Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το τέλος για την Χρυσή Αυγή: Στην τελική ευθεία η δίκη για την δολοφονία Φύσσα

Χρυσή Αυγή

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η 18η Σεπτεμβρίου 2013 μόλις είχε διανύσει τα πρώτα της λεπτά. Ο Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός στο Κερατσίνι με μια μαχαιριά στο στήθος που δέχτηκε από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά.

Η δολοφονία του στάθηκε η αφορμή ώστε να αποκαλυφθούν η δομή και η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δίκη της οποίας βρίσκεται στη τελική ευθεία. Εξι χρόνια μετά -οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη πορεία στο Κερατσίνι- το νεοναζιστικό κόμμα έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά: πολλά από τα πρωτοπαλίκαρά του (Λαγός, Γερμενής, Ηλιόπουλος κ.λπ.) το έχουν εγκαταλείψει, οι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη και οι τοπικές του οργανώσεις κατεβάζουν ρολά η μία μετά την άλλη.

Την αποσύνθεση της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί και το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων που διατηρούσε από το 2012, οπότε και εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή, στη λεωφόρο Μεσογείων. Οπως έγινε γνωστό, μεταφέρονται στη Δηλιγιάννη. Τα γραφεία λειτουργούσαν ως ορμητήριο, στην είσοδο εργάζονταν οι Πατέλης και Καζαντζόγλου, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα ενώ συχνός επισκέπτης υπήρξε και ο Γ. Ρουπακιάς, όπως ο ίδιος έχει καταθέσει στο δικαστήριο.

Τη σηματοδοτεί επίσης και ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει τελευταία ανάμεσα στον «αρχηγό» Νίκο Μιχαλολιάκο και την ομάδα του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή και υπόδικου, Γιάννη Λαγού.

Πρόσφατα, ο Λαγός ανακοίνωσε την ίδρυση νέου ακροδεξιού φορέα (Εθνική Λαϊκή Συνείδηση) παίρνοντας μαζί του «συναγωνιστές» από τις τάξεις της Χρυσής Αυγής, όπως τον Ηλιούπουλο, τον Γερμενή (γνωστός ως «Καιάδας»), κατηγορούμενοι στη δίκη.

Και οι δυο, όπως έγινε γνωστό, συμμετέχουν στο συντονιστικό συμβούλιο, όπως και ο συνεργάτης του Κώστα Πλεύρη και τηλεπωλητής Αναστάσιος Συμιγδαλάς καθώς και ο δικηγόρος, Γιάννης Ζωγράφος, συνήγορος υπεράσπισης του Ηλιόπουλου.

Η πολύκροτη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η πλευρά Λαγού, σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από τις πρακτικές της οργάνωσης, «καρφώνει» τον Μιχαλολιάκο, επιβεβαιώνοντας στην ουσία αυτό που χρόνια και οι δυο προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κρύψουν: τη νεοναζιστική ταυτότητα της οργάνωσης.

Σε άρθρο που ανέβηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του νέου ακροδεξιού φορέα καταγγέλλεται ο Μιχαλολιάκος ως «ο φίρερ (με μικρό το φι) του ελληνικού εθνικισμού» και πως «αποτελεί τρανό παράδειγμα ιδρυτή προσωποπαγούς κόμματος, είχε αντιγράψει από τον Χίτλερ την έννοια της “μεταφυσικής υπόστασης” του αρχηγού. Η Χρυσή Αυγή, όπως και το ναζιστικό κόμμα (μετά την ανάληψη της αρχηγίας του από τον Χιτλερ), δεν είχαν κανένα μηχανισμό, καμία πρόβλεψη, κανένα όργανο ώστε να ρυθμίζεται η αλλαγή ηγεσίας, όταν για τον οποιονδήποτε λόγο ο αρχηγός δεν μπορούσε πια να ηγεμονεύσει».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο αναφέρονται τα εξής: «Στην εμμονική φαντασίωση τόσο του Χίτλερ όσο και του κ. Μιχαλολιάκου ο “αρχηγός” επέχει ρόλον “ρομφαιοφόρου Αγγέλου” που με την υπεράνθρωπη θέλησή του επιβάλλει στις μάζες τη “σωστή” πορεία προς το κοινό πεπρωμένο της φυλής. (…). Κάπως έτσι και ο κ. Μιχαλολιάκος προβάλλει κάθε τόσο στη νεοσύστατη ιστοσελίδα του και υπόσχεται μελλοντικούς θριάμβους στους λιγοστούς εναπομείναντες πιστούς του, ενώ όσοι δεν τον πιστεύουνε είναι προδότες και πληρωμένα παπαγαλάκια του συστήματος!».

