Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα ΠΟΕΔΗΝ-ΑΧΕΠΑ μετά το ύποπτο περιστατικό κοροναϊού

Κορωνοϊός: Πέθανε 50χρονη εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Σημαντικές ελλείψεις στο ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή την αντιμετώπιση του ύποπτου για κοροναϊό κρούσματος το οποίο τελικά αποδείχτηκε αρνητικό.

«Οι δύο ειδικοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης βρίσκονται στη Παθολογική Κλινική 56 κλινών που σε κάθε εφημερία εισάγει περί τους 75 ασθενείς με σοβαρά παθολογικά προβλήματα. Το ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό οδηγήθηκε σε ειδικό θάλαμο του ΤΕΠ, εξετάστηκε και μεταφέρθηκε στους ειδικούς θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής.

Όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του δεν φορούσαν τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι ειδικοί θάλαμοι της Παθολογικής Κλινικής δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο, ως όφειλαν με βάση τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Η Παθολογική Κλινική έχει τρεις νοσηλευτές στη βάρδια. Το προσωπικό ελάχιστο και για την περίθαλψη του ύποπτου κρούσματος», ισχυρίζεται, σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία καλεί τον υπουργό Υγείας να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, σχολιάζοντας τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ παραδέχτηκε ότι οι ειδικοί θάλαμοι της Παθολογικής Κλινικής δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο, αλλά, παράλληλα επισήμανε, ότι τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στο 100% και ότι όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε να γίνουν.

Στο μεταξύ, αρνητικό είναι το αποτέλεσμα εξετάσεων για νέο κοροναϊό του εξηντάχρονου που εισήχθη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου και λόγω του ταξιδιωτικού του ιστορικού (ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της Κίνας) τέθηκε σε θάλαμο απομόνωσης.

Η είδηση αυτή ήρθε την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυττε παγκόσμιο συναγερμό. Ο συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα, μετά την πληροφορία ότι ο άνδρας, ελληνικής υπηκοότητας επισκέφθηκε με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής το «ΑΧΕΠΑ», το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει τεθεί ως νοσοκομείο αναφοράς στο Εθνικό Σχέδιο για αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού.

Με δεδομένο ότι ο άνδρας είχε ταξιδέψει στην πόλη Ουχάν -όπου ενδημεί ο ιός- και επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, αμέσως κινητοποιήθηκε το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι υγειονομικές αρχές και το ίδιο το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διερευνήσουν εάν ο άνδρας έχει προσβληθεί από κορονοϊό και, εάν ναι, να προλάβουν τη μετάδοσή του. Ο ασθενής που ελέγχεται μπήκε σε καραντίνα, ενώ ελέγχονται και τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, τα οποία είναι ήδη γνωστά στις Αρχές και τους έχουν δοθεί οδηγίες.

Από τον ασθενή ελήφθη δείγμα, το οποίο εστάλη χθες το βράδυ στο Ινστιτούτο Παστέρ, για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανάλυση του δείγματος αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα νωρίς το πρωί και τα αποτελέσματά της θα είναι γνωστά περίπου τρεις ώρες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι ειδικοί να το εξετάζουν.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ», Παναγιώτης Παντελιάδης, ανέφερε: «Ηρθε μόνος του στο νοσοκομείο. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα του κορονοϊού. Ωστόσο, λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, καθώς κρίθηκε ότι μπορεί να είναι ύποπτο κρούσμα. Στην ουσία, έγινε για καθαρά 100% προληπτικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) σε συνεδρίαση για την προετοιμασία και θωράκιση της χώρας για τον νέο κορονοϊό συγκαλεί εκτάκτως τη Δευτέρα 3/2 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια στιγμή, στον κατάλογο με οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), που απευθύνονται προς επαγγελματίες και φορείς για το νέο κορονοϊό, προστέθηκαν και οδηγίες για όλες τις μονάδες εκπαίδευσης.

Πρόκειται για επικαιροποίηση των ατομικών μέτρων υγιεινής που ισχύουν έτσι και αλλιώς για τη γρίπη:

·      Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

·      Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα.

·      Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

·      Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στιλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

·      Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

·      Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

·      Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν από τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

·      Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Νεκρή στο ψυγείο του «Αττικόν» από τον Ιούνιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπό παραίτηση ο διοικητής του ΝΙΜΙΤΣ – Παραμένει ανεμβολίαστος, κυκλοφορεί ανενόχλητος

Λάμπρος Κατσαρός

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ – Νόσησαν 7 πλήρως εμβολιασμένοι υγειονομικοί

Λάμπρος Κατσαρός

ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνιες για τους βουλευτές-διαδηλωτές της ΠΟΕΔΗΝ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεσσαλονίκη: Τρεις ηλικιωμένοι στο ΑΧΕΠΑ μετά από κρούσματα στο γηροκομείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μάκης Βορίδης: «Κανείς δεν αποκλείει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο» – Βολές κατά της ΠΟΕΔΗΝ

Λάμπρος Κατσαρός

Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 26 Αυγούστου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Όχι της ΠΟΕΔΗΝ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συγκλονιστικό βίντεο: Έπαιζε μπουζούκι την ώρα που έκανε επέμβαση στον εγκέφαλο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom