Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Ζητάνε 400 ευρώ φόρο για ακριτικό μουσείο χωρίς έσοδα!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Ζητάνε 400 ευρώ φόρο για ακριτικό μουσείο χωρίς έσοδα!

Άγγελος Αγγελίδης

Φόρο επιτηδεύματος 400,58 ευρώ καλείται για πληρώσει 85χρονος συνταξιούχος ιεροδιδάσκαλος, για τη λειτουργία Μουσείου το οποίο δεν έχει έσοδα!

Με επιστολή του ζητά την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καθώς είναι η πρώτη φορά στη σχεδόν 60χρονη λειτουργία του λαογραφικού Μουσείου, που καλείται να πληρώσει φόρο!

Ο συνταξιούχος ιεροδιδάσκαλος Γιώργος Κομνίδης ίδρυσε το λαογραφικό Μουσείο στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης το 1962 και το 2004 συνέστησε στο τοπικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρουπόλεως Αστική Εταιρία Μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

«Παρά τα 85 χρόνια μου, με ισόβια αναπηρία 72% από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, στηριζόμενος στο μπαστούνι μου, σκουπίζω, σφουγγαρίζω και συντηρώ με έξοδά μου τα εκθέματα. Αντί να εκμεταλλευθώ οικονομικά τα 140 τετραγωνικά μέτρα του ιδιόκτητου χώρου, στεγάζω δωρεάν το Μουσείο. Η 80χρονη πρεσβυτέρα είναι ανήμπορη και η 55χρονη κόρη μου πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Τι άλλο να προσφέρω;», είπε στον «Ε.Τ.».

Το συγκεκριμένο Μουσείο είναι το πρώτο που λειτούργησε στον ακριτικό Εβρο. Στις έξι δεκαετίες της λειτουργίας του, το έχουν επισκεφτεί μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια είδαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να ξεναγούνται στον ίδιο χώρο. Πάντα δωρεάν και πάντα με το λαμπρό χαμόγελο του ιεροδιδασκάλου.

Μόλις έλαβε την ειδοποίηση για τον φόρο, μετέβη στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης. «Αλλά άκρη δεν κατάφερα να βγάλω. Μου είπαν ότι “έτσι είναι ο νόμος” και πως πρέπει να το πληρώσω. Ομως, τι άλλαξε φέτος και μου ήρθε φόρος; Τόσα χρόνια γιατί δεν πλήρωνα; Και γιατί να πληρώσει ένα Μουσείο φόρο, όταν δεν έχει έσοδα;», είπε, αλλά απαντήσεις δεν έλαβε.

Θυμήθηκε ότι το Μουσείο έχουν επισκεφτεί –μεταξύ άλλων– ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος μαζί με τη σύζυγό του Ιωάννα Τσάτσου, υπουργοί, στρατηγοί, μητροπολίτες, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, η Μελίνα Μερκούρη, η Αννα Καλουτά, η Δόμνα Σαμίου και πλήθος κόσμου. Μάλιστα, για την πολυετή, πολύπλευρη και ανιδιοτελή προσφορά του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ έχει λάβει τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Online πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Kon

Ανακαλύψτε τα εντυπωσιακά θεματικά μουσεία του Ομίλου Πειραιώς στην Πελοπόννησο

Ανδρέας Ντίνης

Κλοπή «μαμούθ» αξίας 1 δισ. ευρώ σε μουσείο στην Γερμανία – Άρπαξαν κοσμήματα και θησαυρούς

Ανδρέας Ντίνης

Συνελήφθη ο άνδρας που είχε «ταμπουρωθεί» σε μουσείο στην πόλη Σεν Ραφαέλ

Μιχάλης Μάρδας

Το πολιτιστικό «διαμάντι» της Αθήνας: Βαν Γκονγκ, Πικάσο, Ντεγκά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή

Evanthia Karra

Ταχιάος στον Ελεύθερο Τύπο: Θεωρώ ότι η εκλογή μου θα στενοχωρήσει τον Τσίπρα

George Michaelides

Οι Πρέσπες «βούλιαξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία

O πρόεδρος του ΟΛΘ στο EleftherosTypos.gr: Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Ατενίζοντας με σιγουριά το μέλλον

Ανδρέας Ντίνης

Σαρίδης στο EleftherosTypos.gr: «Η οικονομική επιτροπεία συνεχίζεται»

Μιχάλης Μάρδας