ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Περιμένουν μετασεισμούς όλη την εβδομάδα στα Γιάννενα

Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα για τους κατοίκους των Ιωαννίνων και των Ζαγοροχωριών, με τη γη να μην έχει σταματήσει να τρέμει ούτε λεπτό από το πρώτο και μεγαλύτερο -ως τώρα- χτύπημα του Eγκέλαδου.

Γύρω στις 11 και τέταρτο το βράδυ του Σαββάτου, οι Ηπειρώτες πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους από τη βοή, τις δυνατές δονήσεις και τη μεγάλη διάρκεια του Εγκέλαδου που είχε να «κουνήσει» την περιοχή 47 χρόνια και 3 μέρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5,3 ρίχτερ με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα και η απόσταση από τα Ιωάννινα προσδιορίζεται στα 12 με 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή Πωγώνι. Ομως άλλες εκτιμήσεις σεισμολόγων κάνουν λόγο για 5,5 ρίχτερ, κάτι που υποστηρίζει και το Γερμανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Βγήκαν στους δρόμους

Με εκατοντάδες μετασεισμούς να ακολουθούν, οι κάτοικοι έμειναν έξω από τα σπίτια τους, πολλοί μάλιστα εγκατέλειψαν την πόλη για κοντινούς προορισμούς. Για αρκετές ώρες στους δρόμους επικρατούσε πανικός και μεγάλο μποτιλιάρισμα. Η χθεσινή μέρα βρήκε τους Γιαννιώτες να δοκιμάζονται και από ισχυρή βροχόπτωση το μεσημέρι και το απόγευμα, με πολλούς να μπερδεύουν τα μπουμπουνητά της καταιγίδας με τη βοή του σεισμού. Μέχρι αργά το απόγευμα καταγράφηκαν περισσότεροι από 80 μετασεισμοί άνω των 3 ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα κάθε μισό λεπτό καταγραφόταν μία σεισμική δόνηση. Ως και χθες οι μετρητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψαν τρεις μετασεισμούς άνω των 4,2 ρίχτερ, με έναν να αγγίζει τα 5 ρίχτερ, ενώ συνολικά 170 μετασεισμούς άνω των 2 ρίχτερ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου