Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή με τον θάνατο του 8χρονου: Είχε κάνει όλα τα εμβόλια για τη διφθερίτιδα

Ξεσπά ο πατέρας της 8χρονης Αλεξίας: Nα αλλάξει ο νόμος για τους άσκοπους πυροβολισμούς

Newsroom eleftherostypos.gr

Και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα είχε λάβει ο 8χρονος που κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο «Α. Κυριακού». Το παιδί φιλοξενούνταν σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού έχουν σταλεί δείγματα για καλλιέργεια στην Αγγλία και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού».

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Ποια είναι η «εξαφανισμένη» ασθένεια διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα, γνωστή στους περισσότερους σήμερα από το όνομα της και το βασικό παιδικό εμβόλιο για διφθερίτιδα -τέτανο- κοκκύτη που χορηγείται στα παιδιά στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα μια ξεχασμένη νόσος, μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί ακριβώς λόγω των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Έχει χρόνο επώασης 2 με 6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα παιδιά, και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Εκδηλώνεται με χαμηλό πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Το βακτήριο της διφθερίτιδας (corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες (διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 90 εμβόλια είναι σε πειραματικό στάδιο – Πώς αναπτύσσεται η ανοσία

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ο πρόεδρος του ΕΟΦ μιλά στον «Ε.Τ.» για το εμβόλιο και τα φάρμακα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Μπορεί η πανδημία να αποδυναμώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Καμπανάκι για χρόνιους ασθενείς και εμβολιασμούς – Τι πρέπει να ΜΗΝ κάνετε

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και θεραπεία: Kλινική δοκιμή εμβολίου στην Κίνα και οι τέσσερις ελπιδοφόρες θεραπείες με φάρμακα

Μιχάλης Μάρδας

Η ΟΝΝΕΔ ενεργά στο διάλογο για τα εμβόλια

Μιχάλης Μάρδας

Θάνατο από διφθερίτιδα για τον 8χρονο έδειξαν οι αναλύσεις στη Βρετανία

Δημήτρης Κατσάκος

Μυστήριο με τον θάνατο 8χρονου αγοριού από την… ξεχασμένη διφθερίτιδα

Μιχάλης Μάρδας

Θάνατος οκτάχρονου από διφθερίτιδα: Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν

Μιχάλης Μάρδας