Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Γάλλος διαπραγματευτής του Μπατακλάν: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με δράστες τζιχαντιστές

Γάλλος διαπραγματευτής του Μπατακλάν: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με δράστες τζιχαντιστές

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με δράστες τζιχαντιστές. Απλά κερδίζεις χρόνο προκειμένου οι ειδικές δυνάμεις να επέμβουν», είπε μεταξύ άλλων ο 55χρονος διαπραγματευτής της Γαλλικής Αστυνομίας, ο άνθρωπος που «κέρδισε»… 135 λεπτά, συνομιλώντας με τους τζιχαντιστές του θεάτρου Μπατακλάν (87 νεκροί πολίτες και 4 δράστες) και λίγους μήνες νωρίτερα με τον 32χρονο Αμεντί Κουλιμπαλί στην ομηρία του Εβραϊκού Παντοπωλείου (4 νεκροί πολίτες και ο δράστης).

Ο Γάλλος αξιωματικός με 17 χρόνια εμπειρίας και σοβαρά περιστατικά διαχείρισης συμμετείχε και μετέδωσε τις γνώσεις του στους συμμετέχοντες σεμιναρίου του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάρτιση-εκπαίδευση των αρχών επιβολής του νόμου (CEPOL) με θέμα «Διαπραγματεύσεις σε καταστάσεις ομηρίας και επικοινωνία σε καταστάσεις κρίσης-Crisis Hostage Negotiation & Crisis Communication», το οποίο πραγματοποιήθηκε από 14 έως 18 Οκτωβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια Ημαθίας.

Το σεμινάριο εκπαίδευσης ήρθε και σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές διωκτικές αρχές ανησυχούν για την πιθανότητα μετακίνησης τζιχαντιστών από τις εμπόλεμες ζώνες της Βόρειας Συρίας, λαμβάνοντας εντατικότερα μέτρα εντοπισμού τους στα ελληνικά νησιά, σε λιμάνια και αεροδρόμια για εκείνους που κατέχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια.

«…μου έδωσε τηλέφωνο»

Οι τζιχαντιστές στις 13 Νοεμβρίου 2015 είχαν αρχίσει το δολοφονικό τους έργο σκοτώνοντας πολίτες σε εστιατόρια, καφετέριες, έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Τέσσερις από αυτούς κατέληξαν στο θέατρο Bataclan, στην Boulevard Voltaire, όπου είχε συναυλία το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal και έπαιζε για ένα κοινό περίπου 1.500 ατόμων.

Μετά τους πρώτους νεκρούς και τις εκρήξεις οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλικής Αστυνομίας είχαν εισβάλει στο θέατρο με σκοπό την επιχείρηση εξόντωσης των δραστών. Ο 55χρονος διαπραγματευτής ήταν μαζί τους, όταν ένας από τους δράστες φώναξε προς το μέρος του πως θέλει να διαπραγματευτούν και του ζήτησε να πλησιάσει για να του δώσει τον… αριθμό τηλεφώνου προκειμένου να συνομιλήσουν.

Ο διαπραγματευτής βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση και κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση να περνά πάνω από τους νεκρούς για να προσεγγίσει. Στη συνέχεια απομονώθηκε για να συνομιλήσει μαζί τους με στόχο την καθυστέρηση.

«Έπρεπε να κερδίσω χρόνο για να προετοιμαστούν καλύτερα οι ειδικές δυνάμεις για την αστυνομική επέμβαση εξουδετέρωσης με όσο το δυνατόν μικρότερες αριθμητικά απώλειες ομήρων. Τέτοιοι δράστες διακατέχονται από φανατισμό και είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στο θανατηφόρο τέλος για τους ομήρους και τους ίδιους. Το πολύ να απελευθερώσεις 1-2 ομήρους επειδή το θέλουν, για να κερδίσουν και εκείνοι χρόνο για τη μεγαλύτερη προβολή και δημοσιοποίηση της πράξης τους», επεσήμανε ο Γάλλος διαπραγματευτής.

