Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Είναι… δαίμονες»: Σφαγή στο Αίγιο για τους καλικάντζαρους και τον Άγιο Βασίλη στον χριστουγεννιάτικο στολισμό

«Είναι... δαίμονες»: Σφαγή στο Αίγιο για τους καλικάντζαρους και τον Άγιο Βασίλη στον χριστουγεννιάτικο στολισμό

Newsroom eleftherostypos.gr

Ακόμα δεν στήθηκε καλά – καλά ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην πόλη του Αιγίου και ήδη ο στολισμός κοντεύει να γίνει θέμα σε όλο το πανελλήνιο, με τα εκκλησιαστικά sites να ρίχνουν ανάθεμα στους υπευθύνους που έδωσαν το πράσινο φως για αυτόν το σχεδιασμό.

Τι έχει φέρει αντιδράσεις; Από τη μία ο Άι Βασίλης που μπήκε σε κάδο ανακύκλωσης στο πλαίσιο της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει ο δήμος για τη διαχείριση των σκουπιδιών, που τους περασμένους μήνες πήγαν να πνίξουν την πόλη και αποτέλεσαν ένα βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής και από την άλλη οι καλικάντζαροι που μπήκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης αντί τις κλασικής φάτνης, σε μία προσπάθεια για μία διαφορετική διακοσμητική πρόταση.

Στην πρώτη περίπτωση αυτοί που αντιδρούν, μιλούν για τον εξευτελισμό ενός Αγίου που στη συνείδηση των παιδιών είναι ο πιο αγαπημένος τους ήρωας, με τη δημοτική αρχή να απαντά ότι πρόκειται για ένα έξυπνο μάρκετινγκ προκειμένου να καλλιεργηθεί στους δημότες η ανάγκη της ανακύκλωσης.

Ωστόσο, για τα παιδιά που έχουν πιστέψει στο μύθο του Άι Βασίλη και τον περιμένουν πώς και πώς για να τους φέρει τα δώρα τους, σίγουρα είναι ένα ζήτημα, όταν το βλέπουν να βγαίνει μέσα από ένα κάδο, χωρίς καν να γνωρίζουν τι είναι ανακύκλωση.

Στη δεύτερη περίπτωση οι κρίσεις είναι ακόμα πιο αιχμηρές. Τι δουλειά λένε έχουν οι καλικάντζαροι με το γεγονός της γέννησης του Θείου Βρέφους; Χάθηκαν οι φάτνες, οι μάγοι και τα φωτεινά αστέρια που δείχνουν το δρόμο προς την Βηθλεέμ;

Οι καλικάντζαροι, σύμφωνα πάντα με τους πολέμιους του φετινού στολισμού, είναι δαίμονες και δεν μπορούν παρά να έχουν ένα συμπληρωματικό ρόλο στην αποτύπωση του μηνύματος των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από τον ερχομό του Χριστού, που συμβολίζει την αγάπη και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Στο σκηνικό που έχει στηθεί, οι καλικάντζαροι έχουν πιαστεί χέρι – χέρι και χορεύουν σε ένα κύκλο, σαν τα παιδιά στο γαϊτανάκι της γης, γύρω από μεγάλο δέντρο που έχει μέσα του μία τρύπα που μάλλον παίζει το ρόλο της φάτνης, ενώ στο πάνω μέρος του έχει ένα πράγμα στρογγυλό που αποτυπώνει την υδρόγειο.

Η τρύπα σε ρόλο φάτνης που έχει μέσα της μια ανδρική φιγούρα έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερες αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους που στο Αίγιο ας μην ξεχνάμε είναι αρκετά ισχυροί, λόγω και της δυναμικής προσωπικότητας που έχει ο Αμβρόσιος, ο οποίος παρόλο που έχει παρατηθεί εξακολουθεί να επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Ορισμένοι μάλιστα φανατικοί σκέφτονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να πείσουν τους αρμόδιους να διώξουν τους καλικάντζαρους από την κεντρική πλατεία του Αιγίου, στα Ψηλαλώνια που υπάρχει και το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. το οποίο κάθε χρόνο αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: patrasevents.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πάσχα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές που δεν γιορτάστηκαν ποτέ

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Αίγιο: Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να κουρεύει πελάτη – «Καμπάνα» 5.000 ευρώ

Tinad

Αίγιο: Ιερείς πάνω σε αγροτικά «ξορκίζουν» τον… κορωνοϊό με «όπλο» τον αγιασμό

Tinad

Σοκ στο Αίγιο: Άνδρας έπεσε από γέφυρα της εθνικής οδού

Ανδρέας Ντίνης

Χριστούγεννα μέσα στις φλόγες για τους πυροσβέστες στην Αυστραλία

Ανδρέας Ντίνης

Το μήνυμα του πάπα για τα Χριστούγεννα: Ειρήνη στον κόσμο και επανόρθωση των αδικιών

Δημήτρης Κατσάκος

Χριστούγεννα στην Κάσο ο Μητσοτάκης: Παρακολούθησε τη Λειτουργία και μίλησε με τους ντόπιους

Δημήτρης Κατσάκος

Χριστούγεννα με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές της χώρας

Δημήτρης Κατσάκος

Τα Χριστούγεννα είναι η μέρα με τα σπανιότερα γενέθλια

Δημήτρης Κατσάκος