Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρίστηκε το οικόπεδο-«βόμβα» στο Μάτι

Αποκλειστικό: Μπουλντόζες στο Μάτι φέρνει το Χωρικό Σχέδιο

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Καθαρίστηκε, πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, το οικόπεδο στο Μάτι, που για ένα χρόνο μαζευόταν η καύσιμη ύλη από την πύρινη λαίλαπα. Στην περιοχή θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει ενημέρωση για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν.

Τα 85.000 – 95.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης που συλλέχθηκαν, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ, όπου θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω επεξεργασία τους. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών έχει πατήσει «γκάζι» έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που είχε αφήσει στη μέση η προηγούμενη ηγεσία, «ταλαιπωρώντας» τους κατοίκους της περιοχής.

Μεταξύ αυτών, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί συλλογή αμιάντου στα υπόλοιπα σπίτια που δεν έχουν δασικές εμπλοκές, αλλά και η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ θα ρίξει αδαπάνως για τους πολίτες περί τα 113 «κόκκινα» σπίτια. Ταυτόχρονα, εντός της επόμενης βδομάδας θα ξεκινήσει και η υλοτόμηση.

Το οικόπεδο όπου ήταν συγκεντρωμένη η καμένη οργανική ύλη είναι το πρώτο πράγμα που έβλεπε κανείς διασχίζοντας τη λεωφόρο Μαραθώνος απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά. Μάλιστα, εκτός του ότι θύμιζε τι διαδραματίστηκε πέρσι, αποτελούσε και ωρολογιακή βόμβα σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Ολο το προηγούμενο διάστημα, κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ξανά και ξανά πως μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εύφλεκτα υλικά.

Τον καθαρισμό ανέλαβαν αφιλοκερδώς, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και οι τσιμεντοβιομηχανίες Lafarge Holcim και Titan Cement. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους – πράγμα που ξεκίνησε μόλις 3 μέρες μετά (ζητήθηκε στις 25 Ιουλίου) και ολοκληρώθηκε 25 μέρες αργότερα.

Σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών με τους όμορους δήμους θα συλλεχθεί αμέσως μετά η καύσιμη ύλη που βρίσκεται σε διάφορα σημεία των ΟΤΑ.

Οπως έχει αποκαλύψει ήδη ο Ελεύθερος Τύπος, από τον περασμένο Μάρτιο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν προχωρήσει σε αυτοψία στην περιοχή της καμένης έκτασης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε «η συσσώρευση πολύ μεγάλης ποσότητας καμένου οργανικού υλικού (ξυλώδες υλικό προερχόμενο από καμένα δέντρα και θάμνους) σε έκταση 25 στρ. που μισθώθηκε από το δήμο». Οπως τόνιζαν στην αλληλογραφία με τους δήμους «εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που έπεται, δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για την έκρηξη πυρκαγιάς στην περιοχή».

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση συλλογής αμιάντου από σπίτια, τα οποία δεν έχουν εμπλοκές με τη δασική νομοθεσία. Τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκαν οι νέες συμβάσεις, ενώ για το ζήτημα του αμιάντου σε κοινόχρηστους χώρους θα γίνει ενσωμάτωση στις τρέχουσες συμβάσεις. Οπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πάντως, έχει απομακρυνθεί σε περισσότερα από 200 σπίτια.

Πριν από λίγες μέρες, δε, παρουσιάστηκαν στους κατοίκους στο Μάτι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ελήφθησαν από την περιοχή πέρσι τον Αύγουστο. Οπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος, ωστόσο πρότεινε να γίνουν νέες δειγματοληψίες και να επιταχυνθεί η διαδικασία απομάκρυνσης αμιάντου καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν κάτοικοι στον «Ε.Τ.», οι μετρήσεις αφορούσαν διάφορες χημικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα και έγιναν σε σύγκριση με μη καμένες περιοχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όπως είπαν, η χωρική διακύμανση των επιβαρυμένων τιμών καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στην περιφέρεια γύρω από τις καμένες περιοχές και όχι στο κέντρο τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με δείγματα από περίπου 40 διαφορετικές θέσεις σε όλη την περιοχή ενώ όπως προκύπτει προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση του αμιάντου.

Σχετικά με τις κατεδαφίσεις, όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο καθυστερούν ένα χρόνο μετά οι υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής για να ολοκληρωθεί το έργο και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Στην Ανατολική Αττική, όπου υπάρχει πρόβλεψη το υπουργείο Υποδομών να γκρεμίζει αδαπάνως για τους πολίτες που το επιθυμούν, η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ έχει ρίξει μόλις 60 από τα 455 «κόκκινα» σπίτια σε Ραφήνα και Μαραθώνα. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, πρόκειται να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε 113 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η υλοτόμηση, η οποία θα γίνει αδαπάνως από τον όμιλο Κοπελούζου ενώ θα δρομολογηθούν και σχετικές αναθέσεις.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Διανομές φυτών για τις αυλές σπιτιών στο Κόκκινο Λιμανάκι μετά τη μεγάλη φωτιά

Evanthia Karra

Αποκλειστικό: Μπουλντόζες στο Μάτι φέρνει το Χωρικό Σχέδιο

Δημήτρης Κατσάκος

Οι 19 κούτες με στοιχεία που καθυστερούν τη δίκη για το Μάτι

Δημήτρης Κατσάκος

Προ των πυλών ο δασικός χάρτης για το Μάτι

Evanthia Karra

Έρανος για τη δημιουργία πάρκου για τα δίδυμα κοριτσάκια που χάθηκαν στο Μάτι [βίντεο]

Evanthia Karra

Νέα μήνυση κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο για τη πυρκαγιά στο Μάτι

Μιχάλης Μάρδας

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Απορρίφθηκε η ανάθεση της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή

Δημήτρης Κατσάκος

Δίνονται αποζημιώσεις για τις καμένες επιχειρήσεις στο Μάτι 15 μήνες μετά!

George Michaelides

Έρευνα: Πιστεύουμε περισσότερο στο μάτι και τον διάβολο παρά στις ασθένειες!

George Michaelides