Ο ίδιος λίγους μήνες νωρίτερα από το Μπατακλάν είχε διαπραγματευτεί με τον 32χρονο Αμεντί Κουλιμπαλί, τον δράστη της ομηρίας στο Εβραϊκό Παντοπωλείο στο Πορτ ντε Βενσέν, ανατολικό προάστιο του Παρισιού, που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2015, με τον θάνατο 4 ομήρων και του δράστη κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης. Η μεθοδολογία του εγχειριδίου αντιμετώπισης αυτού του περιστατικού είχε αποτελέσει το σενάριο άσκησης διαπραγμάτευσης που είχαν περάσει 20 Ελληνες αξιωματικοί, λίγο πριν το Μπατακλάν.

Η επίθεση στο Μπατακλάν είχε αφήσει πίσω της 87 νεκρούς, συνολικά 129 και 400 τραυματίες.

Χρόνος για καθυστέρηση

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 29 πιστοποιημένοι διαπραγματευτές προερχόμενοι από αρχές επιβολής του νόμου κρατών-μελών της Ε.Ε., τον FRONTEX και την Ελβετία, ενώ παράλληλα έλαβαν μέρος και 13 εισηγητές-εμπειρογνώμονες από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του εξωτερικού, ανάμεσα στους οποίους ο πολύπειρος διαπραγματευτής της Γαλλικής Αστυνομίας.

«Δεν πρόκειται για ιδεολόγους, πολιτικούς ή θρησκευτικούς τρομοκράτες, αλλά για άτομα που έχουν μοναδικό στόχο τη διάχυση τρόμου από τη δράση τους, και μοναδική λύση είναι η επέμβαση για την εξουδετέρωσή τους με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η διεθνής εμπειρία», επεσήμαναν στις διαλέξεις τους εξειδικευμένοι αξιωματικοί.

Οι πιθανότητες επιτυχίας διαπραγμάτευσης με τζιχαντιστές δράστες είναι μεγαλύτερες στις τυχαίες περιπτώσεις εντοπισμού τους και επιχείρησης σύλληψης που οδηγεί στον αναγκαστικό εγκλωβισμό τους και ομηρία τυχαίων πολιτών σε κλειστό ή δημόσιο χώρο, όπως προκύπτει από το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο. Στις σχεδιασμένες επιθέσεις τους αυτές οι πιθανότητες σχεδόν μηδενίζονται.

Από τα πρώτα αιτήματα που εκδηλώνουν οι τζιχαντιστές είναι η προβολή της ενέργειάς τους από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις γνωστές εικόνες πάνοπλων ανδρών πίσω από τους ομήρους, που προβαίνουν σε διαγγέλματα θρησκευτικού μίσους. Το εγχειρίδιο απαγορεύει τέτοια παραχώρηση του διαπραγματευτή αλλά ο επικεφαλής αξιωματικός της «σκηνής» αποφασίζει αν θα το εγκρίνει. Βέβαια σε περιπτώσεις προμελετημένων επιθέσεων οι τζιχαντιστές έχουν προετοιμαστεί και για τη «διαφημιστική καμπάνια» της πράξης τους, εικονογραφώντας μόνοι τους σκηνές, τις οποίες δημοσιοποιούν οι ίδιοι μέσω συνεργών τους σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή πραγματικής άσκησης με την κωδική ονομασία «Μινώταυρος», η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την Ομάδα Σχεδιασμού Ασκήσεων και την Ειδική Εκπαιδευτική Ομάδα Διαπραγματευτών Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μάλι: Σε βίντεο εμφανίστηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος που απήχθη τον Απρίλιο από τζιχαντιστές

Μαρίνα Μπενέκου

Επίλογος στην τραγωδία: Εντοπίστηκε η σορός ήρωα αρχαιολόγου που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα

Evanthia Karra

Τρομοκρατία: Νέος κύκλος αίματος στην Ευρώπη – Γιατί ανησυχεί η Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Oρφανός τζιχαντισμός ή με γνωστό πατέρα;

Kon

Προειδοποίηση Σίσι προς Μητσοτάκη και Αναστασιάδη: «Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές» – Πώς τους χρησιμοποιεί η Τουρκία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ήθελαν να «πνίξουν» με ναρκωτικά την Ευρώπη: Κατασχέθηκε ποσότητα – μαμούθ με «χάπια τζιχαντιστών»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Τουρκία απειλεί να πλήξει τους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ της Συρίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Evanthia Karra

Συνελήφθησαν δύο τζιχαντιστές που ετοίμαζαν μακελειό στην Ολλανδία

Δημήτρης Κατσάκος