Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Λουκέτο σε μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες για να μην γίνουμε Ιταλία

Κορωνοϊός - Γεωργιάδης: Δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση - Μας κυβερνά ο ιός

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μέτρα παρόμοια με της Ιταλίας αποφασίστηκαν και στη χώρα μας, δεδομένου ότι τα κρούσματα κορωνοϊού «σκαρφάλωσαν» χθες στα 190 και εκτιμάται ότι η μετάδοση στην κοινότητα μπορεί να είναι σημαντική.

Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής ειδικών και λοιμωξιολόγων, ανακοινώθηκε χθες ότι πλέον των όσων μέτρων έχουν ήδη εφαρμοστεί, και κατόπιν μη συμμόρφωσης από τους πολίτες να αυτοπεριοριστούν, κλειστός θα παραμείνει σχεδόν όλος ο χώρος της εστίασης, με ανοιχτά να παραμένουν όσα καταστήματα δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα, όπως φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, καθώς και καταστήματα take away και ντελίβερι. Επίσης, ανοιχτά μένουν σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, καθώς και ιδιωτικοί χώροι υγείας.

Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τα επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα και σε επιπλέον περιοχές της χώρας σε σχέση με όλες όσες ήταν μέχρι και προχθές, αυξάνοντας την επικινδυνότητα ευρείας μετάδοσης της νόσου Covid-19. Ο δεύτερος είναι ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται από τους πολίτες. Η καμπάνια άλλωστε που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας έχει ως μήνυμα το «Μένουμε Σπίτι», ακριβώς για να επικοινωνηθεί στους πολίτες η αναγκαιότητα αυτοπεριορισμού, ειδικά για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες αλλά και όποιον παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα γριπώδους συνδρομής.

Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε το κλείσιμο όλων των παιδικών χαρών προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός παιδιών.

Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 73 κρούσματα κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών με κορωνοϊό ανέβηκε σε πέντε, σε σχέση με τρία που ήταν μέχρι την Πέμπτη. Και οι πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Πρόκειται για δύο ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, έναν στο «Αττικόν», έναν στο ΑΧΕΠΑ και έναν στο Σωτηρία.

Από το σύνολο των 190 περιστατικών τα 36 διερευνώνται, αναζητούνται δηλαδή οι επαφές τους και το εάν είχαν ιστορικό ταξιδιού και γίνεται διεξοδική ιχνηλάτηση. Είναι σημαντικό ότι 11 κρούσματα -τα 9 εκ των οποίων στην Αττική- δεν έχουν σαφές ιστορικό μετάδοσης. Αυτά είναι που ανησυχούν ειδικούς και κυβέρνηση καθώς μπορεί η μετάδοση στην κοινότητα να είναι μεγάλη. Υπολογίζεται ότι στα 11 «ορφανά», όπως τα λέει ο κ. Τσιόδρας, περιστατικά να αντιστοιχούν εκατοντάδες θετικά περιστατικά. Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, τα 47 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και είναι ηλικιών άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα κρούσματα είναι και επτά παιδιά.

Εκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 απευθύνει ο ΕΟΔΥ. «Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη.

Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, σύμφωνα με τις Oδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα».

Την ίδια έκκληση απευθύνει προς τους πολίτες και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ενώ καθολική απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της αρμοδιότητάς της συστήνει η Περιφέρεια Αττικής.

Η τηλεφωνική γραμμή «1135» του ΕΟΔΥ στην οποία καλούν οι πολίτες για τον κορωνοϊό χθες υπερφορτώθηκε με αποτέλεσμα να είναι για λίγο μη διαθέσιμη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ρυθμός των τηλεφωνημάτων είναι καταιγιστικός.

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις, καθώς σε κατ’ οικόν περιορισμό λόγω υποψίας για κορωνοϊό μπαίνουν πολλοί υγειονομικοί. «Στο Νοσοκομείο Καστοριάς σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται αυτή τη στιγμή 60 συνάδελφοι. Μεταξύ των συναδέλφων που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι και τρία μέλη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο εκφράζουν κραυγή αγωνίας για την κατάσταση και για την έλλειψη υγειονομικού υλικού», αναφέρει με ανακοίνωσή της.

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται, μέχρι νεωτέρας, η κατάθεση ατομικών αιτημάτων για δαπάνη αγοράς οπτικών ειδών. Για τις δαπάνες ειδικής αγωγής έχει δοθεί παράταση και δεν είναι αναγκαία η υποβολή τους τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο ΙΣΑ με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας προτείνει εννέα μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Μεταξύ αυτών, να ανανεωθούν συμβάσεις των ιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας, αλλά και να ακυρωθούν τα ραντεβού των τακτικών περιστατικών.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλειο Πλαγιαννάκο και την αντιπρόεδρο κ. Θ.Καρποδίνη ζητά να επεκταθεί η ισχύς εκτέλεσης των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν εκδοθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα ή εκδίδονται αυτές τις ημέρες πέραν των 21 ημερών. Ειδικότερα είτε να δοθεί τρίμηνη διάρκεια λήξης όπως στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ή/και περισσότερη, προκειμένου να αποφευχθούν εκ νέου συνταγογραφήσεις από τους ιατρούς και οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν τις συνταγές τους με την πάροδο των κρίσιμων ημερών.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός 17/10: 1.712 κρούσματα, 27 θάνατοι, 357 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τέλη Οκτωβρίου η τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ως Καγκελάριος της Γερμανίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο καιρός σήμερα Κυριακή 17/10/2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Οκτάι: Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 539 κρούσματα στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 357 – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 16/10: 2.313 κρούσματα, 30 θάνατοι, 361 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελλάδα – ΗΠΑ: Στενή συνεργασία των δύο χωρών σε 4 σημεία

Λάμπρος Κατσαρός