Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μαζική φυγή από την… καυτή Αθήνα: Το αδιαχώρητο σε λιμάνια και εθνικές οδούς

Μαζική φυγή από την… καυτή Αθήνα: Το αδιαχώρητο σε λιμάνια και εθνικές οδούς

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Όπου «φύγει φύγει» οι εκδρομείς του Αυγούστου. Με κάθε μέσο είτε αυτό πρόκειται για πλοίο, είτε λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο αλλά και με σύμμαχο τον ιδανικό καιρό μια που (προς το παρόν) αποχώρησε ο καύσωνας οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν τις τελευταίες ώρες το κλεινόν άστυ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η μαζική φυγή που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες έχει ως αποτέλεσμα στα λιμάνια της Αττικής και δη του Πειραιά να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Η μεγάλη έξοδος ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να κορυφωθεί στις 12 και 13 Αυγούστου, λίγο πριν από τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Η Αθήνα σιγά σιγά θυμίζει -όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι- πόλη «φάντασμα», οι δρόμοι της αδειάζουν από κόσμο και αυτοκίνητα, σε αντίθεση με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Εκεί, χιλιάδες είναι οι ταξιδιώτες που περιμένουν με ανυπομονησία να ανέβουν στο πλοίο με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού.

Ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση για αυτό και συστήνεται στους εκδρομείς να ξεκινούν αρκετά νωρίς προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως στον Πειραιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, μόνο την περασμένη Παρασκευή αναχώρησαν από τον Πειραιά συνολικά 28 πλοία ενώ ταξίδεψαν 33.837 άτομα και 6.078 αυτοκίνητα. Από τη Ραφήνα πραγματοποιήθηκαν 16 δρομολόγια με 9.732 επιβάτες και 2.096 αυτοκίνητα, ενώ από το Λαύριο αναχώρησαν 1.764 άτομα και 482 οχήματα. Επιπλέον, έφυγαν για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 9.876 άτομα και 1.103 αυτοκίνητα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει η κίνηση και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.

Πάντως, εφέτος παρατηρείται αύξηση στην έξοδο. Προκύπτει και από τα στοιχεία του Λιμενικού σύμφωνα με τα οποία από την 1η έως τις 29 Ιουλίου 2019 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκε ο απόπλους 700 πλοίων με 598.096 επιβάτες έναντι 660 με 572.459 επιβάτες, που είχαν πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο του 2018. Επίσης, την ίδια περίοδο είχε πραγματοποιηθεί ο κατάπλους 703 πλοίων με 453.851 επιβάτες έναντι 665 με 431.457 επιβάτες τον Ιούλιο του 2018.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η κίνηση και στις εθνικές οδούς. Στην Αθηνών – Κορίνθου έως και τις 17:00 χθες είχαν περάσει 41.772 αυτοκίνητα ενώ στην Αθηνών – Λαμίας 24.778. Συνολικά το Σάββατο από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου πέρασαν 73.583 Ι.Χ. και από την Αθηνών – Λαμίας 46.774.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Δακτύλιος 2021: «Κόφτης» σε βουλευτές, κόμματα και υπουργούς – Οι αλλαγές και οι εξαιρέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίνα: Ενεργειακή κρίση με δεκάδες διακοπές ρεύματος και κλειστά εργοστάσια

Μαρίνα Μπενέκου

Καιρός: Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα – Άνεμοι έως 9 μποφόρ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καιρός: Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων – Ποια ακυρώθηκαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναστέλλονται οι άδειες των υγειονομικών σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Επιτάχυνση της «Ελευθερίας» και ασφαλής επιστροφή από τις διακοπές τα «στοιχήματα» για το φθινόπωρο

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Νέο βίντεο για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές – «Προσέχουμε περισσότερο τώρα»

Λάμπρος Κατσαρός

Δεκαπενταύγουστος: Όπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι – Κίνηση στα λιμάνια, τα απαραίτητα έγγραφα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έξοδος εκδρομέων Δεκαπενταύγουστου: Ουρές στα λιμάνια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom