Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Καπνούς από τ’ αυτιά… βγάζουν οι καταστηματάρχες για τον αντικαπνιστικό

Και με τη «βούλα» του ΣτΕ, συνταγματική η καπνοαπαγόρευση - Έχασαν τη μάχη καπνιστές και επιχειρηματίες

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της απόφασης που έλαβε η Βουλή για την υιοθέτηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, οι πρώτες αντιδράσεις… χτυπούν την πόρτα του υπουργείου Υγείας.

Η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε υπαίθριους ανοιχτούς που συναθροίζονται ανήλικοι, καθώς και τα πρόστιμα-«φωτιά» που συνοδεύουν τους παραβάτες μπαίνουν στο στόχαστρο επιχειρηματιών, οι οποίοι λειτουργούν εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, καφετέριες και μπαρ. Οι «φωνές» για το ενδεχόμενο μεγάλης οικονομικής ζημίας αυξάνονται και το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί να δοθεί η δυνατότητα σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου της εστίασης επιθυμούν και «ειδικά εάν είναι μικρότερα των 100 m2, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, να ενταχθούν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως “καπνιζόντων”».

Βασικό αίτημα των καταστηματαρχών είναι να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου όσοι επαγγελματίες της εστίασης τηρούν όλες τις προδιαγραφές έχοντας:

– Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια.

– Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος.

– Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο.

– Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο.

– Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη απαγορεύεται το κάπνισμα.

«Εάν κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου χωρίς να γίνει αντιληπτός (γεγονός που είναι πιθανό σε κάθε κατάστημα εστίασης ή διασκέδασης εν ώρα εργασίας) πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο. Διαφορετικά, θεωρούμε άδικο να κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί βεβαρημένος με πρόστιμο για μια παράβαση που στην ουσία δεν ευθύνεται», σχολιάζει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης.

Η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, σημειώνει, πάντως, πως οι προτάσεις και τα αιτήματα δεν αφορούν στα εστιατόρια, για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα. «Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι “παίρνω και φεύγω” το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ο κύκλος εργασιών διευρύνεται από καπνιστές. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;», συμπληρώνει.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Καμία παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου στο 86% των καταστημάτων

admin

Μετά τον αντικαπνιστικό το υπουργείο Υγείας βάζει στο στόχαστρο το αλκοόλ

admin

Αντικαπνιστικός νόμος: Έπεσε το πρώτο πρόστιμο σε «Λέσχη Καπνιστών»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στο ΣτΕ οι καταστηματάρχες: Κατέθεσαν προσφυγή κατά του αντικαπνιστικού νόμου

Evanthia Karra

Αντικαπνιστικός νόμος: Μόλις 12 παραβάσεις καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποια πόλη είναι στην πρώτη θέση τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντικαπνιστικός νόμος: Συμμόρφωση στο 75% των περιπτώσεων δείχνει ο απολογισμός των ελέγχων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επική αγγελία: Ζητείται τραγουδίστρια για… καπνιστές για να τραγουδάει έξω [εικόνα]

Evanthia Karra

Σβήνουν το τσιγάρο οι Έλληνες: Η επιτυχία του αντικαπνιστικού νόμου

Δημήτρης Κατσάκος