Στημένο σόου

Πρώην χρυσαυγίτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η δημόσια σύγκρουση Μιχαλολιάκου-Λαγού δεν είναι τυχαία αλλά ένα «καλοστημένο παιχνίδι» προκειμένου ο «αρχηγός» να απαλλαγεί από τις βαριές κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα όλοι όσοι σκληροπυρηνικοί είχαν «ξεπεράσει τα όρια».

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με άλλα στελέχη που αποχώρησαν, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και υπόδικος δεν έβαλλε ευθέως κατά της ηγεσίας και αρκέστηκε να μιλήσει για «λάθος πολιτικές κινήσεις».

Πάντως, αίσθηση στους ακροδεξιούς κόλπους έχει προκαλέσει και η δημόσια «τοποθέτηση» του Δημήτρη Βογιατζή, ο οποίος συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή, ήταν γραμματέας της Τ.Ο. Καβάλας και διαχειριστής του ιστότοπου της Χ.Α. και πρόσφατα αποχώρησε από την οργάνωση αποκαλώντας την «οικογενειακή συμμορία».

Ο Βογιατζής, σε ανάρτησή του πριν από λίγες ημέρες στο facebook, γράφει ότι αρνήθηκε την πρόταση Λαγού να συμμετάσχει στο συντονιστικό συμβούλιο του νέου ακροδεξιού σχηματισμού, δίνοντας μια άλλη ερμηνεία: «Στην πρόταση Λαγού για συμμετοχή στο νέο συντονιστικό συμβούλιο του νέο κόμματος αρνήθηκα διότι η πληροφόρησή μου είναι ότι έγινε σε συνεννόηση με τον Μιχαλολιάκο με σκοπό τον εγκλωβισμό των αποχωρισάντων από τη Χρυσή Αυγή διότι μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα και την αναμενόμενη καταδίκη έπρεπε κάπως να μαντρωθούν οι δυσαρεστημένοι για να επανέλθουν μετά από ένα συνέδριο».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Δίκη ΧΑ: Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

Δημήτρης Κατσάκος

Εισαγγελική πρόταση-σοκ ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή: «Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση να απαλλαγούν όλοι»

Μιχάλης Μάρδας

Δίκη ΧΑ: Μετατροπή των κατηγοριών για επίθεση σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες σε πλημμέλημα ζήτησε η εισαγγελέας

Δημήτρης Κατσάκος

Εισαγγελέας για Χρυσή Αυγή: Μόνος ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα

Ανδρέας Ντίνης

Αγορεύει η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Evanthia Karra

Καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης για συκοφαντική δυσφήμιση σε 4 μήνες με αναστολή

Δημήτρης Κατσάκος

Δίκη ΧΑ: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» φώναξαν οι υποστηρικτές του Μιχαλολιάκου – «Δολοφόνε» η απάντηση [βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος

Το «ίδιο βιολί» ο Μιχαλολιάκος: Δεν υπάρχει καμία εγκληματική οργάνωση

Δημήτρης Κατσάκος

Κλειστή η Αλεξάνδρας λόγω αντιφασιστικής πορείας – Χάος στους δρόμους

George Michaelides