ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχρονα και ανθρώπινα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ανακαινίζονται σε όλη τη χώρα

Σύγχρονα και ανθρώπινα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ανακαινίζονται σε όλη τη χώρα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Νέος χώρος με καλύτερες συνθήκες αναμονής παρέχεται πλέον στους εκατοντάδες ασθενείς που διέρχονται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το νέο φαρμακείο, που είναι δίπλα στη στάση του μετρό «Αμπελόκηποι», αντικατέστησε εκείνο στην οδό Παράσχου, που ήταν ένα από τα πιο επισκέψιμα φαρμακεία για Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, που προβλέπει οι τελευταίες να παραχωρούν απευθείας τα φάρμακα χημειοθεραπείας στους ασθενείς τους, το συγκεκριμένο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ επισκέπτονταν έως και 500 ασθενείς την ημέρα.

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες των ασθενών αυτών, που είναι κυρίως καρκινοπαθείς, περίμεναν ως επί το πλείστον στον εξωτερικό χώρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από τις καιρικές συνθήκες, καθώς ο εσωτερικός χώρος αναμονής ήταν πολύ μικρός. Παράλληλα, υπήρχαν μόλις δύο γκισέ εξυπηρέτησής τους, γι’ αυτό και παρατηρούνταν πολύωρες αναμονές.

Το νέο κτίριο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, διαθέτει τέσσερις θέσεις εξυπηρέτησης ασφαλισμένων (γκισέ) για τη διανομή των φαρμάκων, 50 καθίσματα αναμονής ασφαλισμένων, μηχάνημα αριθμού προτεραιότητας, τουαλέτα για κοινό και ΑμεΑ.

Εργασίες

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που χρειάζονται ΦΥΚ και σε άλλα φαρμακεία. Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει συνολικά 34 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια, δέκα από τα οποία είναι στην Αττική.

Πιο αναλυτικά, σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας, όπου δεν υπάρχει χώρος αναμονής. Εχει ξεκινήσει η κατασκευή ειδικού χώρου για την αναμονή των ασθενών, ενώ παράλληλα θα είναι φιλικό και στην πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Νέοι χώροι αναμονής με κλιματισμό ετοιμάζονται και για το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Ομόνοιας, την ώρα που το φαρμακείο της Τούμπας αναμένεται να μεταστεγαστεί – πρόκειται για ένα φαρμακείο για το οποίο συχνά υπάρχουν καταγγελίες περί ταλαιπωρίας και μεγάλων αναμονών.

Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, σχεδιάζεται και η διαδικασία για την υλοποίηση της παραλαβής φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με προγραμματισμένα ραντεβού, προκειμένου να μην υπάρχει αναμονή και να γίνεται ορθολογική διαχείριση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελική ευθεία μπαίνει η δυνατότητα διάθεσης των ΦΥΚ και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, που θα μειώσει κι άλλο τις «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε πρώτη φάση θα διατίθενται από ιδιωτικά φαρμακεία 36 σκευάσματα, που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, και πρόκειται για χάπια κατά του καρκίνου και για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

ΓΕΜΗ: Οι τρεις διαδικτυακές υπηρεσίες για αυτόματη μεταβίβαση στοιχείων στους φορείς του Δημοσίου

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Την κατάργηση του clawback ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Tinad

Κέντρα Υγείας: Τι θα ισχύσει με την αμοιβή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ, αξίας οκτώ εκατ. ευρώ, στο «Σωτηρία» από τη Βουλή

Evanthia Karra

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος του προσωπικού στις ιδιωτικές ΜΕΘ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα του ΕΟΠΥΥ

Μιχάλης Μάρδας

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν όλα τα αναγκαία είδη για τους εγκαυματίες στο Μάτι

Μιχάλης Μάρδας

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Μεγάλη μείωση εισφορών υγείας για 2 εκατ. μισθωτούς

Ανδρέας Ντίνης

Προσοχή: Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή

Μιχάλης Μάρδας