Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μάχη κατά των καταλήψεων: Χειροπέδες στον «διαχειριστή» στο Κουκάκι

Συνεχίζεται η μάχη κατά των καταλήψεων: Χειροπέδες στον «διαχειριστή» στο Κουκάκι

Newsroom eleftherostypos.gr

Ένας 38χρονος γνωστός αντιεξουσιαστής, φερόμενος «διαχειριστής», σύμφωνα με τους αστυνομικούς, των τριών καταλήψεων στο Κουκάκι (Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη), ήταν ανάμεσα στους 13 συλληφθέντες των αστυνομικών επιχειρήσεων ανακατάληψης των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου.

Πρόσφατα, από τα πρώτα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της εξερεύνησης του κτιρίου της οδού Ματρόζου μετά την πρώτη επεισοδιακή αστυνομική επιχείρηση στις 18 Δεκεμβρίου 2017, είχε ταυτοποιηθεί αποτύπωμά του στο εσωτερικό της κατάληψης, μαζί με τριών ακόμη ατόμων, που είχαν συλληφθεί τότε στην άλλη κατάληψη της οδού Παναιτωλίου.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων του Σαββάτου συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, εκ των οποίων τα 10 είχαν συλληφθεί ξανά για επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Στο κτίριο της οδού Ματρόζου συνελήφθησαν τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, η μία ανήλικη, κόρη γνωστού ηθοποιού. Από αυτούς οι τέσσερις είχαν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές. Στο κτίριο της οδού Παναιτωλίου συνελήφθησαν πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, εκ των οποίων οι τρεις είχαν απασχολήσει, και μάλιστα ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες των αστυνομικών επιχειρήσεων εκκένωσης που είχαν εξελιχθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Νωρίτερα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου κατά τη διάρκεια επεισοδίων που εξελίχθηκαν μπροστά από το κτίριο της οδού Ματρόζου είχαν συλληφθεί ακόμη οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα τρία είχαν απασχολήσει και αυτά στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο «ασκός του Αιόλου» φαίνεται να άνοιξε για την Ελληνική Αστυνομία αναφορικά με τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να εξελιχθεί νέα επιχείρηση σε κτίριο υπό κατάληψη στα… περίχωρα της Αττικής, για το οποίο πρόσφατα υποβλήθηκε μήνυση από τον ιδιοκτήτη του και εκδόθηκε εισαγγελική εντολή εκκένωσης.

«Πολεμοφόδια»

Οι αντιεξουσιαστές έδρασαν με ένα συντονισμένο σχέδιο ανακατάληψης, όταν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στο Κουκάκι, διασπάστηκαν σε δύο μέρη και κινήθηκαν ξεχωριστά προς τα κτίρια των οδών Ματρόζου και Παναιτωλίου, τα οποία θεωρητικά είχαν «σφραγιστεί» κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων που είχαν γίνει 24 ημέρες πριν. Κάποιοι από αυτούς με σκάλες ανέβηκαν στους πρώτους ορόφους των κτιρίων και έσπασαν τους τσιμεντόλιθους που έφραζαν παράθυρα, περνώντας στο εσωτερικό τους.

Οι καταληψίες είχαν προετοιμαστεί για να «αμυνθούν» στις επικείμενες αστυνομικές επιχειρήσεις επέμβασης. Είχαν στην κατοχή τους πέτρες, ξύλα, οικοσκευές και μεταλλικά αντικείμενα που υπήρχαν στο εσωτερικό των κτιρίων, μπογιές, μπιτόνια βενζίνης, ακόμη και χλωρίνες. Μετέτρεψαν σε «πολεμοφόδια» και τους τσιμεντόλιθους με τους οποίους φράσσονταν οι δίοδοι στα κτίρια και προέβαιναν σε σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών που επιχειρούσαν. Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν προετοιμασμένοι για πολύωρη ή πολυήμερη διαμονή τους στους συγκεκριμένους χώρους, καθώς είχαν μαζί τους «ξηρά τροφή», κάποια τρόφιμα και νερά.

Επίσης είχαν τοποθετήσει εσωτερικά κάποιους «φραγμούς», εμπόδια με οικοσκευές και άλλα αντικείμενα για να καθυστερήσουν την αστυνομική πρόσβαση, ενώ είχαν πάρει θέση σε συγκεκριμένα σημεία για να παρακολουθούν όλα τα σημεία ενδεχόμενης προσέγγισης προκειμένου να ειδοποιούν και να προβαίνουν σε επιθέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχθηκαν οι αστυνομικοί δεν ήταν ούτε το… 50% εκείνων που εκδηλώθηκαν εναντίον τους στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Επισήμανση-«δικαιολογία» για όσα παράξενα συνέβησαν εκείνη τη μέρα με τα δύο αδέρφια «γείτονες», παιδιά του γνωστού σκηνοθέτη. Μάλιστα σε υλικό της αστυνομίας που καταγράφηκε από drone, επισημάνθηκε και πάλι από αρμόδιους αξιωματικούς, με αφορμή τη 18η Δεκέμβρη, πως η μοναδική δίοδος προσέγγισης και διαφυγής στο κτίριο της οδού Ματρόζου ήταν η γειτονική ταράτσα και καμία άλλη.

50 λεπτά… τροχό

Το απόγευμα του Σαββάτου το κτίριο της οδού Ματρόζου μετατράπηκε σε ένα ιδιότυπο… Γεφύρι της Αρτας: «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν». Οι αλλεπάλληλες ανακαταλήψεις και εκκενώσεις και η εικόνα της αστυνομικής προσπάθειας να μπουν και πάλι στο εσωτερικό του κτιρίου θύμιζε, παρά την πολύ σοβαρή της διάσταση, σκηνές από ταινία με τον… Καίσαρα και το γαλατικό χωριό των Αστερίξ και Οβελίξ.

