Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γίνει με MEGA και Καλογρίτσα μετά την απόφαση του ΣτΕ

«Σεισμό» στο πολικό σκηνικό έφερε η χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣτΕ , με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339/2015 (νόμος Παππά), με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Η κυβέρνηση η οποία «υποδέχθηκε» με οργή την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά, υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών αλλά παρόλα αυτά την χαρακτήρισαν άδικη και πως παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Την ίδια στιγμή η κ. Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως την Δευτέρα θα καταθέτει νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή με την οποία θα χαρακτηρίζει «προσωρινούς αδειούχους» και τις οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, εφόσον όμως δεχθούν να πληρώσουν ένα ενδεικτικό τίμημα κατοχής της τηλεοπτικής συχνότητας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. [Διαβάστε εδώ περισσότερα για την απόφαση του ΣτΕ]

Επιστρέφει ο Καλογρίτσας αλλά όχι MEGA και EPSILON

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και από τις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης χθες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε αυτήν την απόφαση και γι’ αυτό είχε ήδη προετοιμάσει την πρώτη γραμμή της πολιτικής της άμυνας.

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσαν οτι θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία στην Βουλή, με την οποία θα χορηγούνται βεβαιώσεις λειτουργίας (προσωρινές άδειες) σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά όχι και σε εκείνους που αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις.

Οι δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη για απόφαση ΣτΕ 

«Θα είναι μια ρύθμιση – γέφυρα που θα τακτοποιεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης και συντάξουμε νέο νόμο» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συνεχιστεί το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» στα κανάλια. Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, για να λάβουν προσωρινή άδεια οι οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν (για αριθμό απασχολουμένων, υποδομές και πρόγραμμα) και να καταβάλουν ένα προσωρινό τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί στα επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι δηλώσεις του Νίκου Παππά για απόφαση ΣτΕ 

https://youtu.be/F2nCZWChLhA

Εφόσον λοιπόν καταβάλλουν και το τίμημα αυτό, δικαίωμα προσωρινής λειτουργίας θα έχουν άμεσα οι τέσσερις εταιρείες που επικράτησαν στον διαγωνισμό (ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ALTER EGO και DIMERA), οι τρεις που πρόσφεραν χαμηλότερα ποσά (ALPHA, STAR και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ), αλλά και και η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα που πλειοδότησε αλλά αποκλείστηκε μετά τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων.

Αντιθέτως δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν προσωρινή άδεια οι σταθμοί MEGA ,EPSILON και ART που αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους από τον διαγωνισμό.

Τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι υπερθεματιστές

Μεταξύ άλλων στη χθεσινή της δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε το δικαστήριο ότι με την απόφασή του θα επιστραφούν σε πλούσιους επιχειρηματίες χρήματα, στερώντας από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη. Και ότι με την απόφασή του το ΣτΕ οδηγεί τη χώρα «στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έσπευσε να εισπράξει. Αγνωστο ακόμα παραμένει αν όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα πάρουν πίσω και τα χρήματα της εγγυητικής.

Νίκος Παππάς: Δεν ρίχνουν κυβερνήσεις οι δικαστικές αποφάσεις

Σχολιάζοντας τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών που ζήτησαν ήδη από χθες την παραίτηση της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση οτι δεν θα καταφέρει κανείς να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση στην χώρα, προσθέτοντας οτι τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις.

«Η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τζάμπα και η αεροπειρατεία από τους καβαλάρηδες του δωρεάν» είπε, σημειώνοντας οτι την Δευτέρα στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα στους πάντες να αναπτύξουν τις απόψεις τους.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του ΣτΕ που στερεί το δημόσιο από έσοδα τα οποία θα διέθετε σε παιδικούς σταθμούς και σε νοσοκομεία.

Ενώ σήμερα πάλι σε δηλώσεις του και πάλι στην κρατική τηλεόραση είπε πως «Δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος. Ο νόμος 4339, αυτό που εσείς οι δημοσιογράφοι λέτε «νόμος Παππά», είναι ο νόμος ο οποίος έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, από οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση».

«Δηλαδή, και τα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, και συνολικά των ρυθμίσεων που έπρεπε σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία να υπάρχουν, ήταν αρμοδιότητα του ΕΣΡ», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα νομικό κενό και ένα νομικό παράδοξο».

«Το ΕΣΡ το ίδιο είχε αποφανθεί ότι το καθεστώς μη αδειοδότησης των καναλιών δεν ήταν συνταγματικό» και τόνισε: «Εμείς κάναμε αλλεπάλληλες προσπάθειες στις αρχές του 2016 για συγκρότηση του ΕΣΡ. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει και δεν έχει ερωτηματικά σε σχέση με το γιατί η ΝΔ δεν συναίνεσε στη συγκρότησή του».

Ο κ. Παππάς, υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού λέγοντας ότι ήταν «αδιάβλητος και κρυστάλλινος», ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αναμένει τοποθέτηση των κομμάτων για το πόσο πρέπει να κοστίζει ένας τόσο σημαντικός πόρος».

«Οι αποφάσεις τις δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές και για τις κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, με δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη είχε επιτεθεί κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνοντας οτι έλαβε μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

«Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο» είπε, «το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής».

Επίσης τόνισε οτι η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί, δηλαδή την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης που στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών κι εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό. «Πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Παραμένει και το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο – Παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

«Το Κορίτσι με το Μπαλόνι»: Τιμή-ρεκόρ για το μισοκατεστραμμένο έργο του Banksy

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom