Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Οι δάσκαλοι δεν πήγαν να κάνουν μάθημα και τα παιδιά στράφηκαν στην τηλεδιάσκεψη!

Οι δάσκαλοι δεν πήγαν να κάνουν μάθημα και τα παιδιά στράφηκαν στην τηλεδιάσκεψη!

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Τηλεδιάσκεψη για τη διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων κάνουν σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου, λόγω έλλειψης καθηγητών.

Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσων, απάντησε άμεσα και θετικά στο αίτημα για κάλυψη 65 κενών σε δασκάλους και καθηγητές, όμως ούτε ένας (!) δεν εμφανίστηκε να αναλάβει υπηρεσία.

Στο «παράλληλο σύμπαν» των ακριτικών νησιών, ακόμα κι όταν οι υπηρεσίες και το υπουργείο λειτουργούν δραστικά για την κάλυψη των κενών, οι μαθητές συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένοι από την Εκπαίδευση. Εθελοντές καθηγητές που εργάζονται σε σχολεία των μεγάλων νησιών μπαίνουν στο Skype, συνδέονται ταυτόχρονα με ένα έως τρία νησιά και παλεύουν μέσω της τεχνολογίας να επιτελέσουν το έργο τους.

Σε τρία νησιά το πρόβλημα είναι τεράστιο. Στη Τήλο, στην Κάσο και στη Νίσυρο την περασμένη Τετάρτη οι μαθητές του λυκείου στήθηκαν μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή και παρακολουθούσαν έναν καθηγητή Πληροφορικής να τους κάνει μάθημα από τη Ρόδο. Υπενθυμίζεται ότι η νέα αναμορφωμένη Γ’ Λυκείου που έφτιαξε ο τέως υπουργός Κώστας Γαβρόγλου προβλέπει 7 ώρες διδασκαλία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως στην περίπτωση της Πληροφορικής. Αντ’ αυτού, και χάρη στην παρέμβαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσων Γιάννη Παπαδομαρκάκη, οι μαθητές των τριών νησιών είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα δίωρο μάθημα για να λύσουν τις απορίες τους.

Αντίστοιχα, το μάθημα της Βιολογίας στην Αστυπάλαια καλύπτεται και πάλι από τη Ρόδο, με τη βοήθεια ενός καθηγητή που μέσω του υπολογιστή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διδάσκει το μάθημα στα παιδιά του νησιού.
«Πρώτη χρονιά το υπουργείο Παιδείας μού έστειλε ακριβώς όλα τα κενά που είχα ζητήσει», αναφέρει ο κ. Παπαδομαρκάκης στον «Ε.Τ.» και συνεχίζει: «Ομως, δεν εμφανίστηκε κανένας. Προσπαθώ κι εγώ, χάρη στους εκπαιδευτικούς που δέχθηκαν να μας βοηθήσουν, να καλύψουμε με “μπαλώματα” αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει, αναμένοντας τη νέα φάση προσλήψεων».

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες απομακρυσμένες περιοχές και εντός των επόμενων ημερών προβλέπεται να ξεκινήσει η γ’ φάση προσλήψεων. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες του υπουργείου συλλέγουν τα κενά που προκύπτουν από τους καθηγητές που δεν εμφανίζονται στις θέσεις τους και θα συνεχίσουν τη διαδικασία με νέες προσλήψεις.

Στο σχολείο της Κάσου υπάρχουν οκτώ μαθητές στην Γ’ Λυκείου. Δεν υπάρχουν καθηγητές για τα μαθήματα της Χημείας, της Πληροφορικής, της Βιολογίας, των Αγγλικών και των Γαλλικών. Από αυτά τα μαθήματα, τα τρία είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα. «Καλή τη πίστει, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρότεινε προσωρινά τη λύση της τηλεδιάσκεψης. Τα παιδιά έκαναν δύο ώρες μάθημα χάρη σε έναν καθηγητή που ήθελε πραγματικά να βοηθήσει, όμως αυτό δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα. Οι μαθητές μας στο σχολείο έχουν πολύ καλές βαθμολογίες. Είναι κρίμα να μένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και να μην έχουν ευκαιρία να διεκδικήσουν μία θέση στα πανεπιστήμια. Πέρσι είχαμε 100% επιτυχία στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια», ανέφερε στον «Ε.Τ.» η Αντωνία Δεγαΐτα, διευθύντρια του λυκείου στην Κάσο.

Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Παπαδομαρκάκης, το πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς που αρνούνται το διορισμό είναι μεγάλο: «Κι εδώ στη Ρόδο, στις απομακρυσμένες περιοχές, έχουμε πολλά κενά γι’ αυτό το λόγο». Αντίστοιχο πρόβλημα έχει εντοπίσει το υπουργείο και σε άλλες περιοχές, όπως η Κρήτη, όπου οι προσλήψεις που αφορούν σε μακρινές αποστάσεις από τα αστικά κέντρα απορρίπτονται από τους εκπαιδευτικούς.

Οι γονείς στα μικρά νησιά βρίσκονται σε απόγνωση και σημειώνουν ότι ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το γεγονός ότι εκτός από καθηγητές, υπολείπονται και της “πολυτέλειας” των φροντιστηρίων. Στα μεγάλα νησιά πολλά παιδιά στρέφονται στην εξωσχολική υποστήριξη που προσφέρουν τα φροντιστήρια, όμως σε νησιά όπως η Κάσος, η Τήλος και η Νίσυρος δεν διαθέτουν ούτε αυτές τις δομές.

Γιατί αρνούνται τις προσλήψεις

Δύο λόγους προτάσσουν εκπαιδευτικοί και γονείς για τους λόγους που οι εκπαιδευτικοί αρνούνται τη πρόσληψή τους σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο ένας είναι ότι εδώ και αρκετούς μήνες δεν προβλέπεται διπλή μοριοδότηση γι’ αυτά τα νησιά. Οπως σημειώνουν στον «Ε.Τ.» οι καλά γνωρίζοντες, η προηγούμενη ηγεσία πρακτικά «έσβησε» ένα ισχυρό κίνητρο για τους αναπληρωτές, ώστε να πάρουν την απόφαση να μετακινηθούν και να εργαστούν σε ένα απομακρυσμένο μέρος.

Ο δεύτερος είναι ότι επί υπουργίας Νίκου Φίλη καταργήθηκε το «πέναλτι» της εξόδου από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης της υπηρεσίας. Οσο υπήρχε ο διετής αποκλεισμός από τους πίνακες, ήταν περιορισμένα τα φαινόμενα άρνησης ανάληψης υπηρεσίας, ενώ πλέον, όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακοί, έχει αυξηθεί ο αριθμός. Αρκετοί είναι αυτοί που προτείνουν επαναφορά του αποκλεισμού, με εξαιρέσεις φυσικά που αφορούν προβλήματα υγείας ή άλλες σοβαρές περιπτώσεις.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πανεπιστήμια: Μετ’ εμποδίων η επιστροφή στα αμφιθέατρα

Λάμπρος Κατσαρός

Χάος στα ΑΕΙ από τους… προεκλογικούς εισακτέους

George Michaelides

Μετωπική σύγκρουση για την συγχώνευση με τα 3 ΤΕΙ

George Michaelides

Ο Γαβρόγλου διαψεύδει… επιβεβαιώνοντας τον Ελεύθερο Τύπο!

George Michaelides

«Οχυρό» μπαχαλάκηδων το Πολυτεχνείο – Εκδηλώσεις με… face control από καταληψίες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόσφυγες από τις φλόγες του πολέμου στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αναπάντητες κλήσεις-παγίδες υπερχρεώνουν τα κινητά μας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι γκρίζες ζώνες των νέων (διπλών) Πανελλαδικών – Αλαλούμ και ερασιτεχνισμοί Γαβρόγλου

George Michaelides

Εσωκομματικά παιχνίδια στον ΣΥΡΙΖΑ με τα θρησκευτικά και στη μέση… η «Συννεφούλα»

Evanthia Karra