Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Έμειναν από καύσιμα και τραβούν χειρόφρενο απορριμματοφόρα στην Κρήτη [βίντεο]

Έμειναν από καύσιμα και τραβούν χειρόφρενο απορριμματοφόρα στην Κρήτη [βίντεο]

Newsroom eleftherostypos.gr

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί ο τομέας της καθαριότητας στον Δήμο Ηρακλείου λόγω έλλειψης καυσίμων στα απορριμματοφόρα!

Κι αυτό γιατί η πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δεν εγκρίνει πλέον τα εντάλματα πληρωμής που καταθέτει προς έγκριση ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή, μακρόχρονη και συστηματική υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων δαπανών που σηματοδοτεί μια μη αποδεκτή πλέον σπατάλη δημόσιου χρήματος…

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπογράφει πλέον, βάσει του νόμου, τις μεγάλες… έως και διπλάσιες υπερβάσεις στο πλαφόν στα καύσιμα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στα οχήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως εξήγησε η Μαρία Κοζυράκη, η ίδια υπέγραφε καθ’ υπέρβαση του νόμου τα αιτήματα της υπερκατανάλωσης καυσίμων της Διεύθυνσης Καθαριότητας εδώ και 30 μήνες, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο στον Δήμο για την εξεύρεση λύσης…

Υπήρξε ένα πολύ μεγάλο χρονικό περιθώριο υπομονής. Υπήρξε μακρά ανοχή στις μεγάλες υπερβάσεις. Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοζυράκη, η πλευρά του Δήμου δε δρομολόγησε λύσεις, με συνέπεια να μπαίνουν πλέον στον “πάγο” από την Αποκεντρωμένη τα αιτήματα για την πληρωμή των καυσίμων.

Υπήρξε ένα πολύ μεγάλο χρονικό περιθώριο υπομονής. Υπήρξε μακρά ανοχή στις μεγάλες υπερβάσεις. Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοζυράκη, η πλευρά του Δήμου δε δρομολόγησε λύσεις, με συνέπεια να μπαίνουν πλέον στον “πάγο” από την Αποκεντρωμένη τα αιτήματα για την πληρωμή των καυσίμων.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αποκομιδή των σκουπιδιών και με ανοικτό το ενδεχόμενο να τραβήξουν χειρόφρενο ορισμένα απορριμματοφόρα.

Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά… Ενώ η δημοτική Αρχή Ηρακλείου επικαλείται συνεχώς, σε κάθε ευκαιρία, τη νομιμότητα και την έχει κάνει “σημαία” της σε πολλά θέματα, με επικοινωνιακή κατά πολλούς χροιά, στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, την ίδια ώρα η υπόθεση που ξεδιπλώνεται τα τελευταία 24ωρα, με φόντο το “πάγωμα” των εγκρίσεων των πληρωμών από την Αποκεντρωμένη προς τον Δήμο για τα καύσιμα στα οχήματα, έρχεται να καταδείξει το ακριβώς αντίθετο.

Οι χειρισμοί της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε ένα κρίσιμο τέτοιο ζήτημα “φωτογραφίζουν” προχειρότητα και αδυναμία στην επίλυση ακόμα και απλών θεμάτων, όπως αυτό των καυσίμων στα απορριμματοφόρα.

«Δεν υπάρχει ούτε κάποια έκτακτη κατάσταση, ούτε κάποια άμεση ανάγκη για τέτοιες υπερβάσεις του πλαφόν στα καύσιμα του Δήμου Ηρακλείου. Τέτοιες υπερβάσεις έχουμε μονάχα σε ιδιαίτερες έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. σεισμού ή κάποιας άλλης φυσικής καταστροφής και εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορώ εγώ να είμαι υπόλογη, υπογράφοντας για να πληρωθούν καθ’ υπέρβαση τέτοιες ποσότητες καυσίμων. Ξέρετε, δεν είναι δικό μου χρήμα για να το σπαταλήσω. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Η έγκριση τέτοιων υπερβάσεων κατανάλωσης στρέφεται κατά του δημόσιου συμφέροντος. Είναι υποχρέωσή μου να προασπίσω το δημόσιο συμφέρον. Και άρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορώ να υπογράψω», τόνισε μιλώντας στην “KΡHTH TV” η Μαρία Κοζυράκη.

