Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τα νέα πρόστιμα για τα αυθαίρετα – Όλα τα μυστικά του νέου νόμου

Ευκαιρία των 45 ημερών για αυθαίρετα, ημιυπαίθριους: Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και κατεδαφίσεις

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Με 40% προσαύξηση του προστίμου θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025. Αυτό βέβαια ισχύει για τις μικροαυθαιρεσίες, γιατί για τις μεγάλες παραβάσεις ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα και η κλεψύδρα θα αδειάσει στις 30 Ιουνίου 2020.

Για τις πρώτες 4 λοιπόν κατηγορίες, οι πολίτες θα έχουν περίπου 6 έτη στη διάθεσή τους για να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους. Στο διάστημα αυτό, οι… ποινές θα αυξάνονται κλιμακωτά, ανάλογα με την περίοδο που θα προχωρήσει η διαδικασία τακτοποίησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μια ιδιοκτησία εκτός σχεδίου 100 τ.μ., η οποία κατασκευάστηκε για παράδειγμα μεταξύ 2004 – 2011, είναι κύρια κατοικία, δεν έχει οικοδομική άδεια και με τιμή ζώνης 1.500, μέχρι τις 30 Ιουνίου ο… πέλεκυς για τον ιδιοκτήτη της διαμορφώνεται στα 17.550 ευρώ. Ωστόσο, αν το αναβάλει λόγω της νέας ρύθμισης, θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη καταβάλλοντας έως και 28.275 ευρώ.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά νομοθετήσεων οι οποίες επιχείρησαν να βάλουν τέλος στην άναρχη δόμηση. Με δεδομένο, όμως, πως η χώρα μετρά περίπου 1,5 εκατ. αυθαίρετα, ενώ υπολογίζεται πως υπάρχουν 2,5 εκατ. κτίσματα που αγνοούν ακόμα και οι ιδιοκτήτες τους τις μικροαυθαιρεσίες που έχουν, το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Πάντως, το υπουργείο, με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη, φαίνεται πως θα ρίξει αυλαία στο αλαλούμ που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Ειδικότερα, δίνεται μια 7μηνη παράταση για όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1 – 4 για να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17 και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία για να μπουν στη ρύθμιση έως τις 30/6/2020. Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς, μάλιστα, η ημερομηνία είναι καταληκτική και η περίοδος χάριτος λήγει σύντομα – ενώ μεταγενέστερα θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι… μπουλντόζες.

Σε δεύτερο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, με την οποία οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση. Το ΥΠΕΝ διατηρεί την «κόκκινη» γραμμή της 28ης Ιουλίου 2011, πράγμα που σημαίνει ότι όσα κτίρια ανεγέρθηκαν κατόπιν της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν νομιμοποιούνται και προβλέπεται η κατεδάφισή τους.

Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό ένθετο για τα αυθαίρετα που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή για τα αυθαίρετα: Η τελευταία παράταση λήγει τα πρόστιμα έρχονται – Πώς θα τα αποφύγετε

Μιχάλης Μάρδας

«Οχι» σε παράταση για τα αυθαίρετα λέει ο Χατζηδάκης στον Ε.Τ. – Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα

Μιχάλης Μάρδας

Παράταση για τα αυθαίρετα ζητά το ΤΕΕ

Tinad

«Οχι»» σε παράταση για τα αυθαίρετα – Πότε λήγει η διορία, ποια τα πρόστιμα

Μιχάλης Μάρδας

Προσοχή: Δεν δίνεται άλλη παράταση για την τακτοποίηση στα αυθαίρετα – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο

Μιχάλης Μάρδας

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση – Πώς θα γλιτώσουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες

Tinad

Ευκαιρία των 45 ημερών για αυθαίρετα, ημιυπαίθριους: Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και κατεδαφίσεις

Ανδρέας Ντίνης

Περιθώριο 76 ημερών για τις σοβαρές αυθαιρεσίες και μετά «καμπάνες»

Μιχάλης Μάρδας

Μόλις ανακοινώθηκε: Τρίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Evanthia Karra