Οι αστυνομικοί με τις ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους επιχειρούσαν για 50 λεπτά της ώρας με τροχούς να ανοίξουν την κεντρική είσοδο του κτιρίου, που οι ίδιοι είχαν… σφραγίσει στις 18 Δεκεμβρίου 2019, και από πάνω να δέχονται τσιμεντόλιθους, πέτρες, άλλα αντικείμενα και να χρωματίζονται με όλα τα χρώματα της ίριδας! Κάτι αντίστοιχο και στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιότυπης ή τουλάχιστον μη κανονικής κατάστασης, που κανείς δεν γνωρίζει τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που μπορεί να λάβει, ήταν ο τραυματισμός 8 αστυνομικών και οι συλλήψεις 21 ατόμων.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες βρέθηκαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, όπου αποτύπωσαν εικόνα από τον φθαρμένο εξοπλισμό και το «μπογιάτισμα» που δέχθηκαν οι συνάδελφοί τους.

Μετά την παράξενη τροπή που είχε πάρει η προηγούμενη εκκένωση της κατάληψης στην Ματρόζου με τη σύλληψη των δύο αδερφών και του σκηνοθέτη πατέρα τους, και τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για απουσία εισαγγελικών λειτουργών, αυτή τη φορά στις αστυνομικές ανακοινώσεις υπήρχε η επισήμανση: «Αυτονόητα, οι επιχειρήσεις διενεργήθηκαν με παρουσία εισαγγελέα».

Με τηλεβόα

Η νέα μάχη του πολέμου των καταλήψεων ξεκίνησε λίγο πριν τις 16:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν δεκάδες νεαροί βρέθηκαν έξω από τα δύο κτίρια των οδών Ματρόζου και Παναιτωλίου, που είχαν εκκενωθεί πριν από 24 ημέρες. Κάποιοι από αυτούς με σκάλες βρέθηκαν στα παράθυρα του πρώτου ορόφου των κτιρίων, έσπασαν τους τσιμεντόλιθους με τους οποίους είχαν σφραγιστεί, πέρασαν στο εσωτερικό και ανήρτησαν πανό από τις ταράτσες.

Λίγο αργότερα στη οδό Ματρόζου βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίπου 30 άτομα, που επιτέθηκαν εναντίον τους. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν σε 9 προσαγωγές, με τις 8 να μετατρέπονταν σε συλλήψεις.

Ηταν φανερό ότι η αντιεξουσιαστική επίδειξη δύναμης δεν θα έμενα αναπάντητη. Αφού έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και έφθασε εισαγγελικός λειτουργός, στις 18:55 ακούστηκε αστυνομικός με τηλεβόα να καλεί τους καταληψίες: «Παρακαλούμε τους καταληψίες της οδού Ματρόζου 45 να εγκαταλείψουν ησύχως το κτίριο».

Οταν αυτό δεν εισακούστηκε μία ομάδα αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ που ήταν παρατεταγμένη ακριβώς απέναντι κινήθηκε προς την είσοδο, κρατώντας τις ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους. Οι πρώτοι αστυνομικοί με τροχούς επιχειρούσαν να ανοίξουν την κεντρική είσοδο. Οι καταληψίες τους πετούσαν διάφορα βαριά αντικείμενα και χρώματα. Στις 19:20 κάποιοι αστυνομικοί, ακόμη και «χρωματιστοί», κινήθηκαν στην πλαϊνή πλευρά του κτιρίου επί της οδού Γενναίου Κολοκοτρώνη επιχειρώντας να μπουν από εκεί στον ακάλυπτο χώρο. Πέρασαν 50 λεπτά της ώρας ώστε να καταφέρουν να ανοίξουν μια οπή σε ένα παράθυρο της μπροστινής πλευράς και να μπουν στο εσωτερικό. Συνέλαβαν τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, τους οποίους έβγαλαν από την πλαϊνή πλευρά με σκάλες στην οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Ήταν η στιγμή που ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου 11. Και εκεί το ίδιο σκηνικό, με τους αστυνομικούς να εισβάλλουν ευκολότερα, χρησιμοποιώντας σκάλες. Συλλαμβάνουν πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες.

Ολοι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για διασταύρωση των στοιχείων, για να διαπιστωθεί αν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν και να σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος τους. Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Μία ομάδα περίπου 80 ατόμων επιχείρησαν να μπουν στα δικαστήρια και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους εμπόδιζαν με μπουκάλια και πέτρες. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ έγιναν δύο συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Καταλήψεις: Αναπλήρωση ωρών μελετά το υπουργείο

Μιχάλης Μάρδας

Γιάφκα στο Κουκάκι: Προφυλακιστέος ο 42χρονος – Ελεύθεροι οι άλλοι δύο

Ανδρέας Ντίνης

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Tinad

Φως στο γκρίζο

Kon

Καταληψίες μεταμφιεσμένοι «μαθητές»

Kon

Χάος στον Αλιμο με γονείς να προσπαθούν να «σπάσουν» την κατάληψη [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής στο Κουκάκι: Δίωξη για κακούργημα σε έναν από τους τρεις συλληφθέντες

Tinad

Κρήτη: Έληξε το θρίλερ με τη γυναίκα που απειλούσε ότι θα κάψει το σπίτι της

Tinad

Το «οπλοστάσιο» που εντόπισε η Αντιτρομοκρατική στα σπίτια των συλληφθέντων και στη γιάφκα στο Κουκάκι

Tinad