Οι αποκαλύψεις έχουν και συνέχεια, καθώς, σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, η γενόμενη υπέρβαση στα καύσιμα άγγιζε ακόμη και το 50% του επιτρεπόμενου ορίου που ορίζεται. «Καθ’ υπέρβαση έχουμε ήδη 15 απορριμματοφόρα που έχουν ήδη αιτήματα για γενόμενη υπέρβαση καυσίμων κατά 40% και 50%! Είναι πολύ μεγάλη η απόκλιση αυτή», υπογράμμισε η κ. Κοζυράκη.

Ο μοναδικός Δήμος στην Κρήτη

Στην όλη υπόθεση υπάρχει και μια επιμέρους εντυπωσιακή παράμετρος, στην οποία στάθηκε άλλωστε με νόημα – διότι έχει τη σημασία της – και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ποια είναι αυτή; Όπως τόνισε η κ. Κοζυράκη, ο Δήμος του Ηρακλείου είναι ο μοναδικός Δήμος της Κρήτης ο οποίος καταχρηστικά ζητά την υπέρβαση του πλαφόν στα καύσιμα και σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά πάγιες και διαρκείς ανάγκες και σε καμία περίπτωση έκτακτες. Όπως εξήγησε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εδώ και 30 μήνες υπέγραφε με “βαριά καρδιά” τα σχετικά αιτήματα, με την προϋπόθεση όμως ο Δήμος να βρει λύση και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Κάτι όμως που δεν έγινε από τη Λότζια, με συνέπεια τώρα να τρέχει τώρα και να μη φτάνει και με ορατό το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα η καθαριότητα, το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης καυσίμων στα οχήματα.

«Μου είχαν πει από τον Δήμο Ηρακλείου ότι υπάρχει θέμα με την ανακύκλωση… Ότι υπήρχε και δυσλειτουργία του χώρου και ότι θα έβλεπαν πώς θα το έλυναν. Πέρασε τόσος καιρός, αλλά το θέμα δε λύθηκε. Σε δεύτερο χρόνο μάλιστα, η απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι είναι κακό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και πως θα διεκδικούσαν λύση με την τροποποίησή του. Δε διεκδικήθηκε όμως κάτι τέτοιο, μια νομοθετική ρύθμιση. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε πια να εγκρίνουμε και να υπογράφουμε. Πρέπει να δώσει λύση ο Δήμος. Να γίνει μια προσπάθεια ανασχεδιασμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας», σημείωσε η Μαρία Κοζυράκη. Όπως είναι προφανές, οι χειρισμοί έχουν οδηγήσει σε μια εμπλοκή που προκαλεί αγωνία και στον κόσμο, διότι μιλάμε για το κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες το πώς θα χειριστεί το καυτό αυτό ζήτημα ο Δήμος Ηρακλείου και αν τελικά τραβήξουν χειρόφρενο ορισμένα απορριμματοφόρα…

Πηγή: neakriti.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κρήτη: Άγριο ξύλο για την τιμή του κρέατος – Η παρατήρηση που εξόργισε τον κρεοπώλη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο παρέσυρε ποδηλάτισσα και την εγκατέλειψε [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τους 57,4 εκατ. τόνους θα φθάσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα το 2021

Μαρίνα Μπενέκου

Σεισμός στην Κρήτη: Αισθητός μέχρι και στην Κύπρο – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σεισμός στην Κρήτη – Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στα νότια – Απομακρυνθείτε από τις ακτές»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου – Τρομοκρατημένοι οι πολίτες [εικόνες & βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη – Λέκκας: Διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανίσχυρος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ζημιές σε κτήρια, κατέρρευσε εκκλησάκι, τρομοκρατημένοι οι πολίτες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Μαρία Τζομπανάκη εξομολογείται: «Έχω φτιάξει το μνήμα μου στην Κρήτη από το 1999 – Ο Σασμός θα έκανε σίγουρα επιτυχία» [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός