Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλουν οι ομογενείς

Ανοιχτά καταγγέλλουν τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, οι Χειμαρριώτες για την απαράδεκτη στάση απέναντί τους. Σε ανακοίνωση του μειονοτικού κόμματος «Ομόνοια», καθώς και των Ενώσεων Χειμαρριωτών, Ελλάδας, ΗΠΑ και Τιράνων, κατηγορούν την αλβανική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές ότι «στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα που στη Χειμάρρα γιορτάζαμε την εθνική μας επέτειο, εστάλησαν 19 ειδοποιητήρια από το δήμαρχο Χειμάρρας για την κατεδάφιση αντίστοιχων σπιτιών και καταστημάτων, ορισμένα από τα οποία είναι πάνω από 100 ετών.

Τα ειδοποιητήρια αυτά εστάλησαν αποκλειστικά σε ελληνικής καταγωγής πολίτες, χωρίς καν αναφορά στο νομικό πλαίσιο της διαταγής, και με προθεσμία εκκένωσης εντός 5 ημερών με τη δικαιολογία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Χειμάρρας».

Αφού επισημαίνουν ότι «η ενέργεια αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά αποτελεί συνέχεια ενός οργανωμένου σχεδίου για την υφαρπαγή της περιουσίας μας, την απογύμνωση από οικονομικούς πόρους και εντέλει τον εξαναγκασμό μας σε εγκατάλειψη της Χειμάρρας», τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό εξυφαίνεται εδώ και πολύ καιρό από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες. Εκτός των άλλων καταγγέλλουν ότι οι τοπικές εκλογές στο παρελθόν έγιναν «υπό συνθήκες τρόμου, χωρίς παρατηρητές και χωρίς συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή».

Αναφερόμενοι, τέλος, στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ράμα που αμφισβητούσε την εθνική ταυτότητα της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, τονίζουν πως «ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα, τρομοκρατώντας το λαό της Χειμάρρας και παραχαράσσοντας την Ιστορία του. Προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες των ύβρεων αμφισβητώντας την ελληνική εθνική μας καταγωγή και στερώντας το δικαίωμά μας στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό. Σχετικά με τη φιλοδοξία του να παριστάνει τον ιστορικό, έχουμε να του συστήσουμε να περιοριστεί στα καθήκοντά του γιατί έχει το θλιβερό προνόμιο να πρωθυπουργεύει στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και να ηγείται της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ η Αλβανία».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Έρευνα ΣΕΛΠΕ: Πώς διαμορφώνονται οι καταναλωτικές συνήθειες την εποχή του κορωνοϊού

Tinad

Καταγγελία από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων: Μετέφεραν ύποπτο κρούσμα με υπηρεσιακό όχημα στο 401

Tinad

False alarm! Κατήγγειλε παράνομη λειτουργία αλλά ήταν… cd του Χριστόδουλου

Tinad

Πέλλα: 50χρονος κατηγορείται ότι βίασε 16χρονη – Το πόρισμα των ιατροδικαστών θα ρίξει «φως» στην υπόθεση

Tinad

Κορωνοϊός: «Αθωράκιστη» η Τήλος – «Επέλαση» 100 Αθηναίων καταγγέλλει η δήμαρχος

Tinad

Κορωνοϊός: Επαναπατρίστηκαν από την Τουρκία 60 φοιτητές και ένα βρέφος

Tinad

Εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο της Βρετανίας 200 Έλληνες [βίντεο]

Tinad

Έκτακτη πτήση για την επιστροφή Ελλήνων από την Πράγα

Tinad

Κορωνοϊός: Στιγμές συγκίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος» – Με δάκρυα στα μάτια επέστρεψαν Έλληνες του εξωτερικού [βίντεο]

Tinad