Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Κόκκινος» συναγερμός τον Οκτώβριο στο μεταναστευτικό μέτωπο

Newsroom eleftherostypos.gr

Την προηγούμενη εβδομάδα 2.214 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, καταγράφοντας νέα αύξηση στις εβδομαδιαίες αυξήσεις, καθώς την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου στα πέντε νησιά φιλοξενήθηκαν 1.649 άτομα. Δυστυχώς όσοι ήρθαν σε μια εβδομάδα ήρθαν το τελευταίο διήμερο. Δευτέρα και Τρίτη διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα είτε αποβιβάστηκαν μόνοι τους σε ακτές 1.218 άτομα!

Ο περσινός Οκτώβριος είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς ήταν ο μήνας του 2018 με τις περισσότερες αφίξεις. Αυτή η σκέψη γεννά φόβο για το αν επαναληφθεί και φέτος με τα νησιά ήδη να έχουν αρνητικό ρεκόρ τετραετίας για τα άτομα που ζουν στα κέντρα (περίπου 34.500 όταν η χωρητικότητα είναι στα 8.700, άρα 4πλάσιοι), με την ενίσχυση των πολεμικών μετώπων αλλά και το καλό καιρό να ενισχύει την ανησυχία των ελληνικών αρχών.

Χθες περίπου 800 μετανάστες από Σάμο και Λέσβο έφτασαν σε Ελευσίνα και Πειραιά στα πλαίσια αποσυμφόρησης των νησιών. Μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα και Σέρρες.

Εδώ και 3 χρονιά η Νούγια μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Εχασε τον άνδρα της στον πόλεμο της Συρίας. Ωστόσο κινδύνεψε στην κόλαση της Σάμου, όπου η σκηνή της κάηκε και φοβούμενη να γυρίσει στον καταυλισμό έμεινε στο δάσος.

«Πολύ επικίνδυνο, ξέσπασε φωτιά και ξυλοδαρμοί. Μείναμε έξι νύχτες στο βουνό και στους δρόμους. Τρέξαμε μακριά από τον πόλεμο για να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε μια ασφαλή ζωή για τα παιδιά μας, να σπουδάσουν, να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Αλλά αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στη Σάμο, για αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ».

Το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για τη χορήγηση του ασύλου. Οι βασικές αλλαγές είναι η δημιουργία των κλιμακίων ασύλου που θα λειτουργήσουν μέσα στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών και θα επιταχύνουν τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, καθώς θα προτεραιοποιούν τις αιτήσεις αρχικά με βάση την εθνικότητα και μετά με τα αναθεωρημένα στοιχεία τα οποία θα ζητούν οι υπηρεσίες. Προτείνεται η παραβατική συμπεριφορά να ισούται με απέλαση, ενώ παύουν να θεωρούνται ευάλωτα άτομα όσοι επέζησαν ναυαγίων και οι συγγενείς θυμάτων. Βασική αλλαγή είναι η υποχρέωση όλων των γονέων (είτε έχουν εξασφαλίσει τη διεθνή προστασία είτε αιτούνται άσυλο) να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις.

Σήμερα και αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Εκεί θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια και για τη μεταναστευτική πολιτική, κα Ylva Johansson, καθώς και με άλλα αρμόδια για το μεταναστευτικό στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο να βρεθούν οι τρόποι εφαρμογής των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και εν όψει της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα παιχνίδια του Ερντογάν με το μεταναστευτικό

Kon

Ηλεκτρονικά «μάτια» μέρα-νύχτα στον Έβρο: Το νέο «υπερόπλο» που αποκτά η ΕΛ.ΑΣ. για τον έλεγχο των συνόρων

Tinad

Εμμανουέλ Λουκάου: Η οδύσσεια ενός μετανάστη που ζει στην Ελλάδα με καρφωμένη μία σφαίρα στο κεφάλι του

Μιχάλης Μάρδας

Μηταράκης στον Ε.Τ.: Ερευνα σε βάθος για τις ΜΚΟ στα νησιά

Μιχάλης Μάρδας

Στη φόρα κρυφές ηχογραφήσεις της Μελάνια Τραμπ – Γιατί η Πρώτη Κυρία άρχισε τα «γαλλικά»

Μαρίνα Μπενέκου

Έβρος: Αυτό είναι το μη θανατηφόρο αλλά πανίσχυρο όπλο της ΕΛ.ΑΣ.

Tinad

Στο μικροσκόπιο των αρχών υπολογιστής που σχετίζεται με τις 4 «αμαρτωλές» ΜΚΟ

Ανδρέας Ντίνης

Stratfor: Τα αδύνατα σημεία του νέου ευρωπαϊκού μεταναστευτικού σχεδίου

Kon

Μεταναστευτικό: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπορίας από τέσσερις ΜΚΟ στη Λέσβο – Πώς δρούσε

Ανδρέας Ντίνης