Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την παραλαβή του

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό και διευρύνονται οι δικαιούχοι

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Με αφορμή τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από χθες, 15 Οκτωβρίου, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου παραθέτει συμβουλές για την παραλαβή του καυσίμου, αλλά και για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται τόσο κατά τις μετρήσεις στη δεξαμενή όσο και για τη συντήρηση του καυστήρα.

Ειδικότερα, η υπηρεσία συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το δικό τους μέτρο και να μην εμπιστεύονται, αποκλειστικά, το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής. Παράλληλα, τους εφιστά την προσοχή όσον αφορά στο χρώμα του πετρελαίου, τονίζοντας πως θα πρέπει να είναι κόκκινο και όχι θολό (αποτελεί ένδειξη ποιότητας).

Οπως σημειώνεται, ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει να υπολογίζει, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Γι’ αυτό το σκοπό πολλαπλασιάζει το μήκος, επί το πλάτος, επί το ύψος αυτής, π.χ. 2×1,25×1=2,5 m3 λίτρα. Επομένως, 2.500:100=25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις).

Το πετρέλαιο που παραλαμβάνει ο καταναλωτής προκύπτει αν πολλαπλασιάσει το ύψος του καυσίμου που προστέθηκε στη δεξαμενή με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή είχε 18 cm πετρέλαιο πριν και 78 cm μετά, προστέθηκαν 7818=60cm, δηλαδή βάσει του προηγούμενου παραδείγματος με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους παραλαμβάνει 60×25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

Από εκεί και πέρα, αναφέρεται πως είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Το πλέον ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα γι’ αυτήν την εργασία είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλαδή Απρίλιος και Μάιος), ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.

Τέλος, η ΓΓΕΠΚ υπογραμμίζει πως δεν πρέπει ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, διότι καταστρέφονται η αντλία και το μπεκ, καθώς επίσης πως κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Διάθεση από σήμερα με τιμή-φωτιά – Δείτε που θα φτάσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Διάθεση από 15 Οκτωβρίου με τιμή-φωτιά – Δείτε που θα φτάσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακρίβεια: Έρχεται βαρυχειμωνιά στα ελληνικά νοικοκυριά – Αυξήσεις «φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Επίδομα θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα: Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης με παραδείγματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα στήριξης μισού δισ. ευρώ λόγω ενεργειακής κρίσης – Διπλασιασμός έκπτωσης στο ρεύμα και αύξηση επιδότησης για θέρμανση – Αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης: Τι μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε αρχίζει η διάθεσή του – Τα κριτήρια για το επίδομα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του – Πού κυμαίνονται οι τιμές [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Πώς θα επιδοτούνται οι καταναλωτές για το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom