Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Βρετανικό Μουσείο: «Το συζητάμε» για να έλθουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πέθανε η Ελένη Κιούμπιτ - Πρωτοστάτησε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Με σκληρή γλώσσα απάντησε το ΥΠΠΟΑ στην τέως υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αναφορικά με «τη μακροσκελή ανακοίνωση που υπαγόρευσε στον ΣΥΡΙΖΑ» για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται πως «αν έμπαινε στον κόπο (σ.σ.: η κ. Ζορμπά) να διαβάσει τη συνέντευξη θα έβλεπε όχι μόνο την ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη». Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει πως «ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στη βρετανική πλευρά».

Στη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης προτείνει στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα για το 2021, με αφορμή τους εορτασμούς της Ελληνικής Επανάστασης. «Θεωρούμε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση», σχολίασε στην ανακοίνωσή της η κ. Ζορμπά.

Η τέως υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «κυνική» τη δήλωση της υπουργού Λίνας Μενδώνη στην ίδια συνέντευξη («Εχουμε δέκα φορές περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να εκθέσουμε. Σχεδόν κάθε μέρα εντοπίζεται κάτι πολύτιμο. Θέλουμε να εξάγουμε αυτά τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού). Για το θέμα αυτό το υπουργείο Πολιτισμού ασκεί αυστηρή κριτική στην κ. Ζορμπά:

«O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός. Κυνισμός σημαίνει να μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού. Κυνισμός σημαίνει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα «φυλακισμένα» στις αποθήκες των μουσείων, αντί να ταξιδεύουν ως περιοδικές εκθέσεις, στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου, διδάσκοντας τη διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Κυνισμός σημαίνει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι επί πέντε έτη λόγω ιδεοληψιών και αδιαφορίας…», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μενδώνη για το σόου Ερντογάν: Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα και αποδοκιμάζω τέτοιες κινήσεις

Μιχάλης Μάρδας

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Ένα καλοκαίρι «γεμάτο» εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους!

Tinad

Μενδώνη στον «Ε.Τ.»: Οι καλλιτέχνες πρέπει και να αμείβονται και να ασφαλόζονται

Μιχάλης Μάρδας

Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι προϊόν κλοπής – Το Βρετανικό Μουσείο «φυλακίζει» θησαυρούς

Tinad

Επίδομα 800 ευρώ στους καλλιτέχνες – Οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες πληρωμής

Ανδρέας Ντίνης

Πότε ανοίγουν θερινά σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι – Ο τρόπος λειτουργίας τους

Evanthia Karra

Τα νέα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό – Πότε ανοίγουν σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Ανδρέας Ντίνης

Μενδώνη: Διπλασιάζονται στα 2 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις στο θέατρο

Αυτοψία Μενδώνη στην Ακρόπολη πριν το μνημείο ξανανοίξει για το κοινό

Μιχάλης Μάρδας