Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Και η Οικονομική Αστυνομία στο… κυνήγι του «Ρουβίκωνα»

Και η Οικονομική Αστυνομία στο... κυνήγι του «Ρουβίκωνα»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Follow the money», τακτική «ακολούθα το χρήμα» για την αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» εφαρμόζει η Αστυνομία.

Για πρώτη φορά, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αναζητά την προέλευση χρημάτων που δόθηκαν ως εγγύηση για πρωταγωνιστικό μέλος του «Ρουβίκωνα». Αφορούσε την καταδρομική ενέργεια με μπογιές στη Βουλή στις 21 Μαΐου 2019 για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μία ομάδα 30 ατόμων είχε φθάσει με… άνεση στο προαύλιο της Βουλής, είχε ανάψει δύο καπνογόνα ως προπέτασμα καπνού και στη συνέχεια πέταξε μπογιές.

Τότε είχε συλληφθεί ένας 37χρονος, ιδρυτικό μέλος του «Ρουβίκωνα», ο οποίος είχε συμμετοχή και στις δύο προηγούμενες «επισκέψεις» της αναρχικής συλλογικότητας στο Κοινοβούλιο. Τον Απρίλιο του 2015, μέλη του είχαν διασχίσει τον προαύλιο χώρο, έφτασαν στην είσοδο της Βουλής και άνοιξαν πανό υπέρ της απελευθέρωσης απεργών πείνας, ανάμεσά τους ο Σάββας Ξηρός. Τον Ιούλιο του 2017, 25 μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς, έφτασαν στην είσοδο της Βουλής για τους βουλευτές, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα για την Ηριάννα.

Μερικές ημέρες μετά την καταδρομική στη Βουλή από βιντεοληπτικό υλικό αναγνωρίστηκε και κατηγορήθηκε και το ηγετικό μέλος του «Ρουβίκωνα». Ορίστηκε εγγυοδοσία 30.000 ευρώ στον καθένα. Ο 37χρονος πήρε δάνειο βάζοντας υποθήκη οίκημα ιδιοκτησίας του, ενώ το ηγετικό μέλος συγκέντρωσε τα χρήματα μέσω εράνων καμπάνιας αλληλεγγύης. Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές καλούν για παροχή πληροφοριών μία γυναίκα δικαιούχο τραπεζικού λογαριασμού από τον οποίο φαίνεται να εκταμιεύτηκαν τα 30.000 ευρώ. Αναζητούν από εκείνη πληροφορίες για την προέλευση των χρημάτων και την αιτιολογία της συναλλαγής.

Το πρωταγωνιστικό μέλος του «Ρουβίκωνα» υποστηρίζει από το προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως η συγκεκριμένη γυναίκα διευκόλυνε τη διαδικασία δίνοντας τον τραπεζικό της λογαριασμό. Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από μια πανευρωπαϊκή καμπάνια αλληλεγγύης τα λεφτά βρέθηκαν. Μήνες μετά οι αρχές στοχοποιούν μια συντρόφισσα (η οποία απλά διευκόλυνε τη διαδικασία δίνοντας τον τραπεζικό της λογαριασμό). Την καλούν για να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Ουσιαστικά, πρώτα σου λένε δώσε τριάντα χιλιάρικα αλλιώς θα πας φυλακή και μετά σε κατηγορούν επειδή… βρήκες τα χρήματα.

Είστε αστείοι. Ο,τι κολπάκια και να κάνετε δεν θα μας σταματήσετε. Οσους νόμους και να νομοθετήσετε, όσες δομές μας και εάν χτυπήσετε, όσες κατηγορίες και εάν μας βάλετε. Και όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση ΕΓΩ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. Τα είχα σε μια σακούλα και τα πήγα σε μια τράπεζα. Πήρα μια επιταγή και πήγα και την κατέθεσα στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μετά πήρα ένα χαρτί που έδειχνε τη συναλλαγή και το παρέδωσα στην ανακρίτρια και τέλος. ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΗΣΥΧΗ. Την οποιαδήποτε ερώτηση θα την κάνετε σε μένα».

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας θα εξετάσει τη ροή του χρήματος για τη συλλογή των 30.000 ευρώ, δηλαδή πόσοι, ποιοι και πόσα χρήματα κατέθεσαν στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα η έρευνα των οικονομικών της αναρχικής συλλογικότητας και των μελών της να διευρυνθεί.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ο «Ρουβίκωνας» απειλή δημόσια τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο

Tinad

Ντου Ρουβίκωνα σε τράπεζα

Μιχάλης Μάρδας

Επίθεση «Ρουβίκωνα» στα γραφεία επιχειρηματικού ομίλου

Tinad

Στον εισαγγελέα τα μέλη του Ρουβίκωνα που πέταξαν τρικάκια έξω από το Μαξίμου

Evanthia Karra

Μέλη του Ρουβίκωνα με μηχανές πέταξαν τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και εξαφανίστηκαν

Μιχάλης Μάρδας

«Ντου» του Ρουβίκωνα στο δημαρχείο Αγίας Παρασκευής

Ανδρέας Ντίνης

Ανατροπή στον θάνατο γνωστού αντιεξουσιαστή – Δολοφονήθηκε από τη σύντροφό του

Μιχάλης Μάρδας

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε μέλος του «Ρουβίκωνα» που διώκεται για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία

Tinad

Μέλος του Ρουβίκωνα κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία

Ανδρέας Ντίνης