Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική απεργία αύριο – Ποιοι συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Νεκρώνει η Αθήνα από την 24ωρη απεργία - «Χειρόφρενο» σε όλα τα ΜΜΜ

Newsroom eleftherostypos.gr

Την αντίθεσή της στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εκφράζει η ΑΔΕΔΥ με την 24ωρη απεργία, την οποία έχει προκηρύξει για αύριο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο, Τρίτη, θα βάλουν «χειρόφρενο» και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς θα συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Με εξαίρεση το Μετρό και το Τραμ που θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, τα υπόλοιπα ΜΜΜ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στην Αθήνα. Η απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα Αθήνας -Πειραιά, με αφορμή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, θα φέρει την 24ωρη ακινητοποίηση στα περισσότερα Μέσα στην πρωτεύουσα.

Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως αναφέρει η Ένωση, «συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ».

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Πιο συγκεκριμένα, στην 24ωρη απεργία μετέχουν ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ, αλλά και το Αττικό Μετρό με στάσεις εργασίας. Αναλυτικά, τα ΜΜΜ θα απεργήσουν ως εξής:

24ωρη απεργία για την γραμμή 1 του Ηλεκτρικού
24ωρη απεργία για τα λεωφορεία
24ωρη απεργία για τα τρόλεϊ
Οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό, θα είναι σταματημένα από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.
Το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Απεργία και σε τρένα και πλοία

Αύριο εκτός των ΜΜΜ, απεργούν και τα πλοία. Η ΠΝΟ αποφάσισε την 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 6 το πρωί ως τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Τα τρένα θα πραγματοποιήσουν κι αυτά απεργία, αλλά την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αποφάσισε να κάνει επίσης 24ωρη απεργία, αλλά δύο ημέρες μετά, πράγμα που σημαίνει πως την Πέμπτη δεν θα λειτουργήσουν οι γραμμές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και του προαστιακού.

Προτεινόμενα για εσάς

Γενική απεργία σήμερα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Ανδρέας Ντίνης

Μυτιλήνη: Γενική απεργία την Τετάρτη ανακοίνωσαν Περιφέρεια Β. Αιγαίου και Δήμοι

Ανδρέας Ντίνης

Νεκρώνει η Αθήνα από την 24ωρη απεργία – «Χειρόφρενο» σε όλα τα ΜΜΜ

Δημήτρης Κατσάκος

Σε εξέλιξη οι απεργιακές συγκεντρώσεις – Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Δημήτρης Κατσάκος

Απεργία: Καραμανλής: Κλείδωσαν με το έτσι θέλω το αμαξοστάσιο – Θα κληθούν σε απολογία

Μιχάλης Μάρδας

Απεργία: Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας – Χωρίς ΜΜΜ η Αθήνα

Μιχάλης Μάρδας

Κεφαλογιάννης: Εφεξής προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες – Θα επανέλθει η νομιμότητα

Μιχάλης Μάρδας

«Χειρόφρενο» σε όλα τα ΜΜΜ αύριο Τρίτη λόγω απεργίας των εργαζομένων

Δημήτρης Κατσάκος

Χωρίς Δακτύλιο την Τρίτη το κέντρο της Αθήνας λόγω της απεργίας των ΜΜΜ

Δημήτρης Κατσάκος