακριτικού νομού.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκλειστικό: Αυτός είναι ο ψευδοχάρτης γα τις τουρκικές έρευνες – Σε ποια οικόπεδα σχεδιάζει γεωτρήσεις ο Ερντογάν!

Μιχάλης Μάρδας

Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα στους νέους «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας – Διπλωματικός πυρετός μετά το αίτημα ερευνών στα 6 μίλια

Μιχάλης Μάρδας

Ραγδαίες εξελίξεις: Διάβημα Ελλάδας στην Τουρκία για το αίτημα ερευνών στα 6 μίλια

Μιχάλης Μάρδας

Ως εδώ και μη παρέκει! Η Ελλάδα προειδοποιεί την Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αν μπείτε στην υφαλοκρηπίδα μας!

Ανδρέας Ντίνης

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία: Σχεδιάζει έρευνες πετρελαίου σε οικόπεδα διπλά σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη

Ανδρέας Ντίνης

Αποκάλυψη-σοκ: Η Τουρκία ετοιμάζει έρευνες πετρελαίου στα 6 μίλια, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από Ρόδο και Κρήτη

Μιχάλης Μάρδας

Τα στοιχεία στο Μεταναστευτικό: Μείωση των αφίξεων τον Μάιο – Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών

Tinad

Το μέτωπο σταθερότητας στο μέτωπο του Εβρου προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Αυστηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου σε Τουρκία – Έτσι απαντά η Ελλάδα στις προκλήσεις

Ανδρέας Ντίνης