Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα 6 αξιωματικών που σκοτώθηκαν το 1974 στην Κύπρο

Ομόφωνη καταδίκη από την κυπριακή Βουλή στην αποστολή όπλων και στρατού στη Λιβύη

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα λείψανα έξι Ελλήνων αξιωματικών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα.

Η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο της Κύπρου, παρουσία συγγενών των πεσόντων και εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για τα λείψανα τεσσάρων φονευθέντων στις μάχες και δύο αξιωματικών οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν προκειμένου να ταφούν με τις δέουσες τιμές. Δυο από αυτούς επέβαιναν στο αεροσκάφος Νοράτλας, το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.

Οι έξι είναι:

  • Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαλαμπρίδης, ο οποίος υπηρετούσε το 1974 στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου.
  • Ο Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Κούρλιος, ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ το 1974 με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμιας όταν έγινε περισυλλογή λειψάνων πεσόντων.
  • Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Παύλος Πουλίδης, ο οποίος το 1974 είχε τον βαθμό του Λοχία και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο κατεχόμενο χωριό Κιόνελι.
  • Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Βασίλειος Παναγιώτου, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε ως στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμιας.
  • O Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Κατέρος.
  • O Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλία.

Οι δυο τελευταίοι ήταν καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροπλάνο Νοράτλας που είχε απογειωθεί από το Μάλεμε της Κρήτης και τα οστά τους εντοπίστηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμιας.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ενώ παρών ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Τα λείψανα μεταφέρονται στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα γίνει τρισάγιο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, όπου κατά την άφιξη τους θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και εκπροσώπων της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα. Οι κηδείες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες έπειτα από διευθετήσεις που έχουν γίνει από την κάθε οικογένεια.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στην ομιλία του κατά τη τελετή παράδοσης των λειψάνων ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η θυσία των Ελλήνων και Κύπριων αγωνιστών στα πεδία μαχών της μεγαλονήσου, που τίμησαν την σημαία επιτελώντας στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον, προασπίζοντας τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού, αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί στο διηνεκές, φωτεινό φάρο για όλους, λειτουργώντας ως εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Παρά την θυσία τους, όμως, εκατοντάδες νεκροί ήρωες, που αγωνίστηκαν γενναία ενάντια στον Αττίλα και περιέσωσαν την τιμή του ελληνισμού, δίνοντας μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας, παραμένουν αγνοούμενοι, θαμμένοι κάπου στα ιερά χώματα της Κύπρου. Αυτό από μόνο του καθίσταται λυπηρό γεγονός, που συνιστά μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και έχουμε χρέος το συντομότερο δυνατό να την αποκαταστήσουμε. Η ταφή των νεκρών και μάλιστα των πολεμιστών, δεν αποτελεί για μας τους Έλληνες μία απλή υποχρέωση, μία τυπική διαδικασία τακτοποίησης των σορών.

Αποτελεί εσωτερική ανάγκη, θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή, υπέρτατο καθήκον και ιερό κανόνα, προερχόμενο από τα βάθη της ελληνικής ιστορικής διαδρομής. Από την αρχαιότητα, η «αναίρεση» των νεκρών από τα πεδία των μαχών για να ενταφιασθούν, ήταν επιβεβλημένη με κήρυξη ανακωχής μεταξύ των εμπολέμων, προς εκτέλεση του ιερού αυτού καθήκοντος, γι΄ αυτό και ο σεβασμός των νεκρών ήταν και παραμένει μία υψηλής αξίας ελληνική παράδοση. Οι αγνοούμενοι νεκροί ήρωες της κυπριακής τραγωδίας, μας περιμένουν εδώ και 45 χρόνια, να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά και ο δυτικός πολιτισμός μας».

Ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι «ως Έθνος, οφείλουμε να μην ξεχνάμε την Κύπρο και να είμαστε έμπρακτα δίπλα της. Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαίο μέλημά μας, ενώ απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής μας είναι η επίτευξη μιας λύσης, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές πως δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε στο παιχνίδι της έντασης. Δεν πρέπει να γίνει επιλογή μας αυτό το πεδίο δράσης. Φυσικά όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνισμού. Πρέπει να βρισκόμαστε και βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα».

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός 26/10: Νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα – 4.165 μολύνσεις, 25 θάνατοι, 380 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μπράιαν Λόντρι: Προσπάθειες για να σωθεί το σημειωματάριο που βρέθηκε δίπλα στα λείψανά του

Μαρίνα Μπενέκου

Εθνικό πένθος: Τι είναι και τι προβλέπεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δένδιας: «Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις Ελλάδας–Βρετανίας μετά το Brexit

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 25/10: Κοντά στα 4.000 κρούσματα, 54 θάνατοι, 354 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 24/10: 2.098 κρούσματα, 365 οι διασωληνωμένοι, 30 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 23/10: 3.199 κρούσματα, 353 οι διασωληνωμένοι, 43 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άστατος ο καιρός σήμερα: Βροχές στα βορειοδυτικά και ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός