Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Το καλύτερο «όπλο» κατά της γρίπης είναι το εμβόλιο!

Ο καθηγητής Σύψας στον «Ε.Τ.»: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα έρθει

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Το πιο ισχυρό «όπλο» ενάντια στη γρίπη παραμένει το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από χρονιά σε χρονιά.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνουν ότι είναι ύψιστης σημασίας να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς μέσω του αντιγριπικού εμβολίου, ακόμη και εάν νοσήσει κάποιος -όπως συμβαίνει τη φετινή περίοδο μέχρι σήμερα-, μειώνονται η διάρκεια και η σοβαρότητα της νόσου.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι φέτος ο εμβολιασμός των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι – άλλωστε τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι και στον γενικό πληθυσμό έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο περισσότεροι πολίτες σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των 151 σοβαρών περιστατικών γρίπης μέχρι και την εβδομάδα 5/2020 (27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου) της επιδημιολογικής επιτήρησης ήταν εμβολιασμένο το 36,4%. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το ποσοστό των εμβολιασμένων νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ ήταν 15%, παρά το γεγονός ότι η γρίπη κινείτο στα ίδια επίπεδα (38 νεκροί φέτος, 37 πέρυσι την ίδια περίοδο). Και όμως, παρότι ήταν εμβολιασμένοι οι ασθενείς νόσησαν.

Το γεγονός του υψηλού έναντι προηγούμενων ετών εμβολιασμού ακόμη και σε όσους ασθενείς κατέληξαν (38,9% ήταν εμβολιασμένοι) προκάλεσε αναστάτωση στην κοινή γνώμη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μάλιστα, δηλώσεις λοιμωξιολόγων σε ΜΜΕ ότι φέτος το εμβόλιο «δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» ενέτεινε την ανησυχία.

Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, δρ Θεανώ Γεωργακοπούλου, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από χρονιά σε χρονιά και ανάλογα την ηλικιακή ομάδα. «Υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις που ενώ ανοσοποιήθηκαν νόσησαν. Αυτό οφείλεται ίσως σε μικρή αλλαγή στο στέλεχος του εμβολίου σε σχέση με το στέλεχος που επικρατεί στην κοινότητα», αναφέρει. Τα εμβόλια φτιάχνονται με βάση τα στελέχη των ιών της γρίπης που κυκλοφορούν την περασμένη χρονιά. Συνεπώς, εάν την επόμενη χρονιά κυκλοφορίας της γρίπης τα στελέχη διαφοροποιούνται, τότε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται.

Ο ΕΟΔΥ με χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Επισημαίνει ακόμη ότι το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Στο άνοιγμα ακόμη 15 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) προχωρά το υπουργείο Υγείας από την προσεχή Δευτέρα. Τα κρεβάτια αυτά έρχονται να προστεθούν στα 81 που παραχωρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τις ιδιωτικές κλινικές στο δημόσιο σύστημα. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τα 96 επιπλέον κρεβάτια Εντατικής θα απορροφώνται πιο γρήγορα τα βαριά περιστατικά και θα μειωθεί η λίστα αναμονής, που κυμαίνεται στα 50 άτομα την ημέρα κατά μέσο όρο. Η διάθεση νέων κρεβατιών είναι καθοριστικής σημασίας για τις επόμενες εβδομάδες, κατά τις οποίες το κύμα της γρίπης θα κορυφωθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα 15 νέα κρεβάτια είναι σε νοσοκομεία της Αττικής και πιο συγκεκριμένα η κατανομή έχει ως εξής: Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» ανοίγουν δύο κλίνες ΜΕΘ, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» επίσης ανοίγουν δύο νέες κλίνες ΜΕΘ. Τέσσερις νέες ΜΕΘ θα είναι διαθέσιμες από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και στο Νοσοκομείο ΚΑΤ ανοίγουν επιπλέον επτά κλίνες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας).
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενέκρινε την πρόσληψη 26 νοσηλευτών που θα στελεχώσουν άμεσα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Με την γρίπη πόσους νεκρούς είχαμε; – Ο Τσιόδρας απάντησε στο αντεπιχείρημα για τα μέτρα

Evanthia Karra

Πόσοι πέθαναν από γρίπη;

Μιχάλης Μάρδας

Στους 90 οι νεκροί από την εποχική γρίπη – Έξι θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα

Δημήτρης Κατσάκος

Ο επικίνδυνος «χρόνος ζωής» του κορωνοϊού και του ιού της γρίπης

Εποχική γρίπη: Στους 83 οι νεκροί – 6 νέοι θάνατοι σε μια εβδομάδα

Ανδρέας Ντίνης

Μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό – Η γρίπη, τα εμβόλια και οι συμβουλές των εδικών

Ανδρέας Ντίνης

Μύθοι και αλήθειες για την γρίπη και το εμβόλιο – Τι λένε οι επιστήμονες για τα κρούσματα

Μιχάλης Μάρδας

Εποχική γρίπη: «Επέλαση» της στην Ελλάδα με 38 νεκρούς και 151 σοβαρά κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

ΕΟΔΥ: Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου από την γρίπη

Μιχάλης Μάρδας