Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σόμπες με επιδότηση για κάπνισμα έξω – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Κάπνισμα και COVID-19: Γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σκέψεις να επιδοτήσει θερμάστρες για τους εξωτερικούς χώρους καπνιζόντων σε καφετέριες και μπαρ κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ως επίσημη «πρεμιέρα» πλήρους εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έχει οριστεί η 19η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει και η επιβολή προστίμων καθώς οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο Σαββατοκύριακα, ωστόσο οι ελεγκτικές αρχές μένουν προς το παρόν σε επίπεδο συστάσεων.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης -οι οποίοι σημειωτέον αντιδρούν έντονα στον αντικαπνιστικό νόμο και έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη- και να διατηρήσουν την πελατεία τους, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα σκεφτεί να επιδοτήσει και θερμάστρες για το έξω». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για να επιχορηγηθούν τέτοιες σόμπες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά είναι κάτι που εφαρμόζουν κυβερνήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα αφορά σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μεταξύ των οποίων και τα μπουζούκια, για τα οποία μέχρι σήμερα ίσχυαν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νόμου.

«Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα καπνιστών και μη καπνιστών και να πάω σε αυτό μαζί με την ελληνική κοινωνία. Το 74% των καπνιστών θέλει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και να βοηθηθούν και οι ίδιοι», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Τους προτρέπω να πάνε στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και να μην το προσπαθούν από μόνοι τους, γιατί έτσι θα έχουν πολλαπλές πιθανότητες επιτυχίας.

Οταν μειωθεί το κάπνισμα, μειώνονται οι καρκίνοι, μειώνονται οι πνευμονοπάθειες, μειώνονται οι καρδιοπάθειες, μειώνονται εγκεφαλικά, αυξάνεται η ποιότητα ζωής του Ελληνα, που εγώ υπηρετώ».

Παροχή κινήτρων έχει ήδη αποφασιστεί και για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., που αποτελεί, μετά τους καταστηματάρχες, τη δεύτερη ομάδα που αντιδρά στην εμπλοκή της στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, ήδη προχωρά υπουργική απόφαση που ορίζει ότι το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα θα πηγαίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα χρήματα που θα λαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τους ελέγχους για το κάπνισμα θα προορίζονται για αγορά νέων γιλέκων και αλεξίσφαιρων, νέων στολών και εκσυγχρονισμό των συστημάτων τους.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας εγκεφαλικής αιμορραγίας

Ανδρέας Ντίνης

Μυρίζει το στόμα σας; Αφήστε τις μέντες, αναζητήστε την αιτία

Leonidas Kallidonis

Και με τη «βούλα» του ΣτΕ, συνταγματική η καπνοαπαγόρευση – Έχασαν τη μάχη καπνιστές και επιχειρηματίες

Ανδρέας Ντίνης

Κόψατε το τσιγάρο και παχύνατε; Τι να αποφύγετε, τι να προτιμήσετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ανοσοθεραπεία: αλλάζει τα δεδομένα και στον καρκίνο του πνεύμονα

Leonidas Kallidonis

7 λάθη που αλλοιώνουν τις τιμές μέτρησης της αρτηριακής πίεσής σας

Leonidas Kallidonis

«Πετάξατε» κήλη; Μην χάνετε χρόνο…

Leonidas Kallidonis

Δώδεκα βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Leonidas Kallidonis

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: η ζωή μετά το επεισόδιο…

Leonidas Kallidonis