Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξε η εφαρμογή του ΕΦΚΑ για τις ενστάσεις των συνταξιούχων

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου - Προθεσμία μέχρι τις 5 Μαΐου για έκπτωση 25%

Newsroom eleftherostypos.gr

Ενεργοποιήθηκε” η εφαρμογή του ΕΦΚΑ για τις ενστάσεις των συνταξιούχων που αφορούν στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα που έλαβαν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους.

Οι ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας μπορεί να γίνουν από τον ίδιο τον συνταξιούχο, με τα στοιχεία που έχει στο TAXIS, στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr

Ο συνταξιούχος πρέπει να πάει στο “Υπηρεσίες για Συνταξιούχους” και τον σύνδεσμο “Ένσταση/αίτηση θεραπείας κατά μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής κύριας σύνταξης”.

Βέβαια, οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέστησαν στην ουσία “άκυρα” όλα τα εκκαθαριστικά με τις “προσωπικές διαφορές”, καθώς έκριναν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκαν στον επανυπολογισμό και ακύρωσαν τις υπουργικές αποφάσεις του Ιουνίου 2016. Προσοχή όμως, οι αποφάσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ, και αυτό πρακτικά περιορίζει το εύρος των ενστάσεων. Όπως άλλωστε το περιορίζει και το γεγονός ότι κρίθηκε συνταγματική η βάση επανυπολογισμού τους.

Νομικοί εκτιμούν ότι οι νέες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου αλλά και τα ελλιπή στοιχεία των ενημερωτικών σημειωμάτων δίνουν κάθε δικαίωμα στους συνταξιούχους να υποβάλλουν αίτηση θεραπείας, προκειμένου να προσβάλουν το εκκαθαριστικό με την επανυπολογισμένη σύνταξη.

Ενστάσεις μπορεί να εγερθούν και για την δημιουργία της “προσωπικής διαφοράς” εντός της συνταξιοδοτικής παροχής ή ακόμη και για την ύπαρξη πιθανών λαθών στα στοιχεία. Σύμφωνα με εργατολόγους το γεγονός ότι η προσωπική διαφορά παρουσιάζεται στο εκκαθαριστικό ως ξεχωριστή παροχή και όχι σαν ενιαίο ποσό με την υπόλοιπη σύνταξη, καθιστά το κομμάτι αυτό της σύνταξης, που δεν θεωρείται αμιγώς σύνταξη, “ευάλωτο” σε πιθανές μελλοντικές παρεμβάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου – Προθεσμία μέχρι τις 5 Μαΐου για έκπτωση 25%

Ανδρέας Ντίνης

Διπλή ρύθμιση 12 +12 για χρέη του 2020 στον ΕΦΚΑ – Ποιους αφορά

Ανδρέας Ντίνης

Online… σύνταξη για χιλιάδες ασφαλισμένους

Μιχάλης Μάρδας

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές: Οι πίνακες με τις νέες συντάξεις επαγγελματιών

Ανδρέας Ντίνης

ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι αλλαγές στις νέες εισφορές για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες

Ανδρέας Ντίνης

Λήγει η προθεσμία πληρωμής εισφορών, ΕΝΦΙΑ – Εκπνέει και η προθεσμία αγοράς πετρελαίου

admin

Δωρεάν ένσημα 12 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες

Ανδρέας Ντίνης

Ποιες συναλλαγές των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ θα γίνονται ηλεκτρονικά

Ανδρέας Ντίνης

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Νοεμβρίου 2019

Ανδρέας Ντίνης