Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες ανησυχούν για την Κλιματική Αλλαγή – Και η νηστεία ως μέτρο πρόληψης

κλίμα

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ 

Μετά την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η… νηστεία, είναι η δράση που μπορεί να κάνει κάποιος για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, είναι η 4η επιλογή σε έρευνα που διεξήχθη, καθώς το 28% των ερωτηθέντων, ακολουθεί ήδη αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP AdaptInGR, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, λόγω της αλλαγής του κλίματος έως το 2100, θα φτάσει τα 700 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και αν αρχίσουν να λαμβάνονται από τώρα δραστικά μέτρα, το κονδύλι δεν πρόκειται να περιοριστεί πάνω από το 30%.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπουν ως βασικό πρόβλημα για τη χώρα την ανεργία και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι απόψεις των Ελλήνων για το περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ιδεολογική ή πολιτική τους τοποθέτηση. Συγκεκριμένα, θεωρούν ως πρώτο υπαίτιο της κλιματικής αλλαγής τον άνθρωπο, αναγνωρίζοντας τη σημασία για μια ορθή περιβαλλοντικά συμπεριφορά.

Μεταξύ άλλων, από τη δημοσκόπηση παρατηρείται αρκετά έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση, με ορισμένες περιφέρειες να μην είναι επαρκώς ενημερωμένες για τους κινδύνους που διατρέχουν. Πρώτη στην κατάταξη τρωτότητας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ενώ τελευταία είναι η Αττική. Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι περιοχές με υψηλή τρωτότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εκείνες που φαίνεται να έχουν την χαμηλότερη πληροφόρηση.

Πάντως, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράσεις για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις όπως:

– η ανακύκλωση / επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων

– η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους

– μειωμένη κατανάλωση κρέατος, είτε για μια μειοψηφία μέσω της χορτοφαγίας, είτε στο πλαίσιο των παραδοσιακών νηστειών

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης άμεσων δράσεων και συνεργασίας, με συντονισμό, της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επεσήμανε, κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της ενέργειας.

Τέλος, διαφαίνεται ότι οι Έλληνες σκέφτονται να ψηφίσουν δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και ευρωβουλευτές με βάση τη στάση και τις θέσεις τους σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής «COP26» για το κλίμα ο Πούτιν

Μαρίνα Μπενέκου

OHE: Η εξαγωγή ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως θα φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Σύμπραξη με τον Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις

Μαρίνα Μπενέκου

Κλιματική Αλλαγή: Έρχονται ξηρασία και πλημμύρες – Θα λιώσουν σε 2 δεκαετίες οι παγετώνες της Αφρικής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και ξεκίνησε να την «ψάχνει» με τα παιδιά τους και την αδελφή της

Μαρίνα Μπενέκου

Πόσες φορές υπήρξε κλιματική αλλαγή και γιατί να ανησυχήσουμε τώρα;

Μαρίνα Μπενέκου

Εκνευρισμένη η βασίλισσα Ελισάβετ με τους ηγέτες που «πολλά λένε αλλά λίγα κάνουν» για την κλιματική αλλαγή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα: Πώς αντέδρασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Μαρίνα Μπενέκου