Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι σώθηκε ο Υμηττός: Κινητοποίηση – ρολόι με λογισμικά προσομοίωσης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωτιά στον Υμηττό έσβησε μέσω της… προσομοίωσης ακραίων σεναρίων επέκτασής της σε κατοικημένες περιοχές, όπως Καισαριανή, Ηλιούπολη έως και τη Γλυφάδα!

Εντοπίστηκε το ακριβές σημείο έναρξης στην οδό Σερρών στην Παιανία και από εκεί και πέρα αναπτύχθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ενεργειών αντιμετώπισής της.

Πάνω στα λογισμικά προσομοίωσης αλλά και στους έντυπους χάρτες τοποθετήθηκαν όλα τα δεδομένα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 03:18 χθες τα ξημερώματα, πιθανότατα από κολόνα της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις πως η φωτιά προκλήθηκε από τη συσσώρευση σκόνης και χόρτων στις «κούπες» περιτύλιξης των ηλεκτροφόρων καλωδίων, τα οποία ανεφλέγησαν και ως πύρινες «μπάλες» έπεσαν πάνω σε ξερά χόρτα.

Ενταση ανέμου

Στα δεδομένα της προσομοίωσης τοποθετήθηκε η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου, που εκείνη τη στιγμή έπνεε με 7-8 μποφόρ, και το ανάγλυφο της περιοχής που κινείται. Το πρωτόκολλο των ενεργειών απαιτούσε γενική κινητοποίηση Πυροσβεστικού Σώματος, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Ελληνικής Αστυνομίας, περιφέρειας και όμορων δήμων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς συντόνιζαν την «προσομοίωση», που γινόταν σε πραγματικές συνθήκες επικίνδυνης πυρκαγιάς και τοποθετήθηκε το… ακραίο μοντέλο επέκτασής της.

Αρχικά τοποθετήθηκε η μέγιστη ταχύτητα κίνησης της φωτιάς, που ήταν 2 χιλιόμετρα την ώρα. Με αυτά τα δεδομένα η φωτιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφθανε στον Καρέα σε 1 ώρα και 10 λεπτά. Το πρώτο πυροσβεστικό… ανάχωμα στήθηκε στην κορυφή του Υμηττού. Παράλληλα «στεγανοποιήθηκε»-έκλεισε η λ. Κατεχάκη 13 λεπτά μετά την εντολή, παρότι η πρόβλεψη ήταν για 15 λεπτά. Σύμφωνα τα ακραία δεδομένα της προσομοίωσης, αν η φωτιά ξεπερνούσε τα πυροσβεστικά τείχη, περνούσε στον Καρέα και στο δάσος της Καισαριανής, σε 1 ώρα και 28 λεπτά, σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου θα έφθανε σε Ηλιούπολη και Τερψιθέα Γλυφάδας.

Ενεργοποιήθηκαν και τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης πολιτών με την ειδοποίηση περιφέρειας και δήμων που θα βρίσκονταν στην καταστροφική της πορεία.

Η δύναμη και οι συνεργασίες

Τα εναέρια μέσα, 13 στον αριθμό, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα απογειώθηκαν σταδιακά 26 λεπτά μετά την εντολή που έλαβαν.

Από την έναρξή της φωτιάς στους πρόποδες του Υμηττού λειτούργησαν οι συνεργασίες των συναρμόδιων υπηρεσιών, με την απομάκρυνση πολιτών από τις διάσπαρτες οικίες της Παιανίας, με τους αστυνομικούς να ειδοποιούν με τηλεβόες τους κατοίκους. Η φωτιά διασπάστηκε σε τρία μέτωπα και κινήθηκε προς την κορυφογραμμή του Υμηττού.

Το στοίχημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν η ανακοπή της εκεί. Λίγο πριν από τις κεραίες υπήρξε μία φυσική αντιπυρική ζώνη, άγονου τοπίου, από πυρκαγιές του παρελθόντος, κάτι που λειτούργησε θετικά στην αντιμετώπιση της φωτιάς όπως και η πτώση της έντασης του ανέμου σε 4-5 μποφόρ. Οταν η φωτιά έφθανε στην κορυφή, τα εναέρια μέσα ήταν στον αέρα με το πρώτο ελικόπτερο να επιχειρεί στις 06:03 και τα επόμενα λεπτά τα υπόλοιπα εναέρια μέσα, ανακόπτοντας δραστικά την πορεία της.

Ουσιαστικά, στην πυρκαγιά στον Υμηττό εξελισσόταν ένα πλάνο ρεαλισμού στην αντιμετώπισή της, ενώ παράλληλα… «έτρεχε» και ένα άλλο εναλλακτικό και ακραίο, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά στην προετοιμασία για οτιδήποτε απρόβλεπτο και αναπάντεχο

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ:

– Η λεωφόρος Κατεχάκη έκλεισε 13 λεπτά μετά την εντολή, παρότι η πρόβλεψη ήταν για 15 λεπτά και ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης πολιτών με ειδοποίηση περιφέρειας και δήμων

– Στην πυρκαγιά στον Υμηττό εξελισσόταν ένα πλάνο ρεαλισμού στην αντιμετώπισή της, ενώ παράλληλα… έτρεχε και ένα άλλο εναλλακτικό και ακραίο, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά

– Υπάρχουν ενδείξεις πως η φωτιά προκλήθηκε από τη συσσώρευση σκόνης και χόρτων στις «κούπες» περιτύλιξης των ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ, τα οποία ανεφλέγησαν και έπεσαν πάνω σε ξερά χόρτα

Διευκρίνιση για 112

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση (ρ/σ Θέμα 104,6) γιατί δεν λειτούργησε χθες το 112, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «η άμεση ενημέρωση έγινε σε επίπεδο δημάρχων. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε μήνυμα από το 112. Δεν χρειάστηκε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Το 112 αφορά ακραίες καταστάσεις και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές».
Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε ότι την ευθύνη την έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. «Η ΓΓΠΣ είναι η μόνη αρμόδια αρχή να χειριστεί το σύστημα, εμείς το αναπτύξαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς, αυτή αποφασίζει, κι αυτό είναι το σωστό, ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει σε ποιους πρέπει να στείλει το μήνυμα, πώς πρέπει να φτάσει και ποιο είναι αυτό, επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα».

Προτεινόμενα για εσάς

«Μεγεθυντικός φακός σε ξερά χόρτα» – Καταγγελία του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης

ΥΠΕΝ: Ισχυρό πλέγμα μέτρων προστασίας για τον Υμηττό – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Τεράστια σημαία 4.000 τετραγωνικών τοποθέτησε στον Υμηττό o Δήμος Γλυφάδας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υμηττός: Αίσιο τέλος στο θρίλερ – Εντοπίστηκε ο 15χρονος που αγνοούνταν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στον Υμηττό: Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό 15χρονου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

10 παρεμβάσεις στον Υμηττό που θα αλλάξουν τη ζωή της Αττικής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορωνοϊός – Υμηττός: Ποινή φυλάκισης 12 μηνών στην καθηγήτρια που δεν φορούσε μάσκα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κάποιοι δεν βάζουν μυαλό: «Επιθυμώ να δικαστώ» – Τι λέει η καθηγήτρια που ζητούσε από τους μαθητές της μάσκαρα αντί μάσκα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός – Υμηττός: Συνελήφθη καθηγήτρια επειδή δεν φορούσε μάσκα στην τάξη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom