Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΕΣΥ 70-80 κρεβάτια ΜΕΘ από τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή 29χρονη στην Παιδιατρική Κλινική όπου νοσηλευόταν το παιδί της

Newsroom eleftherostypos.gr

Τη διάθεση 70-80 κρεβατιών ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας με σκοπό ο εφετινός χειμώνας να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους προηγούμενους και να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής –η οποία το τελευταίο δεκαήμερο έχει πάνω από 40 άτομα– για κρεβάτι Εντατικής.

Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της ηγεσίας της Αριστοτέλους και των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται συμφωνημένη η εκχώρηση του συνόλου των κρεβατιών που ζητά η Αριστοτέλους από τις ιδιωτικές κλινικές. Σήμερα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσοκομείων έχουν νέα συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ήδη στο υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) συμφώνησε να διαθέσει άμεσα 45 κλίνες στην Αττική.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) έθεσε μια σειρά από ζητήματα, θέματα που άπτονται κυρίως του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Αυτά αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στην προγραμματισμένη συνάντηση του Συνδέσμου με τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεούνται να διαθέσουν τις Εντατικές τους στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που όμως στην πράξη δεν συμβαίνει. Οπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, όταν συμφωνηθεί οριστικά η παραχώρηση ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, οι κλινικές θα ενημερώνουν καθημερινά το ΕΚΑΒ, το οποίο και θα διαχειρίζεται τα κρεβάτια, για τη διαθεσιμότητά τους σε Εντατικές. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έλαβαν ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβαρύνονται με clawback για τις Εντατικές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει μια πραγματική μάχη με τον χρόνο για εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ, καθώς οι ιώσεις είναι σε έξαρση και αναμένεται και το κύμα γρίπης, που θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κορυφωθεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν έξι σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και ένας θάνατος 61χρονου ασθενούς. Σήμερα αναμένονται νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία των ιών της γρίπης από τον ΕΟΔΥ.

Ακόμη, πάντως, και χωρίς τη γρίπη καταγράφεται ήδη ταλαιπωρία και αναμονή για κρεβάτι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Τις τελευταίες δέκα ημέρες στη λίστα αναμονής βρίσκονται κάθε μέρα περισσότερα από 40 άτομα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), δύο ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά η λίστα αναμονής για ΜΕΘ είχε 42 άτομα. Η λίστα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεπέρασε τα 45 άτομα. Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και μετά την αλλαγή του χρόνου. Την περασμένη εβδομάδα η λίστα αναμονής είχε 45 ασθενείς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, και εξυπηρετούνταν ένα έως δύο περιστατικά την ημέρα. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι διαθέσιμες 231 κλίνες ΜΕΘ και άλλες 20 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι ετοιμάζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης των Εντατικών η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία της σε τρία νοσοκομεία.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του «Παίδων» βρέφος οκτώ μηνών

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας: Το σύνολο των δωρεών προς το ΕΣΥ ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νοσηλευτές στο «Σωτηρία» κάνουν έκπληξη με τούρτα σε ασθενή σε ΜΕΘ

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Τους τελευταίους δύο μήνες, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ο «Ε.Τ.» στη πρώτη γραμμή του μετώπου – Συγκλονιστικές ιστορίες μέσα από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία»

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από την ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Tinad

Κορωνοϊός: Γιατροί και νοσηλευτές χειροκροτούν ασθενή που αποσωληνώθηκε

Tinad

Βίντεο σοκ: Πώς οι γιατροί έσωσαν ασθενή με κορωνοϊό

Tinad

Δωρεά 2 πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ από «Το Ποτάμι» στο «Αττικόν»

Ανδρέας Ντίνης