Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΓ Ισότητας για τις αφίσες στο Μετρό: Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στην άμβλωση

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση αναφέρεται η γγ Ισότητας, Μαρία Συρεγγέλα, σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τις αφίσες του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω», οι οποίες έχουν περιεχόμενο κατά των αμβλώσεων και αναρτήθηκαν σε σταθμούς του μετρό.

Η κ. Συρεγγέλα τονίζει ότι το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση είναι αδιαμφισβήτητο και τάσσεται υπέρ «της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, να αποσύρει τη συγκεκριμένη καμπάνια από τους σταθμούς του μετρό».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι «η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού οφείλουν να βασίζονται στον σεβασμό, την αντικειμενικότητα και την υπευθυνότητα».

Κατέβηκαν χθες το βράδυ, έπειτα από θύελλα αντιδράσεων, οι αφίσες σε 14 σταθμούς του μετρό που απεικόνιζαν ένα έμβρυο και μηνύματα κατά των αμβλώσεων, σε μια προσπάθεια να γίνει επίκληση στο συναίσθημα για ένα αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών.

Οι αφίσες για τις αμβλώσεις τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αφήστε με να ζήσω» και προκάλεσαν σοκ σε ένα μεγάλο τμήμα του επιβατικού κοινού. Ωστόσο, έπειτα από επέμβαση του υπουργείου Μεταφορών δόθηκε εντολή να μην συνεχίσει η διαφημιστική προβολή τους. Οι επιβάτες του μετρό από νωρίς το πρωί ανέβαζαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες της αφίσας, κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση» και για φαινόμενα που γυρνούν την Ελλάδα αρκετές δεκαετίες πίσω.

Οπως τόνιζαν αρχικά κύκλοι της ΣΤΑΣΥ, «ζητήθηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να μπει η εν λόγω διαφήμιση, με το φορέα αυτόν να καταβάλλει κανονικά το προβλεπόμενο ποσό για τη φιλοξενία του πόστερ. Πρόκειται για φορέα βραβευμένο που δημιουργήθηκε από πολυτέκνους. Στην αφίσα δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στις αμβλώσεις, έτσι κρίθηκε πως δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Πράγματι, μπορεί κανείς να διαφωνεί με το περιεχόμενο του προβαλλόμενου μηνύματος αλλά κατά τη γνώμη μας δε στοιχειοθετείται λόγος για να μην υπάρχει η διαφήμιση. Να θυμίσουμε πως προσφάτως φιλοξενήθηκε αφίσα και του vegan κινήματος, όπου και είχαμε αντιδράσεις από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε πως οι αντιδράσεις είναι θεμιτές, ωστόσο, δεν υπήρχε λόγος αποκλεισμού. Συνέβη ό,τι γίνεται και με τις υπόλοιπες διαφημίσεις που φιλοξενούμε».
Αγνοια όμως είχε και ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ Σταύρος Στεφόπουλος, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο, δεν δόθηκε καν από το Δ.Σ. το πράσινο φως προκειμένου να γίνει η προβολή της συγκεκριμένης διαφήμισης. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια ενώ εξήγησε πως πρέπει να «αποτελέσει αντικείμενο έρευνας το πώς αποφασίστηκε να επιτραπεί η ανάρτηση της συγκεκριμένης αφίσας».

Πάντως, το ΥΠΟΜΕ ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ως προς το σκεπτικό, βάσει του οποίου επέτρεψε την καμπάνια για τις αμβλώσεις. Μάλιστα, σε σχετική του ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συγκεκριμένη καμπάνια και το περιεχόμενό της και υπογραμμίζει ότι «η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών».

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή: Κλείνουν οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» το απόγευμα

Ανδρέας Ντίνης

Καραμανλής: Έτοιμοι το 2022 οι επόμενοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά

Ανδρέας Ντίνης

Σε πλήρη λειτουργία από σήμερα οι σταθμοί του Μετρό «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και Νίκαια»

Μιχάλης Μάρδας

Εγκαίνια τριών νέων σταθμών του μετρό – Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει

Tinad

Live η ομιλία Μητσοτάκη στα εγκαίνια του νέου σταθμού Μετρό στη Νίκαια

Tinad

Παρουσία Μητσοτάκη η παράδοση της επέκτασης του μετρό στη Νίκαια

Ανδρέας Ντίνης

Άντρας έπεσε στις ράγες στον σταθμό του Μετρό «Νομισματοκοπείο»

Μιχάλης Μάρδας

Ερχεται η γραμμή 3 του Μετρό μέχρι τη Νίκαια – Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί

Μιχάλης Μάρδας

Με τη φωνή της Κάλλας θα «πλημμυρίσει» το μετρό την Κυριακή 21 Ιουνίου

Ανδρέας Ντίνης